Enquête: Jocus legt vastelaovend onder de loep

12 maart 2021

Onderzoeksbureau Markteffect voert de komende weken op verzoek van Jocus een onderzoek uit naar de beleving van vastelaovend. In zijn algemeen en de evenementen van Jocus in het bijzonder. “We peilen ook nadrukkelijk de meningen buiten onze eigen kring.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag

Welk evenement vindt de Venlose vastelaovesvierder het leukste, welke dag, wat kan beter of net wat anders? Op die vragen hoopt Jocus antwoorden te krijgen dankzij de enquête. Op een zo breed mogelijke wijze, vertelt Roy Dambacher, voorzitter van de commissie Pers & Propaganda. “We willen ook nadrukkelijk buiten onze eigen ‘bubbel’ peilen. Er zijn natuurlijk net zo goed veel mensen die onze evenementen niet of nauwelijks bezoeken. Die bijvoorbeeld vastelaovend vooral in het wijkhuis vieren.”

Waarborgen
Het is Jocus niet vreemd om van tijd tot tijd onderzoek naar de vastelaovend, of onderdelen ervan, te doen, maar waarom juist in dit vastelaovend-loze jaar? “Het kwam een tijd geleden ter sprake en we vonden het een goed moment. We spreken over het algemeen vaak onze eigen leden, de eigen relaties, maar daarbuiten ligt nog een hele wereld. Voor ons is het belangrijk dit prachtige volksfeest met zijn diepere lagen goed te organiseren en vooral ook te waarborgen. Daar hebben we draaiboeken en protocollen voor, maar die mogen we best van tijd tot tijd even kritisch bekijken.”

Totaalbeeld
Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen, zegt Dambacher, is een gespecialiseerde partner ingeschakeld, Markteffect. “Zij hebben zo hun kanalen, waaronder een bewonerspanel, naar wie ze de enquête uitzetten.” Het invullen van de vragenlijst duurt volgens hem slechts enkele minuten. Hij verwacht over een paar weken het resultaat van het onderzoek. En dan? “We hopen in ieder geval een duidelijk totaalbeeld te krijgen van hoe de mensen in Venlo vastelaovend vieren, maar ook suggesties. Die informatie gaan we analyseren, delen en in de toekomst meenemen bij de evenementen die we organiseren. Nee, dat zal zeker niet meteen tot drastische veranderingen leiden, maar we nemen alle input serieus. Dus ja, we zijn zeer benieuwd naar de uitkomst.”

Deelnemen aan de enquête: klik hier. Onder de deelnemers worden twee gratis kaarten voor het Boeremoosbal en twee gratis kaarten voor de Prônkzitting verloot.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad