En weer kunnen we niet naar het “magische Zomerparkfeest”

5 augustus 2021

De organisatie en vrijwilligers (en artiesten) van het Zomerparkfeest leefden net als de vele parkoholics  lange tijd tussen hoop en vrees. Van begin juli tot half juli ging het opeens van ‘Himmelhoch jauchzend’ naar ‘zum tode betrübt’. Bestuurslid en hoofd programmering van het ZPF Sjanneke Hendrix vertelt over de diverse scenario’s in de afgelopen maanden; ZPF-liefhebber van het eerste uur Harry Butenaers viert ook dit jaar, net als vorig jaar, ondanks alles toch een beetje Zomerparkfeest.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: privé collecties

“Een bittere pil”, noemt Sjanneke Hendrix het bericht van afgelopen maandag dat festivals maar maximaal 750 bezoekers mogen ontvangen. “Als bestuur werken we samen met heel veel vrijwilligers ieder jaar heel intensief maandenlang naar iets toe en het Zomerparkfeest zelf is dan het ontladingsmoment. Dat ontbreekt dit jaar, opnieuw.” Wel is ze blij dat er nu een definitief besluit ligt. “In de afgelopen maanden zijn er verschillende scenario’s gemaakt. Dan komen begin juli de versoepelingen. We zagen al een nagenoeg normaal Zomerparkfeest in het verschiet liggen. Vervolgens stijgen opeens de besmettingscijfers fors en breekt er een tijd van onzekerheid aan. Daar is afgelopen maandag dus een eind aan gekomen.”

Identiteit
Sjanneke schetst vervolgens hoe het er afgelopen maanden achter de schermen aan toe ging. “Vanaf december vorig jaar zijn we aan de slag gegaan met de editie 2021. Er zijn in de maanden erna diverse scenario’s voorbij gekomen. Waarbij we als bestuur nadrukkelijk stelden dat voor welke vorm we ook kozen, het wel bij de identiteit van het Zomerparkfeest moest passen.” Waar er normaal aparte commissies worden gevormd, vertelt ze, was er nu steeds rechtstreeks gezamenlijk overleg tussen afgevaardigden van programmering, techniek, communicatie en horeca. “Maandelijks zaten we in creatieve sessies bij elkaar, met aan de ene kant de restricties van de maatregelen en de andere kant de richtlijnen van het bestuur dat wat we ook gingen doen, de beleving altijd moest aansluiten bij waar het Zomerparkfeest voor staat.”

Sjanneke Hendrix

Opgeschaald
In januari/februari lag er volgens Sjanneke een eerste scenario met de anderhalvemeter-maatregel als uitgangspunt. Het festival zou daarbij worden ingedeeld in drie verschillende area’s, afgesloten gebieden met elk een eigen podium, met een passende programmering. “We wisten dat we in dat scenario maar beperkt publiek konden ontvangen. Dus wilden we met timeslots werken. Ook over de logistiek moet je dan goed nadenken, met aparte in- en uitgangen, heel anders dan de gewone situatie.” Dat scenario was al een heel eind ingevuld, geeft ze aan. Daarnaast werd er rekening gehouden met het feit dat er wellicht kon worden opgeschaald naar meer bezoekers.”

15.000 bezoekers
Dat laatste leek in de maanden erna steeds realistischer te worden. Sjanneke merkt op dat daardoor keuzes moesten worden gemaakt. “Iets op papier zetten en iets uitwerken met een vrijwilligersorganisatie, dat zijn twee verschillende dingen. Gezien de positieve berichten op dat moment besloten we voor het opschaalscenario te kiezen. Wel met drie area’s maar dan niet meer los van elkaar maar met elkaar verbonden.” Op een gegeven moment waren de geluiden over de afname van besmettings- en opnamecijfers zo gunstig, dat bij de organisatie van het Zomerparkfeest de hoop ontstond een relatief normale editie te kunnen organiseren met maximaal 15.000 bezoekers. Het was een hectische periode, geeft Sjanneke aan. “We hadden iedere week overleg, met ook de gemeente erbij, die al in een vroeg stadium was aangeschoven. Veiligheid en gezondheid werden belangrijke aandachtspunten, naast alle andere zaken.”

Onzekerheid
Toen kwam er het bekende ‘Dansen met Janssen’-moment van minister Hugo de Jonge. Alles leek de goede kant op te gaan voor de festivalwereld. Leek, want niets was minder waar, merkte ook de ZPF-organisatie. “Vanwege de weer snel oplopende besmettingscijfers werd het al snel tricky. Want vrijwel meteen werden er weer beperkende maatregelen genomen. Er brak voor ons opnieuw een periode van onzekerheid aan. Tot aan de persconferentie van afgelopen maandag. Toen wisten we, ook dit jaar geen Zomerparkfeest, helaas.” Sjanneke vertelt dat er tot het laatste moment contact was met de geboekte acts. Ook bij hun veel teleurstelling. Zelf heeft ze de teleurstelling inmiddels een plekje gegeven. “Ik ben van nature positief ingesteld. Natuurlijk vind ik het enorm zonde, maar ik zie de afgelopen maanden ook als leerzaam.”

Alternatief scenario
Voor de organisatie is het overigens nog niet helemaal gedaan, maakt ze duidelijk. “Nee, dit sleept nog wel even door. We gaan eerst ter afronding contact opnemen met de artiesten, onze sponsoren, leveranciers en Vrienden. Daarna even bijkomen en dan richten we het vizier op volgend jaar. Of we dan weer een Zomerparkfeest als altijd krijgen? Ik hoop het wel. Maar laten we even kijken hoe corona zich de komende maanden ontwikkelt. In de winter kunnen we dan oordelen of we voor een normale editie kunnen gaan of dat we toch een alternatief scenario in het achterhoofd moeten houden.”

Natte jaren
Diezelfde terughoudendheid over het ZPF van 2022  is er bij oer-parkoholic Harry Butenaers, ieder jaar samen met zijn vrouw Marie-José trouw bezoeker van het evenement. Hij durft geen geld te zetten op een normale editie in 2022. “Kijk maar eens hoe lang het al duurt. En wat staat ons nog te wachten. Ik hoop dat het einde van de pandemie in zicht is, maar ben er nog niet helemaal zeker van.” Harry bezocht het Zomerparkfeest toen het nog geen Zomerparkfeest was. Hij lacht: “Ja, ik was er al bij in de Heutzstraat – toen nog zonder Marie-José overigens. Ben daarna mee verhuisd naar het park. Wat ik me van de eerste jaren in het park herinner is dat het vaak nat was. Nee, niet van het bier, hahaha, het regende veel. Ik weet nog dat op een zaterdagmiddag een act uitviel. De mazzel was dat de Rotterdamse band The Frog was gecanceld voor een optreden in Roermond. Die kwamen vervolgens naar Venlo. Daar stond ik met mijn paraplu in de regen. Druk was het niet, maar dat maakte niet uit.”

Beleving
Hij is dus ieder jaar op het Zomerparkfeest te vinden. Kan zich niet herinneren een editie te hebben gemist, “Marie-José en ik houden bij het plannen van de vakantie altijd rekening met het ZPF; dan zijn we niet weg.” Wat vindt hij zo bijzonder aan het evenement? “De sfeer, de cohesie, ja, ook de muziek, ik ben een liefhebber, maar vooral toch de beleving. Net als de vastelaovend. Je komt mensen tegen die je al heel lang niet gezien hebt. Die je alleen tijdens het ZPF tegenkomt. En waar je dan even lekker mee kunt bijkletsen, het jaar doornemen. Het is altijd heel relaxt en dat komt onder meer omdat het zo goed is georganiseerd. Er is voor ieder wat wils dankzij het brede programma. Daarnaast is het ook de entourage. Zo’n festival tussen de bomen met specifieke verlichting, dat heeft iets magisch. Of neem nu de Picknick der gebroken harten, jarenlang op zaterdagmiddag. Geweldig. Mensen, vaak hele gezinnen, kwamen met hun picknickmand naar het park. Gingen op een kleedje in het gras zitten, de kinderen speelden er omheen en op het podium was er passende muziek. Vond ik altijd een heerlijk moment.”

Marie-José en Harry Butenaers

Vrienden van het Zomerparkfeest
Een echte parkoholic dus en toen de vorige voorzitter Rom van Strijp met idee voor Vrienden van het Zomerparkfeest kwam, bedachten Harry en Marie-José zich geen moment. “Klopt, we zijn al vanaf het eerste moment Vriend. Ik herinner me nog de eerste bijeenkomst, bij Copacabana aan de Leutherweg. Toen waren we met zo’n 100 Vrienden, inmiddels zijn het er 1.000 volgens mij. Is de vriendenbijeenkomst ook op de woensdagavond voor de start van het feest. Heerlijk, een extra dag. Je krijgt dan het t-shirt, programmaboekje en bonnen. En daarna begint het genieten, zeg maar de aftrap naar nog eens vier heerlijke dagen.” Hij is er dagelijks van begin tot eind, geeft Harry aan. “Ik loop zondags ’s morgens ook richting het park. Maakt niet uit wat er dan speelt. Als ik het plezier van de mensen zie, geniet ik zelf ook.”

Kleine pleister
Hij kijkt er dus ieder jaar naar uit, wil niks missen. Maar dan opeens, is er voor het tweede jaar op rij geen Zomerparkfeest. “Toen ik het afgelopen maandag hoorde dacht ik shit, het zal toch niet.” Maar het zal wel. Geen Zomerparkfeest voor Harry en Marie-José – en al die andere liefhebbers – net als vorig jaar. Ze hebben er echter wat op gevonden, al is het maar een kleine pleister voor een grote wonde. “Vorig jaar zijn we met wat vrienden gaan appen met als resultaat dat we zaterdagmiddag toch in het park zaten, net als een paar andere groepjes. Met net als ooit tijdens de Picknick der gebroken harten zelf meegebrachte spullen. We zijn gebleven tot alles op was. Muzikant Marinho Peters was er ook en heeft nog wat voor ons gespeeld.” En dit jaar? Hij begint te lachen. “Toen maandag bekend werd dat het ZPF niet doorging zijn we meteen weer gaan appen. Dus eind augustus zitten we zaterdagmiddag weer in het park. Ik weet het, het is geen ZPF maar gewoon een gezellige zaterdagmiddag. Natuurlijk zal ik evenement ook dit jaar missen. Maar er zijn ergere dingen. De vele mensen die door corona ziek zijn geworden, dood zijn gegaan. De ellende met het hoge water, zeker in Duitsland, van een paar weken geleden. Daar weegt het niet doorgaan van het ZPF niet tegenop. En hopelijk hebben we volgend jaar weer een reguliere editie.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad