Franstalige winterklassiekers brengen Cultuurpodium Domani in kerstsfeer

25 november 2021

Omdat ze de Franse taal miste, besloot zangeres Charlotte Haesen begeleid door een gitarist Franse chansons te zingen op de Noordermarkt in Amsterdam. Daar werd ze ontdekt door altvioliste Odile Torenbeek van het Nederlands Philharmonisch orkest. Het was het begin van Café des Chansons, zo’n 10 jaar geleden. Het inmiddels gerenommeerde gezelschap staat zondagmiddag 5 december met een speciaal, winters programma op het podium van Domani in Venlo.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Carlos Villaroel

Ze komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Luik en Maastricht, zangeres Charlotte Haesen, met een Nederlandstalige vader en Franstalige moeder. Toen ze wist dat ze zangeres wilde worden, koos ze voor de jazz en ging naar het conservatorium in Maastricht en vervolgens Amsterdam. Waar ze naast jazzzangeres ook chansonnière werd. Ze lacht: “Ik miste de Franse taal, de taal van mijn moeder. Dus besloot ik me tevens op het Franse chanson te richten. Met een gitarist ging ik regelmatig naar de Amsterdamse Noordermarkt om daar op te treden. Dat was best lucratief.”

Podium Witteman
Haar kwaliteiten bleven niet onopgemerkt. Altvioliste Odile Torenbeek sprak haar op een dag aan. “Zij is een enorme francofiel. Of we niet samen een programma konden opstellen. Zo zijn we met Café des Chansons begonnen. De begeleiding bestond al snel uit vier musici uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarmee spelen we een heel breed repertoire in uiteenlopende settings, van kamermuziek tot theater.” Die veelzijdigheid, zegt ze, is de reden dat het gezelschap al 10 jaar succesvol is. Er verschenen inmiddels drie albums en optredens waren er onder meer op Radio 4 en bij Podium Witteman.

Kippenvel
Charlotte vertelt dan dat ze binnen Café des Chansons ook haar kwaliteiten als jazzzangeres kwijt kan. “Buiten Café des Chansons ben ik eveneens heel breed georiënteerd. Zo heb ik onder meer een eigen album opgenomen: de stijl is singer-songwriter, maar wel met jazzinvloeden. Ik zing ook pop, free jazz of Braziliaans – maar een chanson bezorgt me nog altijd het vaakst kippenvel.” Café des Chansons werkt, zegt Charlotte, samen met een aantal gerenommeerde arrangeurs. “Die stemmen de arrangementen op mij af, geven me de vrijheid die in de klassieke muziek niet gebruikelijk is.”

Speciaal programma
Charlotte en haar medemuzikanten treden met hun chansons-programma zo’n tien keer per jaar op. Dit jaar dus ook in Cultuurpodium Domani, waar ze eerder in 2019 op het podium stonden. Wat kan het publiek verwachten? “We hebben een speciaal programma samengesteld dat past bij de tijd van het jaar, bij de winter, de feestdagen. Winterklassiekers van grootheden als Barbara, Brel, Gainsbourg, Brassens, Trenet, Legrand en Piaf.” Het zijn chansons, zegt ze, die gaan over de vreugde en liefde die menselijke verbondenheid brengt. “Een uniek programma, dat we alleen in december brengen. In de entourage van de voormalige kerk wordt het zonder meer een heel sfeervol optreden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Hol-ogig egoïsme

Hol-ogig egoïsme

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen Het is op momenten chaos troef op de belangrijkste tweewielerverkeersader door de Venlose binnenstad. Die loopt van de Martinusstraat via de Grote Kerkstraat, Begijnengang en Nieuwstraat naar de Koninginnesingel. Fietsers...

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

Venlose binnenstadwinkeliers zeggen nee tegen winkelen met 2G

De Venlose burgemeester Antoin Scholten liet in een interview met De Limburger weten dat hij vreest voor een invasie aan ongevaccineerde Duitsers die in Venlo willen winkelen. Hij pleit daarom voor invoering van 2G. Voorzitter Erik Manders van winkeliersvereniging...