“Dankzij De Träöt krijgen de mensen toch een beetje vastelaoveskriebels”

27 januari 2021

Geen vastelaovend dit jaar, wel een Träöt, de 73e editie alweer. Een week eerder dan gebruikelijk en qua inhoud ook wat anders dan andere jaren. “Er zijn de nodige evenementen weggevallen, dat vroeg om een creatieve aanpak.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Jocus

“Dankzij De Träöt begint het bij de mensen toch te kriebelen”. Hoofdredacteur Jaap Stroeken van Jocus’ staatsorgaan De Träöt heeft de eerste positieve reacties al binnen op het gisteren verschenen blad. Nee, geeft hij aan, er is nooit over getwijfeld of het wel moest worden uitgegeven. “Het is een instituut dat de vastelaovend in huis brengt.”

Geen dreejspan
Het is wel een wat andere versie geworden dan andere jaren, geeft Stroeken aan. “Omdat allerlei activiteiten, zoals d’n elfde van d’n elfde, zijn komen te vervallen waar we normaal aandacht aan besteden. En nee, er staat evenmin een nieuw dreejspan in. Maar daardoor hebben we De Träöt wel een week eerder dan gebruikelijk kunnen uitbrengen; geen twee maar drie weken voor vastelaovend.”

Actualiteit
Wat er wel in staat, zegt Stroeken, is Jocus Leedjesaovend, het enige evenement dat door ging. Verder veel foto’s van de vastelaovend van het vorig jaar. Maar ook artikelen die inspelen op de actualiteit. “We kijken bijvoorbeeld terug naar de vorige vastelaovend die niet doorging, tijdens de watersnoodramp. Spreken ook met optochtdeelnemers over hoe zij zich nu voelen.”

Zusterverenigingen
Verder aandacht voor de diverse zusterverenigingen van Jocus. Stroeken legt uit waarom. “Dat de vastelaovend zoals we die gewoonlijk vieren niet door zou gaan, wisten we natuurlijk al langer. Wel lag er in september het idee om met die zusterverenigingen iets in de wijken te doen, kleinschalig. Maar ook dat kon niet doorgaan. Daarom komen die diverse verenigingen nu aan bod in De Träöt.”

Creatieve prikkels
Een wat andere uitgave dan anders dus, iets wat volgend jaar eveneens het geval zal zijn, weet Stroeken. “Ja, dan zullen ook diverse gebruikelijke items ontbreken. Maar we hebben met deze editie wat dat betreft al ervaring opgedaan. Toen we in juni voor het eerst bijeenkwamen om de eerste ideeën te bespreken werd er al meteen rekening gehouden met het feit dat de vastelaovend wellicht niet door zou gaan. Dat was een uitdaging en vroeg om een andere, creatieve aanpak. Niet erg. We voeren ieder jaar wel wat kleine wijzigingen door om De Träöt aantrekkelijk te houden. Dus die creatieve prikkeling voor deze en de volgende editie is ook goed voor de lange termijn.”

De Träöt is sinds dinsdag 26 januari verkrijgbaar via www.jocus.nl, via de website van Koops Boeken en bij diverse Venlose supermarkten.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad