Geronimo Snijtsheuvel resideert in Maaspoort: “Doe nu wat ik altijd al wilde doen”

15 maart 2021

Geen optredens vooralsnog in De Maaspoort. Dus vroeg de Venlose componist en muzikant Geronimo Snijtsheuvel of hij het theater een tijdje mocht gebruiken om er te werken aan zijn nieuwe album. Dat kon en daarmee is voor Snijtsheuvel de cirkel enigszins rond.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: privé, Peter Janssen

Hij lacht. “Ja, ik ken het hier van binnen en van buiten.” De nu 42-jarige Snijtsheuvel kroop als kleuter al op de pianokruk, waarmee zijn toekomst was vastgelegd. Een paar jaar later ging hij wekelijks mee met zijn vader Tino, eveneens pianist, om te luisteren naar hoe hij de dansers van Hogeschool voor de Kunsten Arnhem begeleidde, die in Venlo hun vooropleiding volgden. “Dat was in De Maaspoort. Op een gegeven moment moest mijn vader even weg en dus vroeg de danslerares – die wist dat ik ook piano speelde – of ik niet wilde overnemen.”

Balletlessen
Niet lang daarna nam hij die begeleiding deels van zijn vader over. “Op een gegeven moment drie middagen per week de lessen en ook optredens in De Maaspoort en een paar op nationale tv.” Het begeleiden van de dansers zorgde ervoor dat Snijtsheuvel ook ging componeren. “Ter plekke, ja. Ik probeerde me in de dansers te verplaatsen, in hoe ze bewogen, adem haalden. Heb zelfs een paar balletlessen gevolgd om er echt heel goed in te worden.” De Maaspoort heeft daarom een bijzonder plekje in zijn hart. Dus toen hij de kans kreeg een eigen album te componeren en op te nemen, viel zijn keuze op het Venlose theater. “Via Tim Gaal van Grenswerk kwam ik in contact met Maarten van Erp van de Maaspoort en beiden waren ook enthousiast.”

Steinway
Dus mag Snijtsheuvel sinds ruim een maand het theater zijn residentie noemen. Hij componeert er en maakt er opnames, op de Steinway-vleugel. “Dat was een extra reden om voor De Maaspoort te kiezen. Ik speel mijn hele leven al op Steinway en deze heeft veel warmte en zeggingskracht, voelt me als het ware aan. Ik kan hier precies de juiste tonen uit halen.”

Ferry Corsten
Nu lijkt het alsof je als muzikant zomaar de Maaspoort als repetitieruimte kunt boeken, maar dat is niet het geval. Hoewel niet bij het grote publiek bekend heeft Snijtsheuvel in de trance-wereld een gedegen reputatie opgebouwd. Hij componeert voor en werkt met bekende dj’s als Ferry Corsten en andere grote namen, schrijft muziek voor grote shows en treedt – in gewone tijden – wereldwijd op voor tienduizenden toeschouwers. Ook onder zijn eigen naam bracht hij al enkele nummers uit. Hij lacht: “Mijn muziek staat op zo’n 20.000 playlists; zeker werk dat ik voor Ferry heb geschreven wordt vaak gestreamt.”

Juiste moment
Dat eigen album komt er echter niet om zelf een soortgelijke roem te vergaren, merkt Snijtsheuvel op. “Die vraag heb ik mezelf natuurlijk wel gesteld, maar het zit anders. Kijk, het merendeel van de muzikanten begint op enig moment en treedt normaal gesproken op voor 50 of 100 man. Leuk, maar na zo’n optreden is het weg. Ik wilde al heel lang iets vastleggen, muziek die het dichtst bij me ligt. Tot nu toe componeerde ik vooral voor anderen. Is zeker tof, maar ik wilde ook mijn eigen ding doen. Dat is nu het geval. Ik doe momenteel wat ik altijd al, misschien wel al 20 jaar wilde doen. Ik denk dat nu het juiste moment is. Ik ben een bepaalde weg gegaan de afgelopen jaren, heb me uitgebreid in de westerse maar ook oosterse muziek verdiept. Ik ben bij bepaalde mensen in beeld gekomen en daardoor kan ik dit nu doen.”

Tijdloos
Hij staat dan ook onder contract van Stillpoint, het recordlabel van Ferry Corsten, en Strengholt Music Publishing. Die geeft hem alle ruimte. Snijtsheuvel legt uit dat hij een album wil opnemen met neo-klassieke nummers, muziek die neigt naar minimal music. “Daar is juist nu absoluut een markt voor. Maar ik wil wel nummers opnemen met een tijdloos karakter, muziek die mensen over 10 of 50 jaar ook nog willen luisteren. Het is ook iets meer dan minimal music. Ik ben opgegroeid met Rachmaninov, Tschaikovsky; die romantische invloed hoor je zeker terug.”

Guest artists
Daarom dompelt hij zich nu onder in de ambiance van De Maaspoort, de plek waar hij goede herinneringen aan heeft. “Hier denk ik dat ik het beste uit mezelf kan halen. Ja, nu staat de piano op het podium van de grote zaal, maar soms ook op een andere plek. De ondersteuning van de mensen van de techniek, van het licht en geluid, is fantastisch, van iedereen die hierbij is betrokken overigens. Ik krijg alle medewerking.” Snijtsheuvel zit nu vooral nog in de componeerfase, de opnames volgen later. “Het wordt een solo-album, de piano staat centraal, maar ik heb wel bekende guest artists op de planning staan die ik binnenkort zal introduceren. We gaan er onder meer echte strijkers aan toevoegen, werken met samples. De pianopartijen zullen we ook hier in De Maaspoort opnemen, de rest in de studio van Ferry Corsten.”

Cadeau
Een eerste resultaat zal komende zomer te horen zijn, als de eerste singel wordt uitgebracht. Daarna volgen nog twee singles en vervolgens verschijnt het album. Over dat album merkt hij tot slot op: “De nummers die ik nu schrijf beschouw ik als een cadeau voor de luisteraars – ik hoop dat ze er relaxt voor gaan zitten en even hun gedachten de vrije loop laten. Dat ze vergeten dat ze naar muziek luisteren. Het gaat er om dat de luisteraar er zo stil van wordt dat hij of zij een eigen wereld creëert, de eigen dromen hoort. Gebeurt dat, dan heb ik bereikt wat ik bereiken wil.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad