Daten in coronatijd: “juist nu hebben veel singles behoefte aan een partner”

16 juni 2020 | Leestijd: 3 minuten

Niet naar het terras voor een eerste wijntje samen, maar met de picknickmand naar het park. Niet samen uit eten, maar al bellend via video elk in de eigen keuken je lievelingsgerecht klaarmaken. Wie in coronatijd wil daten, moet creatief zijn, weten ze bij Mens & Relatie in Venlo, Nederlands grootste bureau op het gebied van persoonlijke relatiebemiddeling.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Mens & Relatie

Als single kun je tegenwoordig kiezen uit een woud van datingsites. Toch houdt het 35 jaar geleden opgerichte Mens & Relatie zich zonder problemen staande tussen al dat digitale aanbod. “Er zijn mensen die zonder meer voor ons kiezen of die na wat datingsites te hebben geprobeerd uiteindelijk toch bij ons uitkomen”, vertelt matchmaker en liefdescoach Nancy Peppelenbos. “Die vinden de sites te vluchtig, te onoverzichtelijk.”

Ego
Mens & Relatie, zegt ze, volgt een eigen, beproefde aanpak. “Wij zijn de rust zelve, nemen de tijd. Maken bijvoorbeeld een afspraak bij mensen thuis, houden een diepte-interview om zo iemands normen en waarden te leren kennen. Die zorgvuldigheid is belangrijk om de juiste mensen bij elkaar te brengen. Met als doel een duurzame relatie.” Komt nog bij, geeft Nancy aan, dat uit onderzoek is gebleken dat 47 procent van de mannen en vrouwen die zich hebben aangemeld voor een datingsite niet echt beschikbaar is. “Die doen dat meer voor hun eigen ego, om te kunnen vaststellen of ze nog goed in de markt liggen.”

Beeldbellen
Dan naar het daten in coronatijd. Hoe ging dat toen vrijwel alles dicht was, zeker de horeca, en hoe gaat dat momenteel, nu er wat meer mogelijk is maar niet iedereen er alweer klaar voor is om af te spreken in een café of restaurant? En hoe zit het met de anderhalve-meter-regel? Beeldbellen is een van de oplossingen, antwoord Nancy. “Wij doen dat voor de interviews als dat nodig blijkt en we raden het onze cliënten ook aan.”


Nancy Peppelenbos

Voorbereiden
Er zijn tevens andere manieren om elkaar te ontmoeten, geeft ze aan. “Er zijn cliënten die afspreken in een park of bos en dan zelf koffie en appeltaart meebrengen. Of beeldbellen onder het koken, ieder in de eigen keuken en dan vertellen over je lievelingsgerecht of zo.” Want ja, merkt ze op, voor niet iedereen is dat beeldbellen even gemakkelijk en als je er dan iets bij te doen hebt verloopt het gesprek vaak wat makkelijker. “We hebben een coachingtraject dat zeker nu heel erg van pas komt. Dat is een 30 dagen durende challenge waarin onze singles dagelijks een e-mail met een korte video en een persoonlijke vraag of opdracht ontvangen. Op die manier bereiden we ze voor op hun date, zorgen we dat ze zo goed mogelijk voor de dag komen en gesprekken soepel verlopen. In grote lijnen is dat nu niet anders dan voor de coronacrisis.”

Huidhonger
Toen in maart de lockdown inging, merkten ze bij Mens & Relatie een dip in het aantal aanmeldingen. Volgens Nancy waren maart en april wat stillere maanden. Dat is echter weer aangetrokken, merkt ze op. “Voor veel singles waren de afgelopen maanden behoorlijk lastig. Niet naar de ouders, bijvoorbeeld om ze te beschermen, thuiswerken in plaats van collega’s op het werk ontmoeten en weinig of geen contact met vrienden, dat heeft veel mensen die alleen zijn aan het denken gezet. Juist nu hebben singles behoefte aan een partner. Ze hebben iemand nodig om dingen mee te delen, voor fysiek contact, huidhonger noemen we dat.”

Aanvoelen
Dus ja, het is nu druk, mensen zijn weer volop aan het daten. Met de nodige beperkingen maar die zijn, zoals ze al heeft uitgelegd, wel te overwinnen, zegt Nancy. Maar als het dan blijkt te klikken, hoe bepaal je hoe het tot fysiek contact komt? “Dat is een kwestie van aanvoelen, van vertrouwen. Op een gegeven moment weet je dat het goed zit. Feitelijk net als voor het coronatijdperk.” Dus singles kunnen zonder problemen gaan daten? “Natuurlijk, als het maar verantwoord gebeurt, maar dat is momenteel met alles. En uiteindelijk overwint de liefde.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad