Dinner for One in het Venloos? Het kan dankzij Op de Buun

8 november 2021

Venlonaar Paul Thissen is al bijna zijn hele leven gefascineerd door Dinner for One, ook wel bekend als Der 90. Geburtstag. De sketch, geschreven in de jaren 20 van de vorige eeuw en in 1963 voor de Duitse tv opgenomen, wordt ieder jaar op 31 december diverse keren uitgezonden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Joep Schouren

Tot grote vreugde van miljoenen liefhebbers zoals Paul Thissen en zijn vriendin Lonneke Berben. Zij werken nu samen met René Oostdam aan een Venlose uitvoering van het stuk. Oostdam is één van de coaches bij het nieuwe initiatief ‘Op de Buun’ waarbij Venlonaren vanaf ongeveer 30 jaar de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen bij het schrijven van een liedje, maar dus ook bij het ontwikkelen van een act, zoals Dinner for One.

Same procedure
Paul begint te lachen als hem gevraagd wordt hoe vaak hij het stuk al gezien heeft. “Ik heb echt geen idee, maar de tekst ken ik al bijna uit mijn hoofd. In mijn kindertijd keken we al met het hele gezin en nog steeds vind ik het hilarisch. Nu kijk ik op 31 december nog zeker vier keer naar deze uitvoering.” Bij Dinner for One spelen een 90-jarige dame en haar butler de hoofdrol. De vier beste vrienden van Miss Sophie zijn al overleden, maar dat is voor haar geen reden om te breken met de traditie om gezamenlijk haar verjaardag te vieren. De butler James moet zijn taken blijven uitvoeren en geniet daarbij volop van de wijn die eigenlijk voor de gasten bedoeld is. De zin ‘The same procedure as last year, Miss Sophie?, met daarbij het antwoord ‘The same procedure as every year, James! zijn de meest bekende uit de sketch. Opvallend voor de Duitse TV: de tekst wordt niet nagesynchroniseerd.

Toneelervaring
Paul Thissen was al op jonge leeftijd actief als buutreedner. Het idee voor een Venlose versie van Dinner for One speelt bij hem al een aantal jaren en toen de oproep kwam vanuit Op de Buun om dankzij masterclasses creatieve ideeën verder uit te werken, twijfelde hij geen moment. Ook Lonneke Berben was al eerder op het toneel actief, onder andere op de lagere school en later bij Silhouet. “Dat doe ik nog steeds. Recent had ik een rol in een educatieve film die is opgenomen. Ik heb passie voor het toneel en vindt het altijd hartstikke leuk om een ‘typetje’ te spelen. Het idee van Paul om met Op de Buun mee te doen, sprak mij dan ook direct aan. Ze geven liefhebbers zoals wij een kans om zich te ontwikkelen.”

Veel Venloos talent
Het initiatief is vergelijkbaar met de Stichting de Herfshane van Jocus. Daar krijgen jongeren de kans om hun zang- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Bij Op de Buun staat de 30-plusser centraal. Diverse coaches begeleiden de deelnemers. Waar Paul en Lonneke dus advies krijgen van René Oostdam daar zijn ook mensen als Fred van den Boogaard, Marinho Peters plus Bert en Herm Pollux als coach actief. Chris Thenu heeft de artistieke leiding. “Venlo heeft zoveel talent,” aldus Lonneke. “Maar de oudere creatieveling heeft ook behoefte aan begeleiding, daarom is dit initiatief zo mooi. Tegen iedereen die zijn creatieve talenten wil ontplooien kan ik alleen maar zeggen: meld je aan. Wij merken na een paar bijeenkomsten al de voordelen van deze masterclasses.”

Tips en advies
Kunnen ze aangeven welke tips René Oostdam ze heeft meegegeven? “Het gaat om het finetunen en handige tips,” zo laat Paul weten. “Iedereen kent Dinner for One in het zwart-wit. René zegt dan: zorg dat op het toneel ook alles zwart-wit is. Tevens gaf hij aan om bepaalde details uit te vergroten. Zoals de pruik van de dame die Lonneke moet dragen. Volgens hem moest die overdreven hoog zijn. Dat versterkt het visuele aspect. Natuurlijk kijkt hij ook mee naar de Venlose vertaling.” Of de vier imaginaire gasten ook een Venlose naam krijgen, daarover durft Paul nog geen uitspraak te doen. “Natuurlijk kunnen we namen van bekende overleden Venlonaren als Geer van der Veer of Kapelaan Brueren gebruiken, maar daar zijn we nog niet over uit. Misschien passen we de genoemde gerechten ook wel aan in het Venloos, zoals de Goulashsoep van Mooder Cornet of het Frietei. De mensen moeten zich maar laten verrassen.” Lonneke zegt aanvullend: “we hebben al een deel van de uitvoering geoefend. Tot aan het eerste gerecht.”

Wanneer kan Venlo de uitvoering komen bekijken. “Nee, niet op 31 december,” zo lacht Paul die dan weer zelf voor de tv zit. “Het zal ergens in de tweede helft van januari zijn, mogelijk in Theater De Garage. Dan komt iedereen die nu de Masterclasses volgt bij Op de Buun aan bod en kan de organisatie een volledig programma samenstellen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad