De levenslessen van de lockdown bieden Linda Zijlmans voldoende nieuwe inspiratie

22 juni 2021

Afgelopen vrijdag presenteerde Linda Zijlmans haar nieuwe single Ik kom d’r aan. Een nummer, gemaakt in samenwerking met Joost Peters, waarin de zangeres de overgang van een donkere tijd naar een nieuwe periode aan bod laat komen.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld:Thom Spierenburg

“Ja, perfect passend bij deze tijd waarin na 15 maanden van lockdown, stilstaan en beperkingen de wereld zich heropent. Maar, de tekst kan op meerdere situaties van toepassing zijn,” aldus Zijlmans. “Het heeft tevens betrekking op een nieuwe start na een periode van rouw, depressie, liefdesverdriet of verlies.”

Lege agenda’s
Ook het leven van Zijlmans en haar gezin veranderde vanaf maart 2020 drastisch. Niet alleen vanwege haar werk als zangeres, maar ook bij haar reguliere baan als docent Pedagogiek op de Fontys Hoge School in Sittard. “Van de ene op de andere dag moest iedereen thuis gaan werken. Alles ging online. Mijn partner Sjoerd Rutten is professioneel muzikant en onder andere drummer bij Soldaat van Oranje. Die musical viel van het ene op het andere moment stil en ook andere opdrachten vervielen. Plotseling waren beide agenda’s leeg. Ons dochtertje kon niet meer naar de basisschool. Waar we jarenlang gewend waren dat iedereen zijn eigen drukke leven leidde, zaten we plotseling de hele dag met drie personen tussen vier muren. Het was een heel surrealistische tijd.”

Heksenketel
Hoewel er momenten waren dat ze dacht ‘waar gaat dit naartoe met de wereld?’ heeft ze de eerste weken van de lockdown toch vooral als heel erg rustgevend ervaren. “Ons leven was tot aan het begin van de coronaperiode eigenlijk een heksenketel en plotseling stond alles stil. De aandacht was vanaf dat moment volledig op het gezin gericht. Dat heb ik voor een bepaalde periode zeker als bijzonder ervaren. Even weg van de dynamiek. Er waren geen verplichtingen meer en dat heeft mij absoluut goed gedaan. Zo had ik bijvoorbeeld meer tijd om teksten te schrijven en liedjes te maken.”

Nadelen lockdown
Toch begon ze na verloop van tijd ook de nadelen van de lockdown te ervaren. “Na een aantal weken merkten we dat het niet altijd eenvoudig was om met drie personen continu samen te zijn. Bovendien maakten zowel Sjoerd als ik telkens weer nieuwe plannen, die door de nieuwe maatregelen toch weer verschoven moesten worden. Dat voelde niet goed. Je kon nergens meer van op aan. Zo moest de tuintour die ik met Dyanne Sleijpen en Maud Wilms (de band Op Geveul) door Limburg gepland had een paar keer verschoven worden. Aan de andere kant ben ik dankzij deze periode meer flexibel geworden. Als ik nu iets moet afzeggen, denk ik: oké, dan is het maar zo. Sjoerd is na verloop van tijd ook andere dingen gaan doen. Het coronatijdperk heeft dus zeker een creatieve invloed op ons gehad.”

Nieuwe single
De 37-jarige singer-songwriter heeft de persoonlijke nadelen van het coronatijdperk ook wel degelijk bewust ervaren. “Absoluut. Zeker de invloed op iemands gezondheid. Ik zag na verloop van tijd mijn studenten echt wegkwijnen. Die zaten maar op hun kamertje zonder sociale interactie. En in eigen omgeving zijn er mensen die nu nog steeds langdurige COVID-klachten ervaren. Dat is heftig om te zien.” Al die ervaringen van het afgelopen jaar kon ze uiteindelijk kwijt in haar nieuwe single Ik kom d’r aan. Een nummer dat plotseling op haar pad kwam. “Sjoerd is al jaren bevriend met Joost Peters, een bijzonder getalenteerd componist die onder andere muziek schrijft voor paardenkuren. Hij belde mij op en zei: ‘ik heb een demo. Wil jij er eens naar luisteren en kijken of je er iets mee kunt?’ Toen ik de demo voor de eerste keer hoorde, dacht ik direct: dit is echt heel erg tof. Tijdens onze voorjaarsvakantie op een camping in Drenthe ben ik aan de melodie en de tekst gaan werken.”

Positief gevoel
Tijdens dat verblijf op de camping was het druilerig weer, tien graden en ontstond bij Zijlmans het verlangen naar de zomer. “Na afgelopen voorjaar was ik klaar met het slechte weer, maar natuurlijk ook met alle beperkingen en nadelige gevolgen rondom corona. Dat heb ik in de tekst verwerkt. Het gaat zoals gezegd over een nieuw begin en een positief gevoel dat op meerdere situaties toepasbaar is. Ik wilde zonnestralen op mijn huid voelen, naar buiten treden, nieuwe uitdagingen aangaan. Dat heb ik allemaal in de tekst verwerkt. En nu ons land van het slot gaat, is dit een ideale tijd om het nummer uit te brengen. Natuurlijk hadden we kunnen wachten. Maar wat gaat het najaar ons brengen? Iedereen is blij dat we meer kunnen, maar het is natuurlijk niet zo dat we van corona af zijn. Daarom was dit het ideale moment voor deze single. Het einde van een nare periode. Tijd voor een nieuw begin.” De eerste reacties op Ik kom d’r aan zijn louter positief. Zijlmans is dan ook terecht trots. “Zelfs van mensen die ik al een hele tijd niet meer gesproken heb, krijg ik respons. Die zeggen: wat is dit een tof nummer.”

Muziek en wetenschap
De muzikale uitdagingen voor de rest van het jaar houden in ieder geval niet op met de release van dit nummer. Hoewel ze uitkijkt naar de zomervakantie, zijn er ook voldoende andere plannen. “Eerst ga ik met Op Geveul een aantal concerten doen in openluchttheaters. Tevens staat er weer een eigen show in De Kasteeltuinen te Arcen op het programma. Voor de lange termijn ben ik bezig met het project Verklanking. Dat is een samenwerkingsverband van wetenschapper Tim Leufkens, componist Vincent Cox en dirigent Frank Marx waar muziek en wetenschap op bijzondere wijze worden samengevoegd. Zo hebben er gesprekken plaatsgevonden met patiënten in een ziekenhuis, onder de noemer Patientgeschichten. Bijvoorbeeld een persoon die een MRI-scan heeft ondergaan of een bepaalde ervaring heeft op de OK. Tim, Vincent en Frank verwerken die belevingen in speciale arrangementen en bijzondere klanken. Zo kunnen andere mensen voelen wat een patiënt beleeft. Denk aan iemand die lijdt aan een depressie, dementie of PTSS. Het zou mooi zijn als we dit project ooit in ziekenhuizen kunnen uitvoeren, maar door de coronabeperkingen is dat er helaas nog niet van gekomen. De combinatie van muziek en wetenschap spreekt mij persoonlijk bijzonder aan. Daarom ben ik trots dat ze mij voor dit project benaderd hebben.”

Troubadours van de Toekomst
Tevens schat Zijlmans de kans redelijk groot dat ze nog meer nummers gaat maken met Joost Peters. “Nee, niet een heel album. Volgens mij is dat niet meer van deze tijd. Maar een aantal losse nummers die op gezette tijden via de bekende kanalen als Spotify uitgebracht gaan worden, zie ik zeker zitten.” Dan is er nog het project Troubadours van de Toekomst. Wat doe je daar precies? “Dat is een platform van Limburgse liedjesmakers die het verdienen om gehoord te worden. Vanuit dit platform gaan we verschillende projecten uitvoeren. Het eerste is gericht op het stimuleren van dialect onder kinderen door middel van muziek. Veel ouders voeden hun kinderen op met de Nederlandse taal. Door met muziek in een klas bezig te zijn, proberen we de schoonheid van het dialect op kinderen over te brengen. Hopelijk kunnen we ons enthousiasme op de jongste generatie overdragen.”

Het mag duidelijk zijn dat behalve de nieuwe single Linda Zijlmans voor de komende maanden voldoende andere plannen heeft om aan te werken. Zowel op het podium, als het schrijven van nieuwe liedjes. Inspiratie en de behoefte weer van zich te laten horen, zijn in ieder geval aanwezig. De titel van Ik kom d’r aan is dan ook meer dan toepasselijk.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad