Eervolle vermelding voor Beuzeltime en Lokaal C

21 september 2022

Dinsdag heeft het Prins Bernard Cultuurfonds bekend gemaakt dat het ‘Venlose’ project Beuzeltime x Lokaal C een eervolle vermelding heeft gekregen in het kader van de Inspiratieprijs Cultuurfonds 2022, dit omdat zij aan de weg timmeren als inspirerende verbinders.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Kunstencentrum Venlo en Leon Vrijdag

Lokaal C is een project van Kunstencentrum Venlo waarmee zij cultuuronderwijs voor scholen ontwikkelen in de regio Noord Limburg. Lokaal C functioneert als katalysator tussen het culturele veld, het onderwijs, de diverse Noord-Limburgse gemeenten en cultuurmakers met als doel creativiteit in het onderwijs te blijven stimuleren. LokaalC doet dit onder andere door nieuwe samenwerkingsverbanden te initiëren. Zo is Beuzeltime in coronatijd uit nood ontstaan als tool voor Lokaal C.

Beuzelen
Het karakter Bennie van Gister (acteur Roy Smolenaars, zie foto boven) weet in korte video’s kinderen aan te zetten tot ‘Beuzelen’. Met minimale middelen –een paperclip, een tafellaken– wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd. ‘De aanstekelijke gekte van Beuzeltime overtuigd als een inspirerende verbinder tussen cultuur en onderwijs, tussen digitaal en fysiek, tussen kinderen en kunst,’ aldus het persbericht van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Nieuwe verbindingen maken
Het gezamenlijke doel van Beuzeltime x Lokaal C is om de hersenen van kinderen én opvoeders te prikkelen om nieuwe verbindingen te blijven maken en zo de creativiteit te stimuleren. Door creatieve impulsen te bedenken en voorbeelden te tonen in beeld, live en in audio, nodigen de makers uit om verder te denken dan de gebaande paden. En dit is volgens hen hard nodig, want er is een verband tussen goed communicerende hersenhelften en een weerbare samenleving. Dit kunnen ze naar eigen zeggen niet alleen. Hiervoor staan ze altijd in verbinding met andere cultuurmakers en culturele instellingen. Het team van Beuzeltime is verbonden aan het basisonderwijs en Cultuurpad. En met Bennie als herkenbare hoofdpersoon verbinden ze steeds meer kinderen en opvoeders aan Beuzeltime.

Levels en projecten
Beuzeltime heeft verschillende ‘levels’ en diverse losse projecten en aanvragen die ze krijgen om verbindingen (bloot) te leggen tussen makers, instellingen, het curriculum, creativiteit, saaie lesstof, bijzonder onderwijs, onderwijs koepels, pabo studenten et cetera. Zo gaat Beuzeltime op missie en op bezoek, komt het in de klas en bestaat er zelfs een heuse Beuzelband met een eigen Beuzelplaat. Verder zijn er nog een hele hoop losse projecten en aanvragen die ze krijgen om verbindingen (bloot) te leggen tussen makers, instellingen, het curriculum, creativiteit, saaie lesstof, bijzonder onderwijs, onderwijs koepels, pabo studenten et cetera.

Saartje Hoogland

Ontstaan Beuzeltime
De artistieke kern van Beuzeltime bestaat uit drie regionale cultuurmakers: Peter-Paul Timmermans, Roy Smolenaars en de Venlose Saartje Hoogland. Zij werd door Lokaal C tijdens de coronapandemie gevraagd om nieuw creatief aanbod voor de basisscholen te ontwikkelen. Saartje besloot de uitdaging aan te gaan. “Bij voorkeur moest het iets online worden zodat het aansloot bij de lockdown van 2020. Voor mij was de onlinewereld een nieuwe uitdaging, daar wilde ik graag mijn tanden inzetten. Via via leerde ik Peter-Paul Timmermans en Roy Smolenaars kennen en wij bleken een geweldig artistiek trio te vormen. Daaruit is het youtubekanaal Beuzeltime ontstaan, gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Beuzelen is fantaseren zonder fouten te maken, gewoon prutsen, klooien en onzin praten. Het geeft kinderen alle vrijheid om te fantaseren. Anders denken kan heel verfrissend zijn. Voor iedereen. Wij dagen elkaar bij dit werk ook telkens uit om iets nieuws te ontwikkelen en niet in hetzelfde te blijven hangen.”

Creativiteit
Volgens Saartje kan het belang van de creatieve ontwikkeling niet voldoende benadrukt worden. “In het onderwijs wordt snel gefocust op meetbare vaardigheden. Op het moment dat je een kind een punt geeft voor tekenen of handvaardigheid dat gaat dat over techniek. Terwijl het in mijn ogen veel belangrijk is een kind handvatten te geven om zichzelf te uiten, een verhaal te kunnen vertellen, zonder daarop beoordeeld te worden. Door dat meetbare blijf je snel hangen op activiteiten die door de linkerhersenhelft gestuurd worden; logica, realiteit, rationeel denken. Maar vergeet de rechterzijde niet; creativiteit, empathie, gevoel, subjectiviteit. Je hebt een balans nodig van beide hersenhelften wil een kind zich optimaal ontwikkelen. Ook de maatschappij is erg gefocust op kennis en kunde vanuit de linkerkant van het brein. Het creatieve deel van ons brein is juist datgene wat ons tot mens maakt en zorgt voor vooruitgang. Zo leren we creatief aan oplossingen te werken en het maakt de mens meer flexibel. Het is essentieel om daar vroeg mee te beginnen.”

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdrages van de VriendenLoterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg is een van de twaalf provinciale afdelingen.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad