Frans Bauer bij Sounds: ' Ik wil succes nooit als vanzelfsprekend gaan beschouwen'

15 november 2019 | Leestijd: 3 minuten

Eind oktober was Frans Bauer voor een speciaal instore-optreden bij Sounds. Hij zong een aantal liedjes, signeerde cd’s en ging bijna twee uur lang met alle fans op de foto. Vooral dat laatste aspect maakte veel indruk. Zeker voor de mensen die er bij waren, maar eigenlijk bij iedereen. In Venlo waren in de dagen na zijn optreden louter positieve verhalen over de volkszanger te horen
Tekst: Rob Buchholz | Beeld: René Ensink
Oprecht, een prima pr-machine of een combinatie van beiden? Wie er bij was, kan het weten. Frans is oprecht, altijd zichzelf en weet daarmee iedereen voor zich te winnen. Een aanpak die lijkt op de wijze waarmee de in 2018 overleden Koos Alberts de harten van de mensen wist te veroveren. Niet geheel ontoevallig een held van Frans. “Muziek was vroeger bij ons thuis al heel belangrijk. Mijn ouders hadden een aantal platen en die werden continu gedraaid. De Zangeres Zonder Naam, Roy Orbison, Elvis Presley, Julio Iglesias en ja inderdaad ook de muziek van Koos Alberts. Zijn muziek, de teksten, maar ook zijn persoonlijkheid liepen als een rode draad door mijn leven. Eigenlijk heb ik van hem het vak geleerd.”
Inspiratie uit het leven
Frans schrijft en produceert zijn nummers dan ook al jaren zelf. Hoe ontstaan die liedjes? “Als het over de melodie gaat, heb ik eerlijk gezegd geen idee. Haha. Veel melodieën ontstaan spontaan in mijn hoofd. Als ik aan het fietsen ben, ’s nachts in bed; eigenlijk op ieder moment. Dan zing ik ze in op mijn mobiele telefoon en werk het later uit.” De teksten zijn volgens de 45-jarige volkszanger een ander verhaal. “Die inspiratie haal ik uit het leven. Heel bewust. Kijk naar mijn nieuwe cd ‘Ik heb je Lief’. Een heel persoonlijk album. Waar ‘Woonwagen Mama’ over gaat, hoef ik niemand uit te leggen, toch? Het is een ode aan mijn moeder en aan mijn jeugd. Mijn ouders zeiden altijd: jongen, vergeet nooit waar je vandaan komt. Dit liedje is dan ook een ode aan mijn liever moeder. Het liedje ‘Ik mis je elke Dag’ heb ik geschreven op de verjaardag van mijn in 2015 overleden vader. Recht uit het hart. Man,wat mis ik die goede man nog steeds. Iedere dag een beetje meer.”
 

Elvis Presley
Ieder album markeert volgens Frans Bauer een periode uit zijn leven. “Zo is dat toch bij alle artiesten? Kijk bijvoorbeeld naar één van mijn helden: Elvis Presley. Hij heeft zoveel platen gemaakt, maar iedere plaat vertelt een verhaal. Muziek krijgt nog meer betekenis als je je erin gaat verdiepen. Zo ben ik een aantal jaren geleden op Graceland, het landgoed van Elvis geweest. Zijn aanwezigheid was daar voelbaar. Bijna tastbaar. Zo was het heel bijzonder om midden in de Jungle Room te staan; de plek waar zijn laatste twee albums zijn opgenomen. Voor mij persoonlijk was dat absoluut een kippenvelmoment. Je weet bij jezelf: hier is veel gebeurd. Dat voel je. En wat ook bijzonder is: de gitaar waarmee hij staat afgebeeld op de eerder dit jaar uitgebrachte cd-box Elvis Live 1969 heb ik zelf op Graceland gezien. Dat instrument is zwaar beschadigd, zit vol krassen en deuken, maar was zo dierbaar voor Elvis. Die gitaar vertelt eigenlijk het verhaal van zijn leven en zo is dat ook met liedjes en albums. Het zijn biografische werkstukken. Door goed te luisteren, leer je een artiest veel beter kennen en begrijpen.”
Theatertournee
Om inspiratie op te doen voor zijn shows, bezoekt Frans regelmatig grote concerten, tot zelfs in de Verenigde Staten. “Ik doe daar ideeën op die ik in mijn eigen tournees verwerk. Zo ben ik bij Celine Dion in Las Vegas geweest. Dat was een prachtige show. Echt heel gaaf. De kleuren, de effecten. Sommige elementen ga ik in mijn theatertournee gebruiken waarmee we vanaf begin 2020 door het land touren.”
Frans hoopt dat zijn fans blijven komen, net zoals tijdens het optreden bij Sounds.”Ik heb geleerd dat je succes nooit als vanzelfsprekend mag beschouwen. Dus ook de opkomst tijdens deze promotietour blijft mij in positieve zin verrassen. Ik kan mijn fans in de ogen kijken, met ze praten, naar ze luisteren. Ook hier in Venlo. Daar leer ik weer van. Het is niet alleen genieten, maar het houdt mij tegelijkertijd met beide voeten op de grond.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

Containertuintjes fleuren Venlose binnenstad op

In de Venlose binnenstad worden tien zogenaamde containertuintjes geplaatst. Deze op maat gemaakte plantenbakken moeten de verrommeling bij de ondergrondse containers tegengaan. Tegelijkertijd dragen ze bij aan het vergroenen en opfleuren van de Venlose binnenstad....