Eenmalige subsidie steun- en herstelpakket culturele sector Venlo

9 juli 2021

Als gevolg van de coronacrisis zijn veel sectoren economisch zwaar getroffen; zo ook de culturele sector. Om het culturele veld in Venlo een extra impuls te geven stelt de gemeente Venlo nu een eenmalige subsidie ter beschikking.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: VenloVanbinnen

De subsidie is afkomstig uit het corona-gerelateerde steun- en herstelpakket voor de Venlose culturele sector. Dat pakket werd al eerder dit jaar, op 9 februari, goedgekeurd door de gemeenteraad. De herstelregeling biedt diverse groepen binnen de cultuursector, zoals amateurs en culturele ondernemers, mogelijkheden om regie te nemen voor het herstel en de veranderingen en aanpassingen die nodig zijn voor de periode na de coronapandemie.

Drie programma’s
Inmiddels zijn er drie programma’s die kunnen rekenen op deze vorm van subsidie, laat een woordvoerster van de gemeente weten. “Totaalbedrag en bedragen worden binnenkort bekend gemaakt. Maar deze projecten zijn een goed voorbeeld van initiatieven die door middel van deze subsidie worden ondersteund. Het gaat om Aan de Waterkant dat in juli en augustus plaats vindt op de Lage Loswal, Cultuurdeler, een programma voor amateurkunstverenigingen, en Museum TV, dat zich richt op de musea in de gemeente.”

Spreiding
De drie gesubsidieerde programma’s zijn voorbeelden van wat in de culturele sector met de herstelregeling mogelijk is, zo laat ze weten, projecten met een goede spreiding. Zo creëert Aan de Waterkant op de Lage Loswal iedere vrijdag, zaterdag en zondag in de zomerperiode (van 30 juni tot en met 22 augustus) een tijdelijke festivallocatie met muziek en theater. De organisatie is in handen van Grenswerk in samenwerking met de Maaspoort en een collectief van binnenstadondernemers en buurtinitiatieven.

Samenwerking
Het programma Cultuurdeler is van een andere orde en voorziet in het herstel van amateurkunstverenigingen. Het plan, waarin Kunstencentrum Venlo leidend is, is onder meer gericht op vernieuwende samenwerkingsprojecten en het realiseren van een gezamenlijke opening van het nieuwe culturele seizoen. Derde project is Museum TV met als deelnemers het Missiemuseum, het Limburgs Schutterijmuseum, De Tiendschuur, Museum van Bommel van Dam en het Limburgs Museum. Ook dit programma is gericht op een nauwere samenwerking tussen deelnemende partijen en daarnaast het herstellen en vergroten van het publieksbereik.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad