Venlo kent al zo’n 68 jaar een Molukse gemeenschap. Lange tijd werden er binnen die gemeenschap allerlei activiteiten georganiseerd. Beetje bij beetje verwaterde dat. Tot nu, want een aantal jongeren van de derde generatie wil die activiteiten nieuw leven inblazen. “We moeten onze mooie cultuur en geschiedenis ook doorgeven aan volgende generaties.”
Tekst: Jac Buchholz
Maxime Hahury (22) is een van die jongeren. Ze herinnert zich nog gezamenlijke doopfeesten, trouwfeesten, de Pasar Malam, de lessen Molukse dans en spelen op een tifa, een Molukse trommel. En er was een eigen voetbalteam. “Dat is allemaal verdwenen. Ik kan me die activiteiten nog herinneren maar jeugd die jonger is dan ik niet meer. Waardoor het verwaterde? Dat weet ik niet precies. Het gebeurde geleidelijk.”
Groep van vijf
Ze vindt dat jammer, geeft Maxime aan, mede omdat veel van die activiteiten gericht waren op de Molukse cultuur. “Die mooie cultuur moeten we doorgeven aan volgende generaties, die leren zo hun achtergrond en geschiedenis kennen. Daarom is het belangrijk dat die activiteiten terugkomen.” Daar gaat ze dus zelf een bijdrage aan leveren. “Ik sprak er met een oom over en die gaf aan dat het nu aan de derde generatie is tradities voort te zetten. Dat zag ik wel zitten. Maar ik kan het natuurlijk niet alleen.” Dus ging ze op zoek naar medestanders met als gevolg dat een groep van vijf met naast Maxime ook Jovi Lekatompessy, Nathaniel Pentury, Felice Papilaja en Michael Tip weer allerlei activiteiten gaat opstarten.
RMS-dag
Die nieuwe werkgroep ging voortvarend aan de slag in de wetenschap dat het herstarten van diverse activiteiten de nodige tijd en energie zal vragen. “Er komt heel wat bij kijken.” Twee maanden na de start was er de eerste activiteit: RMS-dag op 25 april, voor de Molukse gemeenschap een belangrijke herdenkingsdag, legt Maxime uit. “Op die datum werd in 1950 de RMS, Republik Maluku Selatan, de Republiek der Zuid-Molukken uitgeroepen. Die werd door Indonesië echter niet erkend. Toch wordt deze dag nog ieder jaar herdacht.”
Geen gezamenlijk eten
Vanwege corona kon die viering vorig jaar niet doorgaan, maar dit jaar vond de RMS-dag, conform de coronamaatregelen, wel weer plaats, vertelt Maxime. Ze beschrijft hoe de dag eruit zag. “We begonnen met het hijsen van de Molukse vlag bij de Stichting in Venlo-Zuid, van waaruit we naar de begraafplaats wandelden om een bloemetje neer te leggen en kaarsen aan te steken. We hielden daarbij rekening met de geldende voorschriften; mensen werden verzocht twee aan twee met 1,5 meter afstand te lopen. Daarna keerden we weer terug naar de Stichting waar het eten werd verzorgd. Dat moesten de mensen echter thuis opwarmen en opeten – gezamenlijk eten kon dit jaar helaas niet.”
Saamhoorigheid
Na RMS-dag komt de werkgroep binnenkort weer bijeen om andere activiteiten op te zetten. “Dat is zolang er beperkende maatregelen zijn natuurlijk wat lastig”, merkt Maxime tot slot op. “Maar dat komt wel weer. Belangrijk is zoals gezegd onze cultuur door te geven en de saamhorigheid binnen de Molukse gemeenschap te in stand te houden.”