Expositie: kunstenaar Ties Poeth laat zich inspireren door Steyl en Missiemuseum

9 december 2021

‘Uit papier gesneden’, zo luidt de titel van de woensdag 8 december gestarte expositie bij het Missiemuseum in Steyl. Daarin draait het om de papiersnijkunst van de uit Tegelen afkomstige kunstenaar Ties Poeth. “Dat is niet zozeer een techniek maar een manier van werken.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Missiemuseum

Papiersnijder, animatiefilmmaker en meubelontwerper, Ties Poeth is niet onder een omschrijving te vangen. Met het papier snijden maakte hij al kennis tijdens zijn studie aan de Rijksacademie in Amsterdam. “Het is een manier van werken. Ik snijd silhouetten uit zwart karton en plak die op wit papier. Het zijn afbeeldingen die ik ook in films heb gebruikt. Ja, je kunt enigszins vergelijken met het Javaanse wajangspel waarbij poppen achter een scherm worden aangelicht zodat je alleen hun schaduwen ziet.”

Dieren-ABC
Een meer verstilde vorm van dat schimmenspel zijn dus de silhouetten die hij maakt. Een jaar geleden verscheen zijn eerste boek in die vorm, genaamd ‘De Vloed’ over de Sint-Elisabethsvloed die bijna zeshonderd jaar geleden plaatsvond en over het Mirakel van Niervaart dat na die vloed Breda tot bedevaartplaats maakte. Een tweede boek verschijnt komend voorjaar en heeft als basis de expositie die nu bij het Missiemuseum is te zien. Poeth: “Het idee ervoor ontstond een aantal jaren geleden. Het ging niet zo goed met het museum en sluiting dreigde. Ik wilde toen een dieren-ABC maken.”

Markante plekken
Hij legt uit wat hij daarmee bedoelt. “Silhouetten van dieren uit de collectie van het Missiemuseum aan de hand van de letters van het alfabet. Nu het museum een nieuwe weg in is geslagen en het weer beter gaat, hebben we besloten er de expositie aan te koppelen. Met niet alleen uit papier gesneden silhouetten van dieren maar eveneens afbeeldingen van markante plekken uit de omgeving van het museum.”

Daan Doesborgh
In totaal bestaat de expositie uit ruim 170 stukken waar hij zo’n twee jaar aan heeft gewerkt, zegt Poeth. “Meer dan 50 wat grotere prenten en 120 cirkels. Dat laatste zijn omcirkelde silhouetten van dieren. Bij veel van die werken hoort een anekdote, een verwijzing naar de historie of iets wat het werk kenmerkt.” Dat de expositie werd geopend door de voormalige Venlose stadsdichter Daan Doesborgh is niet zomaar, legt Poeth dan uit. “Het boek dat naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt bestaat uit diverse hoofdstukken en Daan heeft voor elk van die hoofdstukken een inleiding geschreven.”

Het boek ‘Een collectie dieren ‘op’ Steyl’, zegt Poeth tot slot, verschijnt in zowel het Nederlands als Duits en Engels. En wanneer? “Komend voorjaar. Belangstellenden kunnen er echter nu al op inschrijven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...