Expositie over huiselijk geweld in Julianapark: “De cirkel doorbreken”

12 mei 2021

In het Julianapark is vandaag, 12 mei, een expositie over huiselijk geweld geopend. De expositie bevat 29 portretten van slachtoffers, daders en hulpverleners. Ieder met een eigen verhaal, te beluisteren via een QR code.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen

De cirkel doorbreken. Die woorden vallen een aantal malen tijdens de opening van de expositie, komen ook terug in de titel ervan. De landelijke expositie ‘WIJ…doorbreken de cirkel van geweld’ is drie weken te zien in Venlo, als eerste stad in Limburg. Wethouder Frans Schatorjé en directeur Mirjam Bekker-Stoop van organisator Stichting Open Mind wijzen beiden op het belang van aandacht voor in dit geval huiselijk geweld. “Die moet er altijd zijn.”

Bewustwording
De expositie, geeft Bekker-Stoop aan, is bedoeld om extra aandacht te generen. “Om het gesprek op gang te krijgen, ervaringen te delen. We zijn dan ook blij dat we met de expositie, waarmee we al in diverse Nederlandse plaatsen zijn geweest, nu ook in Venlo terecht kunnen.” Frans Schatorjé noemt de aanpak van huiselijk geweld een belangrijk thema waar de gemeente, zeker de afgelopen jaren, veel aandacht voor heeft. “Dat doen we samen met heel veel partners zoals politie, justitie, het onderwijs, een organisatie als Incluzio en noem maar op. Met veel van die partijen hadden we een aantal weken geleden een conferentie, grotendeels via video uiteraard  over hoe we bepaalde aspecten nog beter kunnen oppakken. Deze expositie sluit daar bij aan.” Bekker-Stoop: “We willen bewustwording creëren, kunnen als samenleving ook meer doen. Denk aan de rol van een huisarts of van buren, vrienden of familie.”

Continu proces
Het contact tussen de gemeente Venlo en Stichting Open Mind kwam tot stand via Ilse Crompvoets, regionaal projectleider van Geweld Hoort Nergens Thuis. Zij geeft aan dat het niet alleen bij de expositie blijft. “We willen met allerlei partijen in gesprek komen, bijvoorbeeld over wat te doen als iemand signalen opvangt van huiselijk geweld. We brengen professionals ook bij elkaar; er zijn heel wat werkgroepen die zich met deze problematiek bezig houden. Een van onze doelen is zorgen voor een optimale samenwerking tussen de uiteenlopende partijen. Dat is een continu proces waar nu extra aandacht voor komt door de expositie.”

Perfectioneren
Die expositie toont niet alleen slachtoffers, maar eveneens hulpverleners (in de breedste zin van het woord) en daders. René Haring, aanwezig bij de opening, staat op een van de foto’s, als voormalig dader. Hij werd tussen 2013 en 2015 behandeld voor zijn agressieve gedrag. Een lang en zwaar traject noemt hij het. “Maar die lange tijd is absoluut nodig. Je kunt niet in een paar weken ongedaan maken wat zich in de loop der jaren heeft opgebouwd. Bij mij begon dat in mijn jeugd, ik moest op mijn vijfde naar een kindertehuis en leerde daar agressie als wapen te gebruiken. In de loop der jaren bouwde zich dat steeds verder op, leerde ik het te perfectioneren. Tot mijn vijftigste, toen ik dus in behandeling ging.”

Lotgenoten
Wat hij vervolgens miste was de voor- en vooral nazorg. “Dat kan nog altijd veel beter. Ik moest ergens mijn verhaal kwijt maar kon nergens terecht.” Dus besloot hij zelf een praatgroep op te richten. “In eerste instantie niet zozeer om anderen te helpen, maar voor mezelf, zodat ik dingen van me af kon praten bij lotgenoten.” Tegenwoordig heeft hij wel als missie vorm te geven aan nazorg na een behandeling; hij heeft al diverse praatgroepen opgezet. “Het helpt enorm als je er met lotgenoten over kunt praten. Je kunt elkaar ondersteunen en advies geven, ervaringen delen.” Haring is tegenwoordig actief voor Veilig Thuis en geeft verder als zzp’er onder meer advies en workshops. “Verandering heeft tijd nodig, dat heb ik de afgelopen jaren wel geleerd. Met mijn ervaring hoop ik anderen te kunnen helpen. Daarom sta ik ook op die foto en ben ik hier aanwezig. Om mijn verhaal te doen en zo mensen te helpen.”

Zie ook: https://www.stichtingopenmind.nl/wij-doorbreken-de-cirkel-van-geweld, www.agressieendaarna.nl en de stream https://www.stichtingopenmind.nl/wij/

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...