Geen festivals, maar er is toch wat loos in Venlo deze zomer

6 juli 2020

Een festivalloze zomer, dat kan niet, vonden diverse festivalorganisaties. Dus komt er het coronaproof, doe-het-zelf-festival ‘Same oét, same thoés’ op 22 en 23 augustus. In diezelfde periode vindt ook de uitvoering plaats van het muzikaal theaterstuk ‘Summer Jam’, een initiatief van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Same oét, same thoés, Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo

Zomerparkfeest, Viva Classic Live, Stereo Sunday, Nach van ‘t Limburgs Leed, Lekker Venlo, ZOKS Festival. Ze gaan allemaal niet door dit jaar. Maar een volledig festivalloze zomer, dat zat deze organisaties niet lekker. “Het is logisch dat we deze zomer niet met z’n allen in het park staan of massaal festivals bezoeken, maar wij zouden Venlo niet zijn als we niet een spannend alternatief zouden verzinnen”, reageert Marc Nelissen, voorzitter van Zomerparkfeest.  Dus komt er op 22 en 23 augustus ‘Same oét, same thoés’, georganiseerd samen met Poppodium Grenswerk, Theater De Maaspoort, Omroep Venlo en Venlo Partners.

Unieke samenwerking
Twee dagen optredens dus in Grenswerk en De Maaspoort. Waar publiek bij aanwezig kan zijn, conform de momenteel geldende maatregelen. Omroep Venlo zendt het allemaal uit. Waardoor mensen ook thuis of in de kroeg samen kunnen kijken, legt woordvoerster namens de organisatie Nanet Hazenbosch uit. “Het idee ontstond een maand of twee geleden en is enigszins gebaseerd op Concert at Home van Radio 2. Het is uniek dat deze organisaties nu de handen ineen slaan. Normaal hebben ze ieder hun eigen programmering, nu komt dat samen,”

Razende reporter
De kaders zijn inmiddels vastgesteld, geeft Hazenbosch aan, en de komende weken wordt het verder ingevuld. “We creëren in ieder geval zowel bij Grenswerk als De Maaspoort een festivalsfeer met achter elkaar optredens. We zijn nu nog aan het bekijken of er in beide gebouwen een of wellicht meerdere locaties, zoals de foyer, voor optredens zijn. In ieder geval zal tijdens de change overs een razende reporter van Omroep Venlo de stad ingaan om sfeerreportages te maken.”

Website
Welke artiesten er op treden, is nog niet bekend, merkt ze op. “We zijn er volop mee bezig, willen een mooie mix bieden van bekende acts en nieuwe ontdekkingen.” Over een paar dagen wordt volgens Hazenbosch de website van Same oét, same thoés gelanceerd. “Daarop zal alle nieuwe informatie te vinden zijn, evenals info over het aanschaffen van festivalbandjes en festivalpakketten.”

Summer Jam van de Fanfare
Ook Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo laat de zomer niet geluidloos voorbij gaan en organiseert Summer Jam voor Venlose kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Voorzitter Rob Rutten geeft uitleg. “Net als andere muziekgezelschappen hebben we een aantal maanden niets kunnen doen. Daarnaast zie je dat de jeugd door allerlei maatregelen de komende tijd veel activiteiten wordt ontnomen. Omdat we eveneens een maatschappelijke functie hebben, zijn we na gaan denken en zo kwamen we op het idee voor Summer Jam.”

Voorstelling eind augustus
Tijdens Summer Jam werken kinderen in de weken 31/32 en 33/34 (telkens op dinsdag- en donderdagmorgen in vier sessies aan een show met muziek, slagwerk en theater. Die sessies worden begeleid door twee professionals, een slagwerker en een theatermaker. Volgens is voor slagwerk gekozen omdat het initiatief zo laagdrempelig blijft. “Iedereen kan meedoen. We formeren twee groepen van maximaal 20 kinderen. Die bereiden zich tijdens de sessies voor op de voorstelling die eind augustus wordt gegeven.”

Buitenlocatie
Waar die voorstelling precies plaats zal vinden, is nog niet bekend, geeft Rutten aan. “We moeten natuurlijk rekening houden met de coronamaatregelen. Een locatie buiten zou dan het aantrekkelijkst zijn. We bekijken momenteel wat de alternatieven zijn.

Aanmelden kan via www.summerjamvenlo.nl. Op die site is ook aanvullende informatie te vinden.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad