Domani geit Plat moet zorgen voor feestelijk en divers festivalgevoel

22 oktober 2021

‘Het is weer tijd voor een gaaf feestje’, zo omschrijft de Venlose band Kwante Hippe op haar website het dialectfestival ‘Domani geit plat’ dat ze samen met het cultuurpodium op vrijdag 5 november organiseren. Vijf Limburgse acts, een DJ, twee podia, een unieke setting en vooral heel veel sfeer; dat is wat bezoekers mogen verwachten.

Tekst: Rob Buchholz

Vooral het feit dat de bandleden van Kwante Hippe na anderhalf jaar verplichte rust (door de coronapandemie) weer zin hadden om op te treden en dit te vieren met het publiek was een belangrijke reden om dit festival te organiseren. “Ja! We mogen weer,” zo laat Paul Breuer, zanger van de band enthousiast weten. “In het verleden hebben we regelmatig met het team van Domani samengewerkt.” Een paar maanden geleden was de band met programmeur Joop Aerdts in gesprek om iets nieuws neer te zetten. Een bijzondere avond om te vieren dat bands weer mogen optreden. “Natuurlijk hadden we alleen zelf een optreden kunnen verzorgen, maar al snel ontstond het idee om het breder te trekken. Venlo kent niet echt een dialectfestival. Dus waarom niet meer bands.” De keuze viel op De Drekskaters en Waers uit Venlo en op Baroesjko en Ylka uit respectievelijk Sittard-Geleen en Roermond.

Kruisbestuiving
Zowel Joop Aerdts als de bandleden van Kwante Hippe bleven een paar weken broeden op het plan en zo ontstond het idee voor Domani geit Plat. “In die periode hebben we zowel de naam als het concept bedacht,” aldus drummer Mark Naus. “Vervolgens is er met diverse artiesten contact gelegd. Hier uit de regio, maar ook met acts uit andere delen van de provincie. Want het festival moet vooral divers zijn.” Met het 9-koppige mini-orkest Baroesjko had Kwante Hippe al een goede band. “In 2022 doen we samen een theatertournee in Limburg,” aldus Paul. “Zij zijn meer bekend in het zuiden van de provincie, wij meer in Noord-Limburg. Zo profiteren we van elkaars bekendheid en is een kruisbestuiving ontstaan die we juist ook met Domani geit Plat voor ogen hebben. We hebben inmiddels al twee liedjes samen geschreven.”

Festivalgevoel
Een soortgelijke samenwerking was eveneens al, dankzij het Limburgse liedjesmakerscollectief ‘Troubadours van de Toekomst’ ontstaan met de zangeres Ylka Kolken. Paul: “We waren samen bij een repetitie voor het dialectprogramma Plat-eweg van L1 en Ylka vroeg mij of we niet een keer samen een liedje konden maken. Ik begon te lachen en zei tegen haar: die keer is nu en we zijn direct aan een nummer gaan werken.” De keuze voor zowel Baroesjko als Ylka tekent de diversiteit van Domani geit Plat. De combinatie van luisterpop en feestelijke muziek, verspreid over twee podia, moet bijdragen aan het festivalgevoel. “Waers is meer een progressieve popband,” aldus Mark. “Zij stonden in het verleden al op het Zomerparkfeest en een aantal leden speelden eerder samen in Julia, de band van zanger Bert van den Bergh. En De Drekskaters zijn natuurlijk de ultieme feestband. Een perfecte act om naar een ultieme apotheose te werken waarbij het publiek echt uit het dak kan gaan en een onvergetelijke avond krijgt voorgeschoteld. Misschien kun je het een beetje vergelijken met de Nacht van het Limburgs Leed waarbij de bezoekers op diverse locaties kunnen proeven van verschillende stijlen.” Volgens Paul en Mark is het de bedoeling dat Domani geit Plat een jaarlijks terugkerend fenomeen is dat nog verder kan groeien. “Mogelijk gaan we bij volgende edities ook werken met streekproducten zodat bezoekers muziek kunnen combineren met culinaire traktaties. Plannen zijn er voldoende, maar laten we eerst deze eerste editie eens optimaal beleven. De artiesten hebben zin in een feestje en aangezien er inmiddels een paar honderd kaarten zijn verkocht, hebben meer mensen dat gevoel.”

Domani geit Plat begint om 19.30 uur. Bij de entree wordt de QR-code gescand. Kaarten zijn te bestellen via de website van Kwante Hippe. Klik hier.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad