‘Deze situatie is groter dan Vastelaovend’

9 oktober 2020

Zo vol als de straten zijn op bovenstaande foto, zo zou het in februari 2021 zeker niet worden. Dat was al bekend. Het besluit van Jocus om een streep door alle plannen te zetten, is niet alleen historisch, maar ook een bittere teleurstelling voor de duizenden liefhebbers van de Venlose Vastelaovend. Hoe begrijpelijk het besluit ook is. Geen zitting voor het stadhuis om afscheid te nemen van Prins Marcel II en zijn adjudanten Jos en Paul, geen nieuwe hoogheid en zelfs niet in petit comité de straten en wijken in om het volksfeest op kleine aangepaste wijze te vieren.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders & Melanie Theunissen

Ja, het is een historisch besluit dat Versleijen en zijn Raad van XI donderdagavond moesten nemen. Net zoals in 1953 (het jaar van de Watersnoodramp) zal er in februari 2021 geen enkele officiële activiteit door Jocus georganiseerd worden. “Een zeer moeilijke beslissing. Nog maar een paar weken geleden heeft de vereniging duidelijk aangegeven dat we op gepaste wijze kleinschalige activiteiten, die binnen de mogelijkheden lagen, toch de Vastelaovend van 2021 wilden vieren. Daarbij was het doel om op geen enkele manier de grens op te zoeken. Nu moeten we echter constateren dat die mogelijkheden er niet zijn. Het zal helaas nog even duren voordat Jocushaan weer ‘ziene nek zal strekken en geit kreije.’ Dat is voor veel mensen lastig, ook voor ons als vereniging, maar deze situatie is groter dan Vastelaovend.”

Enige optie
Nadat beide Limburgse veiligheidsregio’s deze week lieten horen dat er komend seizoen geen enkele vastelaovesactiviteit in de provincie kan plaatsvinden, besloot de Raad van XI na overleg met burgemeester Antoin Scholten donderdagavond bij elkaar te komen. Een moeilijke vergadering volgens Versleijen, maar waar één waar een unaniem besluit is genomen. “Er zijn diverse opties tegen het licht gehouden, maar uiteindelijk is besloten dat dit de enige optie is. Natuurlijk realiseert Jocus zich dat deze beslissing veel gevolgen heeft. Zowel voor de kasteleins als voor veel andere ondernemers. Wij leven oprecht met deze mensen mee. Ook wij hadden dit heel graag anders gezien.”

Cd en De Traöt
Tijdens de vergadering is nog serieus gesproken over het wel of niet uitbrengen van de nieuwe cd. Dat plan blijft overeind staan. “Even is er gespeeld met het idee om de liedjes op een volgende cd te plaatsen, maar met het organiseren en door laten gaan van Opus Jocus hebben we A gezegd. Dan moeten we nu ook B zeggen. Het zijn liedjes die mensen voor altijd met deze bijzondere tijd zullen associëren en daarom een bijzondere plek in de historie van de Venlose Vastelaovend krijgen.” Behalve de cd brengt Jocus in 2021 overigens ook het Staatsorgaan ‘De Traöt’ gewoon uit. Daarin zal de nadruk vanzelfsprekend meer liggen op de activiteiten van afgelopen seizoen.

Melanie Küppers-Theunissen

 

Vastelaovend als emotie
Melanie Küppers-Theunissen is vastelaovesvierder pur sang, maar ze begrijpt het besluit van Jocus volledig. “Hoe vervelend het voor heel veel mensen ook is, maar dit is een heel verstandige beslissing.” Als lid van de Pers & Propaganda commissie van Jocus zit zij dicht bij het vuur en vernam het nieuws donderdagavond als eerste. Wat volgde was berusting. “Je kunt wel blijven hopen dat iets doorgaat, maar waarom veel moeite en tijd stoppen in het organiseren van een aangepast programma als je weet hoe flinterdun de situatie in de wereld is. Kijk eens hoe het virus nu alweer om zich heen grijpt. Bovendien zitten we als bevolking toch al ruim een half jaar in een flow die door corona wordt beheerst. Was deze beslissing als donderslag bij heldere hemel genomen, zou ook bij mij de emotie heel anders zijn. Maar dit zag iedereen stiekem toch wel aankomen.” Juist die emotie is volgens Küppers-Theunissen zo bepalend om het feest op juiste wijze te vieren. “Vastelaovend is geen evenement. Het is een emotie. Met schaele wazel, ein kösmoel en lekker pierewaaje. Dat had komend jaar sowieso niet gekund. We moeten allemaal een andere uitlaatklep voor die emotie vinden. Maar ach, het scheelt dat ik nu niet uren achter de naaimachine hoef te zitten. Hahahaha!”

Dat het aantal coronabesmettingen in de afgelopen weken hard is gestegen, zorgt er niet alleen voor dat Vastelaovend van 2021 niet gevierd kan worden. Ook de Venlose kermis, die volgende week zou beginnen, verdwijnt van de agenda. De maand februari is echter nog ver weg. Blijven mensen toch niet stiekem hopen dat de cijfers over vier maanden gedaald zijn en er toch op kleine schaal iets te vieren valt? Joost Bogaerts heeft als rasechte vierder en liefhebber in ieder geval geen idee. “We zijn ingehaald door de realiteit. Dit zat er aan te komen. Wat er rondom die dagen werkelijk gaat gebeuren? Ik weet het niet en is nog te vroeg om daar iets heel zinnigs over te zeggen. Gaan mensen het toch op kleinschalige wijze vieren? Veel zal afhangen van hoe de situatie dan in het land is. Niemand kan in de toekomst kijken. Maar begrijpelijk is het besluit wel. En zeg nou zelf: zou jij komend jaar prins willen zijn? Misschien zou het historisch gezien een hoogheid zijn die iedereen onthoudt, maar deze persoon zou zelf heel veel hoogtepunten die een regulier seizoen met zich meebrengen moeten missen. Dat lijkt mij allesbehalve leuk. Het is goed zo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad