De Gaaskaetel zet de buut in de spotlights

6 januari 2020

Maar liefst drie buutreedners van naam staan zaterdagavond 11 januari op het podium in het clubhuis van De Meulewiekers. De ‘buutaovend’, georganiseerd door V.V. De Gaaskaetel, moet het begin zijn van een nieuwe traditie.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: De Gaaskaetel

Fer Naus, Frank Schrijen en Peter Vaessen, het zijn niet de minsten die tijdens de eerste editie van de Gaaskaetel Buutaovend acte de présence geven. Drie buutkampioenen die dit jaar niet deelnemen aan de finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen, die een dag eerder, op vrijdag 10 januari, plaatsvindt.

Korte schets
“Onze mazzel”, lacht Leon Heijnen, voorzitter van De Gaaskaetel. Hij geeft een korte schets van de drie buutreedners. “Peter Vaessen begon al op zijn vijftiende als moppenverteller en was onder meer te zien in het programma Moppentoppers, waarin hij hoge ogen gooide, van Ron Brandsteder. Fer Naus is tot ver buiten de provincie bekend en won de Limburgse buutkampioenschappen al drie keer. Frank Schrijen tot slot werd kampioen in maar liefst vier provincies en is volgens velen één van de betere conferenciers van Nederland met zijn spitse teksten en een onnavolgbare mimiek.”

Nieuwe evenementen
Het idee voor een buutavond ontstond een paar jaar geleden, vertelt Heijnen. “Ik zat toen met een van mijn vrienden, Ron van Crooij, na te denken over de invulling van een leuke avond voor de vereniging. We kwamen al snel bij het buutreednen uit – lollige, slapstickachtige humor.” Het idee, zegt hij, bleef vervolgens een tijdlang op de plank liggen. Door een nieuw bestuur en nieuwe regels werd het echter weer actueel. “Een van de zaken die we als nieuw bestuur hebben opgepakt is het zoeken naar een nieuwe evenementen, onder meer bedoeld om onze vereniging verder te laten groeien.”

Nieuwe boost
Dat werd dus de buutavond. De bedoeling is, legt Heijnen uit, dat daarmee een begin wordt gemaakt van een nieuwe traditie. Een avond waarop naast een of twee bekende, gearriveerde buutreedners ook twee beginnende zich kunnen presenteren. “We willen naast het organiseren van een leuk evenement voor onze leden zo ook het buutreednen, dat in de loop der jaren toch wat aan populariteit heeft ingeboet, een nieuwe boost geven.” Voor de eerste editie, vertelt hij, werd echter voor drie toppers uit het vak gekozen. “We willen het evenement meteen goed op de kaart zetten. Met tussendoor verder een sketch van de Venlose parodiegroep ‘Eige Leweit’ en een afsluitend optreden van ‘Pats, Boem, Paaf’ willen we bovendien een avondvullend programma bieden.”

Veel bellen
Hoe lukte het om meteen drie aansprekende namen te strikken? “Een kwestie van heel veel bellen. En het geluk hebben dat mensen gingen meedenken. Een van de eersten die we hebben benaderd, was Ger Frenken. Die kon niet. Daarna hebben wij Frank Schrijen gebeld. Die deed nog enkele suggesties. Uiteindelijk zijn we bij Vaessen, Schrijen en Naus uitgekomen. Waarbij we zoals gezegd de mazzel hadden dat ze alle drie dit jaar een sabbatical hadden.”

Evalueren
Heijnen hoopt dat de eerste editie een succes wordt. Daarna wordt er geëvalueerd. “Zoals gezegd, de bedoeling is dat we volgend jaar voor een iets andere opzet kiezen. Verder bekijken we of de avond meer geschikt is voor een evenement als dit, of dat we het wellicht beter op een zondagmiddag kunnen organiseren. Maar eerst gaan we genieten van de eerste editie. Gezien de namen en het programma wordt het ongetwijfeld een avond vol lol en plezier.”

De Gaaskaetel Buutaovend vindt plaats op 11 januari bij De Meulewiekers en begint om 20.11 uur. Kaarten kosten 11,- per persoon (inclusief twee consumpties) en zijn te bestellen via Facebook v.v.de Gaaskaetel, leonheijnen@live.nl of via telnr. 0610801425.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad