Daelzicht start Theaterschool Venlo in Stadsherberg Ald Weishoès

4 mei 2023

In Panningen is er al een, in Heel eveneens en binnenkort krijgt ook Venlo een theaterschool voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een initiatief van Daelzicht, een zorgorganisatie met 2.000 cliënten op locaties door heel Limburg, dat op deze wijze een nieuwe vorm van creatieve dagbesteding wil bieden. Enthousiaste toneelspelers zijn van harte welkom tijdens de open dagen op zaterdag 6 en 27 mei om zich nader te informeren.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Daelzicht

Daelzicht heeft in Venlo onder meer al twee woonbegeleidingscentra en met Hertelik Hepke en Atelier Moeëj Gemak locaties voor dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Theaterschool Venlo sluit daar prima bij aan, stelt Loek Stiene, Projectleider Dagbesteding bij Daelzicht. “Het wordt een plek waar mensen uit Venlo en omgeving hun creativiteit kwijt kunnen. Tijdens een theatervoorstelling, maar we gaan er bijvoorbeeld ook workshops geven. Met als doel hun eigenwaarde en zelfbeeld te versterken.”

Overal dichtbij
Het project is niet alleen bedoeld voor cliënten van Daelzicht, geeft Stiene aan. Ook anderen zijn welkom. Bedoeling is dat Theaterschool Venlo, die zijn intrek neemt in Stadsherberg Ald Weishoès, iedere dinsdag activiteiten organiseert. Begeleiding is vooralsnog in handen van een professionele begeleider die wordt ondersteund door vrijwilligers met een theaterachtergrond. “Bovendien willen we er op den duur eveneens andere partijen bij gaan betrekken. We zijn bijvoorbeeld al in gesprek met Gilde Opleidingen en onderwijsinstelling Impuls om hun studenten er een rol te laten spelen. Daarnaast hebben we bewust voor het Ald Weishoès als thuisbasis gekozen. Midden in de stad en overal dichtbij, zodat we met voorstellingen ook kunnen uitwijken.”

Positief effect
Stiene heeft bij de twee al bestaande theaterscholen gezien dat die een heel positief effect op de deelnemers hebben. “Als die deelnemers zich in een bepaalde rol gaan verplaatsen, voelen ze zich vaak vrijer en durven ze meer. En dat is zoals gezegd weer goed voor hun zelfbeeld. Het zou mooi zijn als in de toekomst ook mensen uit de Venlose theaterwereld bijvoorbeeld een gastrepetitie of iets dergelijks geven.”

Leuk en leerzaam
Bedoeling van de open dagen – die plaatsvinden op 6 en 27 mei van 14.00 tot 16.00 uur in het Aldweishoès – is enerzijds voor Daelzicht om interesse te peilen en anderzijds voor toekomstige deelnemers om de repetitieruimte te leren kennen en deel te nemen aan een workshop. Stiene: “Op die manier ontdekken ze hun talent voor theater en kunnen ze al eens oefenen met anderen. We hebben gemerkt dat de deelnemers het als een heel leuke en leerzame gebeurtenis ervaren.”

Meer info en aanmelden: www.daelzicht.nl/opendag-theaterschoolvenlo. De theaterschool is er voor mensen met een verstandelijke beperking vanaf 18 jaar met een WLZ-indicatie of een andere beschikking voor zorg en ondersteuning.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad