‘Geen traditionele Vastelaovend, maar Venlo is creatief genoeg om er het beste van te maken’

16 september 2020

Nu het hoge woord bij V.V.G. Jocus er uit is en Venlo weet hoe de Vastelaovend komend seizoen  op aangepaste wijze wordt gevierd, is de grote vraag: welke gevolgen heeft deze afgeslankte vorm voor de ondernemers? Behalve kasteleins, zijn meer mensen afhankelijk van de inkomsten tijdens dit volksfeest. “Ben maar blij dat het afgelopen jaar nog is doorgegaan, anders waren al veel horeca-ondernemers in de problemen gekomen,” zo laat René Evers van café restaurant Old Dutch weten.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders, Leon Vrijdag  en VenloVanbinnen

Evers zelf maakt zich in ieder geval geen zorgen. “Het zal anders zijn ja. Als we de helft of misschien 25 procent van de normale omzet halen, mogen we blij zijn. Maar het is wat het is. Het duurt nog vijf maanden voor het zover is. In die periode kan nog veel gebeuren. Ik heb een goedlopende zaak. Deze week is het stralend weer, dus komen de mensen wel op het terras zitten. Voor de komende winterperiode hebben we met de ondernemers van het plein voldoende plannen zodat onze gasten toch buiten kunnen zitten. Dat loopt allemaal gewoon door. Maar de Vastelaovend… ja die zal anders zijn. En ach wie weet. Misschien biedt Halfvasten nog uitkomst.”

Geen Vastelaovend
Evers verwacht dat het bij sommige kasteleins wel pijn gaat doen omdat er grote activiteiten niet doorgaan en veel mensen dus thuis blijven. Nikolai Maitimu, bedrijfsleider bij De Locomotief, heeft er zijn eigen visie over. “Misschien is het wel verstandig om gewoon een streep door Vastelaovend 2021 te zetten. Hoe wil je de mensen controleren en handhaven? Of moeten wij dat als horeca weer regelen? Als er 1000 mensen naar de stad komen, heb je al een probleem. Wij zijn nog een redelijk grote kroeg waar 100 mensen binnen mogen, maar bij veel collega’s kan dat niet.” Jocus gaat de wijk in, maar in de binnenstad zal het stil blijven, zo vreest Maitimu. “Mensen mogen niet zingen, niet dansen, ze moeten afstand houden. Hoe wil je dat controleren? Gaan ze een hek om het centrum zetten zodat alleen mensen met een kaartje in dat gebied mogen komen? Nee, ik zie dat niet gebeuren. De spontaniteit is weg. Dan denk ik: sla maar een jaartje over.”

Creatief
Behalve de kasteleins zijn er nog diverse andere ondernemers afhankelijk van een goede verkoop tijdens de periode rondom Vastelaovend. Bij Versierhoés Van der Veer werd via recente berichten in de media al duidelijk hoe essentieel het feest voor de verkoop is. Toch wanhoopt Tonny Geraads nog steeds niet. “Ik sta hier nu al 31 jaar. Het begon al direct met de Golfoorlog waardoor Duitsland een streep door het feest zette en dus veel Duitse klanten wegbleven. Daarna heb ik twee keer hoog water meegemaakt, een economische crisis en nu dit weer. Ja natuurlijk is het spannend, maar het wordt vooral een periode van afwachten. Hoe gaat het virus zich ontwikkelen? Blijft het binnen de perken dan zullen mensen echt wel gaan vieren. Hoe kleinschalig ook. En daar hoort ook schmink en een nieuw ‘pekske’ bij. Vaak zijn mensen heel creatief en verzinnen ze iets om toch te vieren. Kijk naar de Vierdaagse in Nijmegen. Die werd afgelast, maar velen hebben toch op eigen wijze vier dagen gewandeld.”

Beeld Geer van der Veer
Geraads merkt bovendien dat de winkel een grote gunfactor heeft bij veel Venlonaren. Na de berichtgeving in De Limburger over het eventueel verdwijnen van de zaak kregen zij en haar collega Sandra Dings veel positieve reacties. ‘Als we vieren komen we bij jullie kopen,’ zo lieten veel mensen in de afgelopen weken aan de twee dames weten. “Door dergelijke opmerkingen blijf je positief. Er zeg nou zelf. Over een tijdje pronkt Geer van der Veer met een eigen beeldje aan de overzijde van de straat. Dan zou het toch treurig zijn als hij niet meer naar zijn eigen winkel kan kijken.”

Meer dan een evenement
Sef Bogaerts van Just for Fun Shop sluit zich aan bij de woorden van Vorst Joeccius XI Roel Versleijen. “Het gaat een heel apart seizoen worden. Toch ben ik er van overtuigd dat de Venlonaar creatief genoeg is om ook voor deze aangepaste versie van Vastelaovend alles op gepaste wijze uit de kast te halen. Het is meer dan een evenement. Het gaat niet om dat glas bier of dat podium waar een band speelt. Vastelaovend is cultuur dat bij veel Venlonaren in de genen zit. Als het niet anders kan, vieren we het op de Venloop-manier. In eigen straat en eigen buurt. Dat gaat ook voor veel joeks en jen zorgen.” Een mooie gedachte van Sef als liefhebber, maar hoe gaat hij de komende periode in qua verkoop? “Een reguliere omzet komt er waarschijnlijk niet nee. Verkoop van Vastelaovendartikelen is normaal ons plan A voor de winterperiode. Wij gaan nu meer inzetten op onze teken- en schilderproducten. Dat is plan B. Maar we hebben ook nog een plan C, D et cetera. We zijn al halverwege het alfabet. Hahaha. Dat hoort bij ondernemen. Goed nadenken en je voorbereiden op meerdere scenario’s. De Venlose mensen zijn creatief. Jocus heeft een goed plan en de gemeente is bereid mee te denken. Minder dan het huidige voorstel is onmogelijk. Dan blijft er niets over. Dus kan het alleen maar beter. Laten we de komende maanden afwachten.”

Wat er behalve een Stadsprins, een nieuwe cd en een Opstaeker in ieder geval ook zeker komt, is de Joekswors van Slagerij Schreinemachers. Eigenaar Toine Schreinemachers begint te lachen. “En vergeet de Jägermeisterwors van de Naate Raaf niet. Nee, ik maak mij geen zorgen. Zoals het plan van Jocus er nu uitziet en mensen dus meer in eigen omgeving gaan vieren, zal onze verkoop er niet onder lijden. Er wordt dan meer thuis gegeten. Maar het is nog ver weg. Iedere Venlonaar moet gewoon tegen die tijd de eigen grenzen stellen. Ik ben sowieso nooit een liefhebber van grootschalige evenementen geweest. Als het mij te druk is, loop ik door. Dat zal komend jaar niet anders zijn. Wie weet welke plannen nog uit de kast worden gehaald. Misschien wel een soort van avondklok. Ik weet het niet. Er is zoveel mogelijk. Jocus weet echt wel een juiste balans te vinden.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad