Dorris Titulaer over deelname Nationale Dansdag: ‘Ik ben vooral blij voor mijn leerlingen.’

26 april 2021

Aanstaande donderdag 29 april om klokslag 17.15 uur laten alle dansscholen van Nederland van zich horen. In dit geval, vooral zien. Gezamenlijk. Op hetzelfde moment. Ook Dorris Titulaer doet met een aantal van haar leerlingen mee. Onder aan De Werf bij de Maas is een korte dansuitvoering te zien dat aansluit bij het nummer Friendship.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

Nationale Dansdag wordt al sinds 1982 ieder jaar op 29 april georganiseerd. Door de coronamaatregelen gebeurt dat dit jaar dus onder bijzondere omstandigheden. Toch kijkt Dorris er naar uit. Eindelijk weer een voorstelling, zegt ze. Al is het niet op de gebruikelijke wijze. “Ik ben vooral blij voor mijn leerlingen. Ze kunnen zich weer eens aan hun ouders presenteren. Gewoon op trotse wijze laten zien wat ze geleerd hebben. Dat is toch heerlijk. Maar het is ook nodig om onze bedrijfstak weer even onder de aandacht te brengen. We moeten elkaar steunen in deze lastige tijd..”

Lastig jaar
Diverse dansscholen in Nederland hebben volgens Dorris door de coronamaatregelen al de deuren moeten sluiten. Zelf heeft ze eveneens een moeilijk jaar achter de rug. “Ik ben inmiddels ook tientallen leerlingen kwijtgeraakt. Sommigen komen misschien wel weer terug. Maar toch. Het is een lastig jaar geweest. Ik had een buffer opgebouwd, die was eigenlijk voor later bedoeld. Maar later blijkt nu al te zijn. Ik heb niet alleen met dalende inkomsten te maken, maar alles kost geld. Omdat lessen in mijn balletstudio nog steeds niet zijn toegestaan, dansen veel leerlingen nu in een tent bij BodyStyle HealthCentre aan de Tegelseweg. Ja, daar betaal ik gewoon huur voor. Die krijg ik niet cadeau. Donderdag moet er geluidsapparatuur zijn. Betaal ik gewoon zelf. De vaste lasten bij de dansstudio lopen door. En mijn dansdocenten krijgen ook vanzelfsprekend hun vergoeding. Alles kost geld. Veel mensen staan daar helaas niet bij stil. Maar ik blijf positief.”

Kritische noot
Het nummer Friendship is naar alle Nederlandse dansscholen gestuurd. Dorris voegt er nog twee liedjes aan toe zodat in een speciaal blok van ruim tien minuten diverse groepen van haar balletstudio zich kunnen presenteren. “Ja, we hebben toestemming gekregen voor deze uitvoering van Bata Nijland, evenementencoördinator bij de Gemeente Venlo. Je moet alles aanvragen. Zeker in deze tijd. Gelukkig kregen we toestemming.” Over die toestemming en samenwerking met de gemeente is ze tevreden, over het landelijk beleid laat ze een meer kritische noot horen. “Als dansscholen weten we niet waar we aan toe zijn. Mogelijk vallen we nu weer onder de sportscholen, maar ze hebben ons ook al geschaard onder de sector cultuur. Ik weet het niet meer en heb dus ook echt geen idee wanneer we weer open mogen. Hopelijk uiterlijk 1 juni. Dan ga ik deze zomer zeker wat langer door met lessen geven. Daar hebben mijn leerlingen behoefte aan.”

De nabije toekomst is dus nog onzeker. Maar eerst staat de uitvoering in het kader van de Nationale Dansdag van aanstaande donderdag dus op het programma. De groepen die zich presenteren zijn verdeeld over diverse leeftijdscategorieën. “Klopt, er is een groep van 5 tot 7 jaar. Een van 8 tot 12 plus drie Hiphopgroepen. De oudste deelnemer is 18. Het is mooi om te weten dat verspreid over het hele land veel mensen op hetzelfde tijdstip meedansen. Nee, veel publiek kan er niet bij zijn. Misschien is het juist mooi als mensen donderdag ook thuis gaan dansen. Op het balkon, in de tuin. Samen bewegen. Samen genieten. Hoe mooi zou dat zijn.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad