Geen Zomerparkfeest 2020: “Zuur, maar volksgezondheid gaat voor”

22 april 2020

Het Julianapark blijft leeg komende zomer, vanwege de coronacrisis. Geen Lekker Venlo, Geen Stereo Sunday en geen 44e editie van het Zomerparkfeest. Een, al dan niet kleinschaliger, alternatief voor dat Zomerparkfeest in het najaar of in de winter komt er niet, de focus ligt op de editie van volgend jaar – en op het organiseren van de Boerebroelof.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen, Zomerparkfeest

Een leeg park aan het eind van de zomer, het zal voor heel veel mensen wennen zijn. Geen hoofdpodium, Zelt of vriendenpodium, niet die dagelijkse gang naar het park om vier dagen op rij een uiteenlopend aanbod aan kunsten te zien en horen. Welke impact dat op de organisatie en vele vrijwilligers en vrienden heeft, is nog moeilijk te zeggen, zegt Guus Benders, verantwoordelijk voor de communicatie en PR. “Het is nog erg vers. Het is zonder meer zuur, maar de volksgezondheid gaat voor. We schikken ons naar wat de overheid voorschrijft.”

Vroeg in het traject
Ook de gevolgen voor reeds vastgelegde acts moet nog worden bekeken, geeft Benders aan. “We hebben het voordeel dat op het moment dat in maart de eerste maatregelen werden genomen we nog vrij vroeg in het traject van boekingen zaten. Dat hebben we op toen op hold gezet.” Of, net als bijvoorbeeld Pinkpop, vastgelegde acts zo veel mogelijk mee verhuizen naar volgend jaar, is volgens Benders lastig te zeggen. “Wij hebben een heel andere opzet. Spelen sterk in op de actualiteit. Bovendien zullen we moeten overleggen met acts wat tegen die tijd hun mogelijkheden zijn.”


Het Julianapark blijft leeg komende zomer

Teleurgesteld

Ook voorzitter Marc Nelissen vindt het nog te vroeg om al iets concreets over het ZPF 2021 te zeggen. Hij is eveneens teleurgesteld dat het festival dit jaar niet doorgaat, maar noemt de beslissing van de overheid realistisch. “Wat dat voor ons betekent, gaan we nu bekijken. Ja, ook juridisch. Dit is opgelegd, dus overmacht, geen situatie waar we iets aan kunnen doen. We gaan in ieder geval in overleg met alle vastgelegde acts en leveranciers. Uiteraard gaan we ook bekijken of we iets kunnen doen voor de vrijwilligers vrienden en sponsoren. Die connecties willen we graag onderhouden.”

Geen alternatief
Er komt, zegt Nelissen, in ieder geval geen alternatief in welke vorm dan ook, geen wintereditie bijvoorbeeld. “Er is nog te veel onzekerheid, ook op de wat langere termijn. We gaan de organisatie daarvoor niet in de wachtstand zetten, maar richten ons op de editie van 2021. En op de Boerebroelof, die wij komende vastelaovend mogen organiseren.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad