Fortissimo met nieuwe voorzitter Gilbert Idink op weg naar 65-jarig jubileum

16 december 2019 | Leestijd: 2 minuten

Sinds 10 november is Gilbert Idink (47) de nieuwe voorzitter van Showorkest Harmonie Fortissimo. Hij neemt het stokje, of in dit geval, de stemvork over van Roel Versleijen. Heel veel anders dan zijn voorganger gaat Idink het niet doen. “Het gaat goed met Fortissimo, maar we kunnen zeker niet achterover leunen.”

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Fortissimo

In het Blerickse verenigingsleven is Gilbert Idink een bekend gezicht. Hij is onder meer actief voor SVB en De Wortelepin. Van dat vastelaovesgezelschap was hij in 2009 prins. “Is dat alweer ruim tien jaar geleden. Wat gaat de tijd toch snel.”

Penningmeester
Hoe komt hij bij een Venloos muziekgezelschap terecht? “Via mijn vrouw. Die werd een jaar of tien geleden door een collega enthousiast gemaakt voor Fortissimo. Dus zijn we eens gaan kijken.” Met als resultaat dat Idink – “geen muzikant, wel muziekliefhebber” –  betrokken raakte bij de muziekvereniging omdat de oudste dochter lid werd. Later volgde ook de twee jongere dochters. “Je leert zo de vereniging kennen, leert de mensen kennen en wilt wat betekenen.” Dus werd Idink penningmeester en besloot zijn vrouw Daniëlle zich in te zetten als vrijwilligster.

Samenhang
Toen Roel Versleijen besloot te stoppen als voorzitter, kwam hij al snel bij Idink uit. Die besloot er even goed over na te denken, met zijn vrouw te overleggen, maar was er al snel uit. Daarmee is hij nu voorzitter van een bloeiende vereniging, in deze tijd geen vanzelfsprekendheid. Fortissimo telt 175 leden, waarvan de helft jonger dan 40. Er is een harmonie, een slagwerkgroep en enkele opleidingsgroepen. Die repeteren allemaal op dezelfde avond. “Dat is om de onderlinge samenhang te versterken. Iedereen komt iedereen tegen. Ik denk dat dat de kracht van onze vereniging is. Er ontstaat binding en omdat de lijnen kort zijn, kun je makkelijk overleggen.” Volgens Idink kent Fortissimo veel families. “Van kleinkinderen tot opa’s en oma’s.”

Boegbeeld
Hoe gaat hij zijn voorzitterschap invullen? “Als penningmeester zit je mee aan het stuur, als voorzitter ben je ook boegbeeld. Wat dat betreft volg ik met Roel een bekende Venlonaar op. Die voordeel uit die bekendheid wist te halen en zich bovendien altijd 100 procent heeft ingezet. In grote lijnen zet ik dat voort, want het gaat goed. Zaak is om dat vast te houden. Door nieuwe wegen te zoeken, samenwerken met het onderwijs bijvoorbeeld. Uiteraard te blijven zoeken naar financiële middelen, via subsidies, en sponsors en donateurs – die we zeer waarderen. Maar eveneens om vooruitstrevend te zijn en zo nieuwe generaties aan ons te binden. Dat doen we met een aansprekend repertoire en een goede opleiding. En regelmatige concerten, dat is voor iedereen natuurlijk leuk.”

Venlose revue
Een van de bekendste concerten van Fortissimo zijn de ‘vastelaoveskonzerten’ in De Maaspoort. Volgend jaar komen daar twee heel bijzondere concerten bij, in juli, glimlacht Idink. “Fortissimo is in 1955, in ’t Ven, opgericht, dus in 2020 bestaan we 65 jaar. Dat vieren we met twee jubileumconcerten op 11 en 12 juli op de Markt voor het stadhuis. Die krijgen met de verwijzing naar 100 jaar Venlose revue een bijzonder karakter. Er zullen tijdens die concerten heel wat bekende liedjes uit de revues voorbij komen. Meer verklap ik nog niet.”

Stemvork
Idink vertelt dan dat Versleijen hem bij de overdracht van het voorzitterschap geen voorzittershamer gaf, maar een zilveren stemvork. “Dat was het begin van een traditie. Ooit ga ik die stemvork aan mijn opvolger geven. Maar dat moment ligt nog heel ver in de toekomst”, besluit hij met een brede lach.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...