Feel the 50’s keert eind september terug in het Nolenspark

5 juli 2021

Op 24, 25 en 26 september vindt het Feel the 50’s Festival weer in Venlo plaats. Op vrijdag 24 september is er een preparty in de Venlonazaal. Tijdens de andere twee dagen keert het nostalgische festival terug in het Nolenspark.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Feel the 50’s en Rob Buchholz

De laatste editie vond in 2019 plaats in aan de Werf bij de Maasboulevard. In 2020 was er door het coronavirus geen editie van Feel the 50’s, maar nu het weer kan, kijkt medeorganisator Marco Schell met veel vertrouwen uit naar het laatste weekend van september.

Nolenspark
“De gemeente Venlo wil het aantal evenementen aan de Maas beperken. Zeker als het om livemuziek gaat. Wij als organisatie begrepen dat wel. Het is aan de ene kant een uiterst sfeervolle locatie, maar ook één waar wij tegen een aantal beperkingen aanliepen,” aldus Schell. “Zo kwam de Classic Car show op die plek niet helemaal goed tot zijn recht in 2019. Bovendien heeft het Nolenspark als voordeel dat de bomen extra beschutting bieden. Eind september kan de wind al een rol spelen en dan is het voor bezoekers prettiger vertoeven in het park dan op een open plek langs de Maas.”

Datum zoeken
Schell had samen met de andere organisatoren van Shake that Thing begin dit jaar nog de hoop dat het festival traditioneel in de maand mei kon plaatsvinden. Dat bleek echter door de beperkingen nog niet haalbaar. Toen de overheid bekend maakte dat vanaf 1 juli dankzij de versoepelingen weer veel meer mogelijk zou zijn, werd snel naar een nieuwe datum gezocht. Schell: “Venlo is een evenementenstad en de agenda is goed gevuld. We kozen in eerste instantie voor het weekend van 17 september, maar dan vindt de Venloop al plaats. Uiteindelijk bleek een week later een prima optie; vervolgens zijn we begonnen met het aanvragen van een vergunning en het boeken van bands.”

Ultieme jaren 50 beleving
Alle bekende ingrediënten die zorgen voor een ultieme jaren-vijftig-beleving staan eind september op het programma. Behalve het festival met dans en muziek is er ook weer de Classic Car Show plus een vintage shopping route. “Feel the 50’s is meer dan een festival,” zo legt Schell uit. “De bezoekers komen uit diverse landen: Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, België, Engeland et cetera. Zij verblijven hier een paar dagen, blijven overnachten, willen lekker eten en dus ook gezellig winkelen in Venlo. Voor ons als organisatie is het een mooie taak om aan de wensen van de bezoekers te voldoen.”

Shake that Thing
Schell en zijn kompanen beschikken al jaren over de juiste ervaring. Een jaar of twee geleden richtten zij dan ook de stichting Shake that Thing op. “Wij doen meer dan Feel the 50’s. Het is ons doel om ook optredens op kleine schaal in de regio te organiseren, vintage markten en meer. Helaas heeft het coronavirus ons tot nu toe beperkt. Maar wij zijn er klaar voor om los te gaan. Tijdens de festivaldagen zelf zijn veel vrijwilligers in de weer om te zorgen dat alles naar wens verloopt. Zij zijn van essentieel belang voor Feel the 50’s.”

Preparty
Wat mogen de bezoekers verwachten? “Natuurlijk moeten we vanwege corona slim programmeren. We hebben bewust zo min mogelijk bands uit het Verenigd Koninkrijk (VK) geboekt. Door de deltavariant is de situatie daar nog een tijdje onzeker. Alleen voor de preparty in de Venlonazaal staat een band uit Engeland geprogrammeerd: The Doel Brothers. Zij verzorgen een spectaculaire, swingende show in Rockabilly/Hillbilly en Western Swing stijl. Mochten er tegen die tijd nog beperkingen gelden voor personen uit het VK dan kunnen wij snel schakelen en een andere act boeken. Wij gaan echter van het meest positieve scenario uit.”

Los Torontos

Festivalprogramma
De entree voor de preparty kost 17,50 euro. De twee festivaldagen in het Nolenspark blijven gratis toegankelijk. Schell: “Tijdens die twee dagen staan onder andere twee revues geprogrammeerd. De eerste is Doo Wop Extravaganza. Tijdens die show met een keur aan verschillende artiesten komt de complete historie van de Doo Wop aan bod. Vanaf het ontstaan uit de Gospelmuziek tot de ontwikkeling richting Pop. De tweede revues kan ik het beste omschrijven als Just Killers, No Fillers. Dan krijgen de bezoekers alle krakers en klassiekers uit de Rock n Roll, Rhythm ’n Blues en meer te horen. Ook weer met diverse artiesten uit verschillende landen en een vaste begeleidingsband.” Andere acts die volgens Schell voor het ultieme jaren-vijftig-gevoel gaan zorgen zijn onder andere Los Torontos uit Spanje, The Lucky Lucianos uit Italië en Lovesick Duo, eveneens uit Italië.”

En dan corona. Afgelopen weekend dansten tijdens twee dagen 20.000 liefhebbers in het Julianapark bij het Stereo Sunday Festival. Toch zijn er nog deskundigen die waarschuwen voor een stijgend aantal besmettingen als ons land de teugels te veel los laat. “Als het zo is, dan is het maar zo,” zo laat Schell tot slot weten. “Maar daar zijn we nu totaal niet mee bezig. Tegen de tijd dat Feel the 50’s plaatsvindt, zijn nog meer mensen volledig gevaccineerd. We merken echter aan alles dat de mensen met smart wachten op festivals, muziek en beleven. Iedereen wil na deze vervelende periode het leven vieren. Dat kan perfect tijdens Feel the 50’s.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad