Dick Evers hoopt dat mensen de kruisweg vanuit een ander perspectief gaan bekijken

31 december 2020

Dick Evers begon eind 2019 met een nieuwe uitdaging. Het maken van 15 schilderijen waarop de kruisweg van Jezus Christus staat afgebeeld. Dat doet hij, samen met zijn voormalige studente Michelle van Asperen en zijn collega Jacques Spee in de historische kapel van Oud Sint Gregor op Steyl.
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag
Nu zij de komende maanden de laatste hand leggen aan dit omvangrijke kunstwerk, rijst vanzelf de grote vraag: en nu? Wat gaat hij met de werken doen? Is deze moderne interpretatie van de kruisweg ook voor het publiek te bewonderen? De Venlose kunstenaar heeft dusdanig veel belangstelling voor het werk weten te genereren dat hij er in ieder geval tot 2022 mee op tournee kan.
Moderne interpretatie
De kruisweg. In de loop der eeuwen zijn er dusdanig veel visies en bewerkingen op losgelaten dat het lastig is een waarheidsgetrouwe versie te maken. Hoe vaak viel Jezus Christus? Droeg hij slechts één balk of was het toch het volledige kruis dat hij meetorste? “We hebben daar in het afgelopen jaar met verschillende mensen over gediscussieerd, de input van monnik Matthieu Wagemaker was daarbij vaak doorslaggevend,” aldus Evers. “Michelle, Jacques en ik hebben in ieder geval geprobeerd een eigen, moderne versie van de kruisweg te maken die aansluit bij de oorspronkelijke Bijbelse uitleg. Uiteindelijk hebben we met onze werkzaamheden dusdanig veel publiciteit weten te genereren dat er vanuit diverse plaatsen belangstelling is voor een expositie.”
Joey Gommans
Vanzelfsprekend kost niet alleen het maken van deze vijftien schilderijen veel geld. Ook voor de promotionele activiteiten is geld nodig. Evers financierde een groot deel zelf, maar voor het vinden van sponsoren en het regelen van de exposities kreeg hij hulp van Joey Gommans. “Astrid Birsak van ‘t Boekhuis gaf mij de tip om contact om Joey op te nemen. Hij heeft de kennis en vaardigheden om mensen te enthousiasmeren. Bovendien beschikt hij over een groot netwerk.”
Expositie op Chateau Sint Gerlach
De eerste plek waar de vijftien schilderijen te bewonderen zijn, is in de kerk op het landgoed Chateau Sint Gerlach in Valkenburg. Dat gebeurt op 3 april, Paaszaterdag. Evers is daar terecht trots op. “Nee, het is niet heel eenvoudig om daar een expositie te organiseren. Dat heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Behalve mijn eigen connecties waren ook hier de kwaliteiten van Joey belangrijk.” In eerste instantie kreeg Evers de kans om de vijftien schilderijen in de gangen van het gebouw te exposeren. Volgens hem zelf was dat niet de beste plek voor deze expositie. “Kunstwerken als deze moet je vanaf een afstand kunnen bekijken. Dat was in de gangen niet mogelijk. Ik had een voorkeur voor de kerk waar ook de graftombe van Sint Gerlach de heilige van Houthem geplaatst is. Door gesprekken en beelden te overleggen waren Camille Oostwegel, wiens kunstcollectie een permanente plek op die locatie heeft, en Gerard Fokkens, voorzitter Stichting Limburgs Schutterij Museum overtuigd van mijn goede bedoelingen en van de kwaliteiten van de vijftien schilderijen. Uiteindelijk was nog toestemming van de pastoor nodig om de kapel op Paaszaterdag als expositieruimte te mogen gebruiken. Ze komen op vijftien schilderezels te staan en het is een expositie die alleen toegankelijk is voor genodigden.”

Voor publiek
Na Pasen tot eind juni is de expositie voor publiek te bezichtigen in het Limburgs Schutterij Museum op Steyl. “We beginnen 11 april weer met een bijeenkomst voor genodigden. Later volgen zowel vrienden, zakenrelaties en dergelijke. Op zondag 18 april is het voor bezoekers van de première van de Passiespelen mogelijk de werken te bezichtigen. Vervolgens gaat de expositie open voor publiek. Alles zal te zijner tijd natuurlijk georganiseerd worden met de op dat moment geldende coronaregels.” Na de expositie in Steyl is de kruisweg van Evers, Van Asperen en Spee in ieder geval nog te bezichtigen in Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Lanaken en Groningen. “Mogelijk volgt dan nog Antwerpen; mocht dat niet mogelijk zijn dan verhuizen de werken dan naar Duitsland. Op iedere locatie is de kruisweg een tijd te bewonderen.”
Kopers
Evers kreeg veel reacties na aanleiding van zijn teasers op social media, maar ook door verhalen in de pers. Zo stond eerder deze maand nog een artikel over zijn kruisweg in de Westdeutsche Zeitung. “Mensen willen het zien. Misschien ontstaat tijdens de maanden dat de werken in Steyl te bewonderen zijn, wel een soort Evert Thielen-effect. Twee Duitsers hebben zich al gemeld om de vijftien schilderen te kopen. Zij moeten echter toch echt tot eind 2022 geduld hebben voordat ik het kan leveren. Tot die tijd zijn ze als expositie zichtbaar. Verder werkt Paul Seelen aan een boek over onze kruisweg. Dat zal in de loop van 2021 verkrijgbaar zijn.”
En zo nadert Evers dus de voltooiing van deze serie kunstwerken. Werken die hij naar eigen zeggen op geen betere plek had kunnen maken dan in de historische kapel van Oud Sint Gregor in Steyl. “Ik heb hier rust gevonden. De kapel en haar omgeving hebben een magische uitstraling. De prachtige omgeving van Steyl en de serene rust hebben een positieve invloed op ieder mens. Behalve het werk aan de vijftien schilderijen heb ik afgelopen jaar veel door de tuinen gewandeld en mijn momenten van absolute harmonie gevonden. Dat zorgde weer voor inspiratie en kracht die ik kan verwerken in deze kruisweg en in de verdere toekomst”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad