Digitaal materiaal om leerlingen bij de les te houden

16 maart 2020 | Leestijd: 4 minuten

De maatregelen in strijd tegen het coronavirus raken ons allemaal. Kleine zorgen. Grote zorgen. Wie compleet zorgeloos is, overziet de impact nog niet voldoende, zo blijkt ook de toespraak die Premier Rutte maandag gaf. Ook het onderwijs is vol geraakt. Zowel reguliere instellingen, als ook ballet- en dansscholen. Wat doen deze instellingen om hun leerlingen van afstand bij de les te houden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag & VenloVanbinnen

Volgens Frank Giesen, directeur Sint Martinusschool, zijn deze maatregelen uniek in het 125-jarig bestaan van de Venlose basisschool. “Alleen in oorlogstijd is hier geen les gegeven. Wat we nu meemaken, heeft nooit iemand eerder ervaren. We leven van dag tot dag, zijn open voor kinderen van ouders met vitale beroepen en zorgen komende week voor lesmateriaal dat op digitale wijze wordt aangeboden. Meer kunnen we nu niet doen.”

Deskundigheid
Of de beslissingen van de regering juist dan wel op het juiste moment zijn genomen, daar wil en kan Frank Giesen zich niet over uitlaten. “Ik ben geen deskundige. Niemand van ons team heeft wijsheid in pacht. Zoveel mensen, zoveel meningen. Daar is niemand bij gebaat. Daarom volgen wij de lijn die het RIVM en de GGD uitzetten. Zij zijn wel deskundig.”

Opvang
Maandag, tijdens deze eerste dag van deze ‘verplichte vakantie’ melden vijf leerlingen zich voor opvang op de school. Volgens Frank Giesen hebben ouders onderling in de afgelopen dagen zelf al veel geregeld. “We hebben nog niet zo nauw gekeken of het echt allemaal kinderen van ouders met vitale beroepen zijn. Dat is een laag aantal en ze hebben zichzelf prima bezig gehouden. Zowel met lesmateriaal als met speelapparaten buiten. Want dat is het voordeel: het is gelukkig stralend weer.”

Digitaal lesmateriaal
Zoals gezegd gaat de Sint Martinusschool via internet lesmateriaal voor alle groepen aanbieden. “Waarschijnlijk gebeurt dat op wekelijkse basis. Er is in ieder geval voldoende materiaal. In eerste instantie werken we met linkjes naar lesmaterialen die uitgeverijen zelf beschikbaar hebben. Dan kunnen leerlingen hun antwoorden invullen en krijgen ze direct respons of ze het goed of fout hebben. Daarnaast verwacht ik dat we komende dagen nog zelf lesmateriaal gaan samenstellen. Denk daarbij aan instructievideo’s of iets in die richting. Ouders die niet de mogelijkheid hebben om hun kinderen digitaal te laten werken, kunnen het lesmateriaal gewoon op school ophalen.”

Meivakantie
En dan? Na deze drie weken? Frank Giesen heeft nog geen idee hoe verder. “Misschien worden de huidige maatregelen wel met twee weken verlengd. En daarna begint al de meivakantie. Dat zou betekenen dat leerlingen zeven weken geen regulier onderwijs hebben gevolgd. Als dat het geval mocht zijn, bekijken we na de meivakantie welk stof het meest essentieel is om tot de zomervakantie aandacht aan te schenken. Ja, leerlingen uit groep 8 die zich voorbereiden krijgen extra aandacht. Het schooladvies is over het algemeen leidend, dus mocht iemand echt zijn eindtoets verknallen, dan kunnen we daar zeker andere cijfers van eerder dit schooljaar tegenover zetten.”

Balletschool
Een andere tak van sport binnen het onderwijs is de balletschool van Dorris Titulaer. Zij nam afgelopen zondag voor het besluit van de regering al zelf de beslissing om de lessen per direct stop te zetten. “In de laatste dagen kwamen steeds minder kinderen opdagen. We hebben als docenten een brief naar de ouders gestuurd met de boodschap dat we het heel erg vinden, maar er is geen andere oplossing.”

Lessen inhalen
In de afgelopen dagen had Dorris regelmatig contact met collega’s in de Randstad. “We weten allemaal: dit gaat een aantal weken pijn doen. De gezondheid van de kinderen en andere mensen is echter het belangrijkste. Of iedereen de maandelijkse dan wel kwartaalfactuur nog gaat betalen, moeten we maar afwachten. Het is nu te vroeg om te weten hoe ouders op lange termijn zullen reageren. Ja er zijn mensen die zeggen: oh, wat jammer. Het is voorjaar, ik wil lekker dansen, maar niet iedereen toont begrip. Er zijn verzoekjes binnengekomen om in groepjes van vier te dansen. Dat gaat helaas niet. Als ik de ene leerling les geef, moet dat ook voor andere mensen gelden. Misschien kunnen we in de meivakantie, die 20 april begint, nog lessen inhalen, want ik verwacht niet dat heel veel mensen op reis gaan in die twee weken.”

YouTube kanaal
Dorris en haar collega’s hebben net zoals de Sint Martinusschool besloten om danslessen op video te gaan vastleggen en deze via een gesloten YouTube kanaal te verspreiden. “Iedere docent maakt een eigen filmpje waar alleen de leerlingen van onze balletstudio en dansschool toegang tot hebben. Hopelijk neemt het aantal besmette mensen de komende weken af. “ Tevens hoopt Dorris dat leerlingen thuis toch aandacht aan de video-instructies schenken. Wij hebben medio juni een aantal uitvoeringen in Theater De Garage. Hopelijk kunnen die gewoon doorgaan. Het is die verrekte onzekerheid. Niemand weet hoe lang dit gaat duren.” Op de vraag hoe zelf de komende weken gaat invullen, reageert ze met een zucht. “Ik zal in ieder geval mijn vaste rondjes door de stad missen. Even een kopje koffie drinken, is er sowieso niet bij. Waarschijnlijk ga ik de administratie bijwerken en kostuums voor die uitvoeringen in juni uitzoeken. Maar zoals gezegd: dit moet niet te lang duren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Kulinaire: Zuur Plees

Kulinaire: Zuur Plees

Of ik weer een column kon aanleveren? Natuurlijk. Maar ik wilde het nu eens niet over corona hebben (oeps, toch gebeurd), maar ja, waar moet je dan over schrijven? Er valt nu eenmaal weinig te beleven in deze rare tijd en ja, we zijn het zat hè, die pandemie. Het ziet...