Documentaire: ‘En Toen Werd Het Stil’ bij Poppodium Grenswerk

26 juli 2021

Het was voor de cultuursector afgelopen anderhalf jaar een periode van veel dalen, af en toe een piekje, met daarna weer de teleurstelling van strengere coronamaatregelen. Zo ook bij het Venlose Poppodium Grenswerk. Waar ze overigens niet stil hebben gezeten en er achter de coulissen veel gebeurde. Dat is terug te zien in de documentaire ‘En Toen Werd Het Stil’ die vanaf aanstaande donderdagavond 29 juli wordt uitgezonden op L1, Omroep Venlo en via Grenswerk (Facebook en Youtube).

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Poppodium Grenswerk

Woordvoerder Sjuul Stultjens van Grenswerk gaat even terug in de tijd, naar maart 2020, de eerste lockdown. “Dat was voor ons, zoals voor zo veel mensen, behoorlijk schrikken. Maar daarna kwamen er allerlei mechanismen op gang. Het is duidelijk wat we niet mogen, onze core business uitvoeren, maar wat mogen we wel. We zijn vervolgens allerlei projecten gaan opzetten. Niet zozeer voor publiek, want dat kon niet. Maar bijvoorbeeld gericht op talentontwikkeling, op het zoeken naar samenwerking, bepaalde zaken vanuit een ander perspectief bekijken. Dat deden we al, maar we kregen er nu opeens veel meer tijd voor.”

Projecten
Achterliggende gedachte, zegt hij, was dat buiten het kernteam ook mensen in de schil, zzp-ers verantwoordelijk voor bijvoorbeeld licht, geluid en productie, zo veel mogelijk aan het werk konden worden gehouden. Stultjens noemt twee van die projecten, gericht op muzikanten. “Zo hadden we ‘Teachers’, een serie workshops voor muzikanten om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast hadden we ‘De studio roept’ waarmee we muzikanten studioruimte boden. Maar we zijn bijvoorbeeld ook in gesprek gegaan met partijen in de binnenstad. Waarbij we steeds zochten naar mogelijkheden die binnen de toen geldende maatregelen pasten.”

Veel videomateriaal
Zo was er ook het project ‘Aan de waterkant’. Dat was volgens Stultjens aanleiding voor de documentaire. “Het idee voor ‘Aan de waterkant’ ontstond afgelopen winter, met het oog op eventuele versoepelingen rond de zomer. We hadden op dat moment al veel videomateriaal uit de coronaperiode. Er waren opnamen van de diverse projecten, maar bijvoorbeeld ook van de periode vorig jaar zomer toen we weer even, zij het met restricties, open mochten. Afgelopen voorjaar was er vervolgens het idee om de aanloop naar ‘Aan de waterkant’ te filmen en dat materiaal te combineren met de eerdere opnames en daar een documentaire van te maken.

Limburgse Popprijs
Voor die documentaire, ‘En Toen Werd Het Stil’, werd samenwerking gezocht met Halo Media en met Peter Beeker, die zorgde voor een verhaallijn en de interviews deed. De documentaire, vertelt Stultjens, schetst een beeld van de uitdagingen en frustraties waarmee het poppodium de afgelopen periode te maken heeft gehad. Hij noemt het een fraai tijdsdocument. “Het laat onze ‘struggles’ zien, maar tevens de mooie momenten. Zoals het winnen van de Limburgse Popprijs voor Beste Muziekorganisatie vorige week. We zijn voortdurend blijven kijken naar de kansen, de mogelijkheden, op een heel innovatieve wijze.”

Positief noemt hij ook de aanloop naar ‘Aan de waterkant’, dat komend weekend start op de Lage Loswal. “Hoewel de coronaperiode nog niet voorbij is, is het fijn dat er weer een en ander kan, zoals dit festival. Laten we hopen dat het een opmaat is naar een situatie waarin alles weer een beetje normaal wordt en we artiesten en publiek in ons poppodium kunnen ontvangen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad