De Venloosche Platekas is een nieuw initiatief van vijf liefhebbers die het doel hebben om bij voorkeur alle vastelaovesleedjes op digitale streamingdiensten aan te bieden. Een bijna onmogelijke missie zo weet Jaap Stroeken, lid van dit gezelschap en tevens archivaris bij Jocus, maar toch gaat het vijftal met deze uitdaging aan de slag.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Venloosche Platenkas en VenloVanbinnen
Stroeken heeft deze speurtocht ingezet samen met Tom Doesborg, Fred Honig, Marc Receveur en Joep Schouren. “Ons initiatief is een traject dat deels losstaat van de plannen van Jocus. Zij hebben, mede dankzij de inzet van Joep, de afgelopen jaren de bekende elpees uit de periode 1977 tot 1988 al op streamingdiensten als Spotify en iTunes aangeboden. Nu zijn ze bezig om zowel de cd’s tot en met 2005 als ook de singletjes van 1962 tot 1976 in het najaar beschikbaar te stellen. Wij als Venloosche Platekas gaan een stap verder en speuren naar bijzondere opnames daterend uit de jaren 40 en 50 en misschien zelfs wel van voor de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor stelt onder andere L1 hun archief (en dat van hun voorlopers) beschikbaar. Zij beschikken over opnames van zittingen uit die decennia. En geloof mij: daar zitten echt bijzondere uitvoeringen van oude bekende Venlose klassiekers in verborgen.”
Puzzel compleet krijgen
Het traject dat de leden van de Venloosche Platekas hebben ingezet staat dus deels los van de plannen van Nederlands oudste vastelaovesvereniging, maar tevens is er een overlapping. “Joep en ik zijn beide actief bij Jocus. Met dit initiatief gaan we echter op zoek naar klassiekers uit de jaren dat er geen geluidsdragers werden uitgegeven of speuren naar werk dat niet onder de officiële vlag van Jocus is uitgegeven. Daarbij gaat het om de zo origineel mogelijke versies. Soms afkomstig van zittingen, soms opgenomen in de studio. Op die wijze proberen we de puzzel compleet te krijgen en willen we iets toevoegen aan het werk van Jocus om zo de rijke Venlose liedjescultuur voor nieuwe generaties zo compleet mogelijk vast te leggen.”
Ander tijdperk
Volgens Stroeken zijn de vijf leden van de Venloosche Platekas liefhebbers pur sang. Zeker als de liedjes te beluisteren zijn in hun oorspronkelijke vorm. Vaak is dat vinyl. “Veel van die oorspronkelijke versies zweven ergens rond en zijn bijvoorbeeld weer niet in het archief van Jocus of L1 te vinden. Daarom zijn wij met dit initiatief begonnen.” De heren hebben inmiddels al mogen genieten van bijzondere live- en studio-opnames. “Vooral de verslagen van oude zittingen geven een prachtig tijdsbeeld weer. Doe je ogen dicht tijdens het beluisteren en je stapt in feite een ander tijdperk in. Het zijn opnames waar achter een gevoel schuilt. De liedjes vertellen het verhaal van de stad. Wij vinden het echt gaaf om daar een bijdrage aan te leveren en al het werk in de toekomst voor iedereen beschikbaar te stellen.”
Belang oude liedjes
Veel Venlonaren genieten van oude opnames of liedjes uit vervlogen tijden. Toen Jocus in 2007 bij het 15×11-jarig jubileum de cd Jocus in ein duueske uitbracht, was deze in korte tijd uitverkocht. Het was een album vol met oude opnames. “Die uitgave bewees hoe zeer de traditionele liedjes nog leven in de stad. Maar ook daarbuiten. We merken het bij de data die via Spotify beschikbaar komen. Er zijn mensen van over de hele wereld die van deze klassiekers genieten. Vaak zijn dat Venlonaren die verhuisd zijn of tijdelijk ergens anders wonen. Dankzij streamingdiensten kunnen ze toch naar de liedjes luisteren. Ook daarom is het zo belangrijk om ze beschikbaar te stellen. Wie de elpees en cd’s uit de jaren 70, 80 en 90 bij elkaar heeft, beschikt in feite over het complete oeuvre van Hay Crompvoets en Wiel Vestjens. Daar zitten zelfs liedjes bij die je tegenwoordig bijna niet meer hoort, maar die wel de aandacht verdienen.”
Voordelen van streamingdiensten
Stroeken ondervindt zelf steeds vaker het gemak en de voordelen van Streamingdiensten als Spotify. “Twee jaar geleden zijn wij verhuisd, maar de cd-speler zit nog steeds in een doos. Gelukkig heb ik alle albums op mijn telefoon staan. En met één druk op de knop kan ik over de complete collectie beschikken. En de nieuwe generatie weet niet beter. Mijn dochters leren bijvoorbeeld de Engelse taal door de teksten op Spotify te lezen of zelfs mee te zingen. Mogelijk is dat in de toekomst ook mogelijk bij de Venlose liedjes, maar vooralsnog beginnen we met het plaatsen van de nummers.”
Medium van de toekomst
Verzamelaars hoeven voorlopig nog niet te vrezen dat ze hun fysieke collectie niet meer kunnen uitbreiden. Dit jaar brengt Jocus nog gewoon een cd uit met de winnende liedjes, zo laat Stroeken weten. “Maar we hebben wel te maken met een beweging waar steeds meer mensen gebruik van maken. Ze kunnen heel eenvoudig van album naar album switchen of maken zelf een playlist met favorieten. Op de wijze zoals ze vroeger een cassettebandje samenstelden. De technische mogelijkheden die moderne streamingdiensten en social media hebben, nemen snel toe. Vroeger stopte je een cd bij iemand in de brievenbus om bepaalde opnames te delen. Tegenwoordig kun je ze al doorsturen via Whatsapp. Dankzij streamingdiensten hebben liefhebbers een compleet overzicht van alles wat op het gebied van Venlose vastelaovesleedjes beschikbaar is. Hoe makkelijk wil je het hebben? Luisteren naar muziek op vinyl is een stuk nostalgie en heeft zijn charme. Maar als het om gemak gaat, kom je bij streamingdiensten uit. Dit is het medium van de toekomst. “
Zowel Jocus als de Venloosche Platekas gaan dus door met hun speurtocht naar verdwenen klassiekers. “Wij trekken de lijn terug vanuit het heden naar een ver verleden. De deksel van de kist gaat open en het doel is om alles te delen. Dit is erfgoed dat we door willen geven aan de nieuwe en komende generaties. Wie weet wat we tegenkomen, maar ook wat we losmaken bij andere mensen. Misschien ontstaan er nog wel meer initiatieven.”