Funs van Grinsven leeft voort met niet eerder uitgebracht werk

7 mei 2021

Op vrijdag zeven mei wordt een nieuw minialbum uitgebracht met vijf nog nooit eerder uitgebrachte liedjes van de Venlose acteur, zanger, componist en tekstschrijver Funs van Grinsven. Het Venlose icoon overleed op 18 augustus 2003 op 95-jarige leeftijd.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Jacques-Paul Joosten

Zijn muziek wordt echter nooit vergeten en krijgt een nieuwe boost middels de stem van Jacques-Paul Joosten plus gitaarwerk van Pieter Bartels. De cd luistert naar de naam Leefde, Love, Liebe, L’amour.

Zanger Jacques-Paul Joosten werd in oktober 2019 benaderd door Hay Zeelen, een vriend van Funs van Grinsven, met een eervol en speciaal verzoek. “Funs en ik zijn beiden oud-prins van de stad Venlo,” zo vertelt Zeelen. “Funs in 1938 en ik in 1977. Net zoals Jacques-Paul overigens in 2014. Toen Funs en ik, ruim 25 jaar geleden, bij een officiële prinsenontvangst van Jocus samen zaten, vertelde Funs dat hij nog in het bezit was van een doos vol onafgewerkte liedjes, teksten en gedachtespinsels waar hij écht niets meer mee zou gaan doen. ‘Kom ens thoés beej mich aan, bekiék dich of ut waat ut is, neem dich d’n ganse handel astebleef mei en doot d’r mei waat dich wiés liekent. Dich meugs alles hebbe. Doot d’r waat mei of doot d’r niks mei, maar ik zal ut neet mier gebroéke,’zo drukte Funs mij op het hart.”

Kast
Zeelen vertelt verder: “Ik heb dat uiteraard gedaan, maar in de loop der jaren is het ook bij mij thuis steeds verder en dieper in een kast verdwenen. Eigenlijk was ik het bestaan van het stapeltje papieren bijna vergeten. Tot ruim anderhalf jaar geleden. Toen schoot mij plots het bestaan van de Venlose teksten en flarden notenschrift te binnen. Ik dacht direct aan Jacques-Paul en benaderde hem – hoe treffend en symbolisch kan het zijn – bij de inauguratie van de Prins in 2019 bij Ut Prinsekruuts, onze club van ald Jocusprinsen. De reactie van JP was veelzeggend.”

Grootheid
“Natuurlijk heb ik zonder één seconde na te denken, ja gezegd op het verzoek van Hay”, zo laat Jacques-Paul Joosten weten. “Funs is natuurlijk een grootheid, onder ander bekend van het liedje ‘Venlo, stedje van lol en plezeer’, geliefd en geroemd in Venlo en verre omgeving en ook nog eens voormalig stadsprins van VVG Jocus. Ik kende een aantal van zijn muzikale werken en heb altijd tegen hem opgekeken. Ik wist echter niet dat het bepaald geen sinecure zou zijn om het stapeltje papieren dat Hay mij overhandigde om te zetten in muziek. Gelukkig schoot gitarist Pieter Bartels mij als reddende engel te hulp. Hij heeft gestudeerd aan het conservatorium en wist op perfecte wijze met het ons aangereikte materiaal om te gaan. Pieter en ik maken beide deel uit van JP Joosten & Band dus de lijnen waren erg kort. Zo konden we snel samen aan de slag.”

Interpretatie
Het stapeltje bestond uit ongeveer 20 vellen papier, volgeschreven met zinnen, losse coupletjes, refreintjes en onduidelijk notenschrift met vaak onleesbaar Venloos gekriebel van zinnen en woordjes. Soms was er volgens Joosten geen touw aan vast te knopen. “Na speur- en studiewerk werd ons duidelijk dat het vijf liedjes betrof, waarvan er één echt alleen bestond uit een refrein of een couplet, dat is ons nu nog niet helemaal duidelijk. Ik belde Hay op en vertelde over mijn plan om met deze teksten en noten aan de slag te gaan, maar stelde wel als voorwaarde dat Pieter en ik volledig vrij mochten zijn in de interpretatie en uitvoering van deze liedjes zodat dat we nooit gedoe zouden krijgen met nabestaanden van Funs. Uiteindelijk kregen wij dus de volledige vrijheid en hebben zelf de sfeer en arrangementen van de vijf liedjes ingekleurd. Misschien dat bepaalde bewerkingen anders zijn dan Funs het voor ogen had, maar we zijn hartstikke trots op dit eindresultaat. En ik denk hij het zelf ook zou zijn geweest.”

Sfeer
“Vervolgens zijn we aan de slag gegaan,” zo gaat Pieter Bartels verder. “We hebben de vellen papier gefotografeerd en vergroot op scherm om alles goed te kunnen lezen. Vervolgens de melodielijnen opgenomen en daar de teksten bij proberen te passen. Toen dat uiteindelijk is gelukt hebben we in twee fases de liedjes in mij studio opgenomen en bepaald welke sfeer ieder lied zou krijgen. We hebben uiteindelijk besloten om de liedjes klein en intiem te houden en dus alleen met akoestische gitaarbegeleiding te gaan werken.”

Engels
Jacques-Paul Joosten: “Vijf liedjes die luisteren naar de titels Leefdessmert mot ens vergaon, De leefde, Laeve, De waeg nao hoes en Summerlove zijn opgenomen en uitgemixt en gemasterd. Alle voorzien van een andere muziekstijl; van flamenco tot blues. Van het laatste liedje Summerlove hebben we ook een clipje gemaakt. Dit lied is half in het Venlose dialect en half in het Engels. Waarschijnlijk een liefdeslied dat Funs ooit heeft geschreven voor zijn Amerikaanse vrouw Mary. Pieter en ik zijn erg trots op het eindresultaat en we hopen dat de Summerlove gezien zal worden als een ultiem eerbetoon aan de legendarische Funs van Grinsven. Met Leefde, Love, Liebe en L’amour gemaakt. Met hoofdletter L.”


Getalenteerde persoonlijkheid

Joosten had de eer om Funs van Grinsven één keer in levende lijve te ontmoeten. “Dat was ergens medio jaren 90 in de Venlonazaal. Vlak nadat wij met het liedje Veur Altied Eine Venlonaer waren doorgebroken. Funs vond het een prachtig nummer. Toen wij het live op het podium stonden te zingen, zagen we hem genieten. Hij ging er helemaal in op. Ik dacht alleen maar: beste man, doe rustig aan. Hij was toen al in de tachtig. Maar zo was Funs. Hij kon intens genieten. Voor mij was hij de Venlose Toon Hermans; een zeer muzikale en uiterst getalenteerde persoonlijkheid. Bovendien was het een hele lieve man. Als kind keek ik al tegen hem op toen hij een hoofdrollen vervulde in de Venlose revue. Hij speelde prachtig.”

Videoclip
Een echte cd-presentatie zit er door alle coronamaatregelen niet in voor Joosten en Bartels. “Helaas niet nee. Normaal gesproken huur je een zaaltje of café af en nodig je mensen uit. Dat zit er dit voorlopig nog niet in. Gelukkig hebben we wel een fraaie videoclip in elkaar weten te zetten. Met behulp van oude beelden die Wiel Hermans en Omroep Venlo nog in hun bezit hadden. Daar moeten de mensen het voor nu nog even mee doen. Maar ik neem aan dat de naam Funs van Grinsven in Venlo nooit vergeten zal worden en dat veel mensen oprecht van deze liedjes genieten.

De cd Leefde, Love, Liebe, L’amour is vanaf vrijdag 7 mei verkrijgbaar bij Sounds, Jumbo Benders Kiosk, Beej Benders, Xie Opticien en Freddy’s Imaginarium & Art Studio en kost 10 euro.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Bowie in Venlo

Bowie in Venlo

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen David Bowie kwam voorbij. Op televisie uiteraard – stel je voor, het zou wat zijn. Terug in de tijd, een optreden tijdens zijn Ziggy Stardust-tour in de Hammersmith Odeon. Voorafgaand aan afsluiter Rock ‘n’ Roll Suicide...