De terugkeer van de iconische Sfinx in de Venlose binnenstad

30 september 2021

Normaal gesproken is het de Feniks die uit zijn as herrijst. In Venlo is er echter sprake van de herrijzenis van de Sfinx. Niet die van Gizeh, maar het werk van Fons Schobbers. Een kleinere versie daarvan werd 30 september onthuld in de Maaspoort.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: Petra Lenssen

De Sfinx van Gizeh is naar verluidt duizenden jaren oud, het bestaan van de Sfinx van kunstenaar Fons Schobbers was aanzienlijk korter. Het verhaal is bekend. Deze oorspronkelijke Sfinx werd in 1993 door Jacques en Ellen Scheuten van Scheuten Glas geschonken aan de stad Venlo ter ere van het 650-jarig bestaan. Twintig jaar later, in oktober 2013, werd het kunstwerk geplaatst tussen Maas en Maasboulevard.

Scheuren
De sfinx was opgebouwd uit 600 glazen platen van elk 10 millimeter dikte, laag voor laag. De platen waren aan elkaar bevestigd met een speciaal ontworpen zelfklevende uv-bestendige folie. Het kunstwerk was daarmee uniek in haar vormgeving. Na enkele weken verschenen er echter scheuren in het werk en uit veiligheidsoverwegingen werd het na enkele maanden alweer gesloopt.

Bruikleen
Nu is er dus een kleinere versie van het oorspronkelijke kunstwerk dat in Venlo op veel waardering kon rekenen. Op donderdag 30 september werd het in De Maaspoort in Venlo onthuld, op de tweede etage van De Maaspoort bij de entree van restaurant Cabillaud. “Een prachtig kunstwerk. We zijn trots en blij dat we dit werk toegankelijk kunnen maken voor een groot publiek dankzij een bruikleen van de Scheuten Foundation,” sprak directeur-bestuurder van De Maaspoort, Leon Thommassen.

Ellen Scheuten was als voorzitter samen met de overige bestuursleden van de Scheuten Foundation, Joep van de Voort en Hay Thissen, aanwezig bij de onthulling van het beeld in De Maaspoort.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad