Dick Evers durft als gastcurator Euregionale Expo tegengas te geven

12 oktober 2020 | Leestijd: 4 minuten

Voor Dick Evers krijgt het jaar 2020 in ieder geval een mooi en uitdagend einde. De Venlose kunstenaar is aangesteld als gastcurator van de Euregionale expositie ‘iNbetweeN’ die van 14 november tot 23 december plaatsvindt in het Belgische Lanaken.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Bart Gubbels en GLO’ART

Het zijn de connecties en het netwerk van Evers die ervoor zorgden dat hij deze taak kreeg toebedeeld. De organisatie is in handen van GLO’ART (Global Art Center), een kunstencentrum in Neerharen-Lanaken waar getalenteerde kunstenaars van over de hele wereld de kans krijgen zich te presenteren en te profileren. Sinds 2013 hebben meer dan 300 geselecteerde kunstenaars uit 60 landen bij GLO’ART een kans gekregen. Evers is als voormalig docent natuurlijk gewend om met jong talent te werken. Was dat de reden om met jou in zee te gaan? “Het zal er deels mee te maken hebben. Net zoals mijn kennis van kunst. Maar het zijn toch vooral mijn goede contacten waardoor ik deze eervolle taak kreeg toegewezen.”

Kunst-park GLO ‘ ART
Hoe is het idee van deze tentoonstelling ontstaan? Voormalig Maastrichtse zakenman Willy Gilissen heeft altijd al interesse gehad in kunst. Omdat Gilissen na zijn pensionering niet stil kon zitten, is hij GLO’ART gestart en biedt hij kunstenaars de mogelijkheid hun talent te ontwikkelen via het GLO’ART artist in residence programma. De werken van deze kunstenaars worden tentoongesteld in het 4 hectaren metende park van het kunstpark. De kunst hangt grotendeels buiten, maar ook in acht galerieën. De werken hangen in glazen vitrines die klimatologisch perfect op orde zijn en waar bovendien een dusdanig goede lichtinval is dat de diverse kunstwerken perfect tot hun recht komen. Met de Euregionale expositie wil Glo’Art bezoekers uit de hele Euregio trekken.

Juiste snaar
De Nederlandse ondernemer had vervolgens het plan om kunstenaars uit de Euregio een podium te bieden. Eerder dit jaar ontstond het idee om de Euregionale expositie op te zetten om gerenommeerde kunstenaars, talenten en studenten uit België, Duitsland en Nederland samen te brengen. Evers werd benaderd voor een eerste kennismaking met Willy Gilissen en het team van GLO’ART. Vanaf het eerste moment was er een klik, zo merkte hij op. “Schijnbaar wist ik de juiste snaar bij hen te raken. En mede dat was doorslaggevend om mij als gastcurator te vragen. Het is mijn taak om met Zoë Schoonbrood en Bryan Claessen van GLO’ART de kunstwerken te beoordelen. Daarbij ben ik voor deze expositie niet geïnteresseerd in het werk van de geijkte slaapkamerkunstenaar. Ik ben op zoek naar de echte talenten.”

Drie delen
De expositie bestaat uit drie delen. Ten eerste een expositie van studenten afkomstig van academies uit Genk, Aken en Maastricht. Tevens is er een expositie van talenten; daartoe behoort de groep die de laatste jaren is afgestudeerd en bezig is zich binnen kunstkringen te bewijzen. Tenslotte is er werk van diverse professionals te bekijken. Evers verzorgt de ballotage bij alle drie de exposities. “Ik selecteer werk en geef goedkeuring.” Verder werkt Evers al dertig jaar samen met kunstenaar Chequita Nahar, hoofd van de afdeling Fine Art en Design van de kunstacademie Maastricht. Zij is aangesteld als en verzorgt de inzending van een groep hedendaagse sierraadontwerpers en de studenten uit Maastricht.” De andere twee curatoren zijn art director Zoë Schoonbrood voor België en Dirk Tölke voor Duitsland. Ook deze twee curatoren zijn gewend om met jonge talenten te werken.

Kwalitatief evenwicht
Volgens Evers is de verwachting vanuit de organisatie dat er voldoende evenwicht in de expo te zien is. Wat bedoelen ze daar precies mee? “Het moet vooral niet thematisch zijn. Per kunstenaar selecteren wij als curators drie kunstwerken die tijdens de expo zichtbaar zijn. Dat kunnen beelden zijn, maar ook schilderijen of andere werken. Het moet kwalitatief in evenwicht zijn. Tevens kiezen we voor een aantal werken die in depot gaan. Mocht een bezoeker een bepaald kunstwerk willen kopen dan moet dat binnen enkele dagen bezorgd zijn. Dan is het voor de expo natuurlijk niet aantrekkelijk als er alleen een spijker in de muur zit of een lege sokkel zichtbaar is. Dan krijgt ander werk van betreffende kunstenaar een plek op de expositie.”

Op de vraag of hij trots is bij deze expo betrokken te zijn, geeft de Venlose kunstenaar een duidelijk antwoord. “Ja natuurlijk ben ik dat. Daar maak ik zelfs tijd voor vrij tijdens mijn werkzaamheden aan de Kruisweg. Ik ben vaker als curator actief geweest en het is altijd weer een heel eervolle taak. Er zijn telkens weer andere redenen te noemen om voor een bepaalde curator te kiezen, maar het is bekend dat ik tegengas durf te geven. Dat is belangrijk in de kunstwereld. Door kritisch te zijn, ontstaat kwalitatief evenwicht op een expositie.

Openingsdagen en –tijden expositie: 14 november tot en met 23 december 2020 op woensdag, donderdag, vrijdag 11-17 uur en zaterdag, zondag 12-18 uur.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Zuur Plees

Kulinaire: Zuur Plees

Of ik weer een column kon aanleveren? Natuurlijk. Maar ik wilde het nu eens niet over corona hebben (oeps, toch gebeurd), maar ja, waar moet je dan over schrijven? Er valt nu eenmaal weinig te beleven in deze rare tijd en ja, we zijn het zat hè, die pandemie. Het ziet...