Grensoverschrijdende theatersamenwerking leidt tot bijzonder operagala in Maaspoort

29 oktober 2021

Denk de grens weg en profiteer van elkaars kwaliteiten, dat is heel in het kort de basis van de samenwerking tussen De Maaspoort in Venlo en de theaters in Krefeld en Mönchengladbach. Dat leidt nu tot een eerste resultaat: een operagala in De Maaspoort op 6 november met tal van bekende opera- en operettestukken, gebracht door hoogwaardige Duitse musici.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: De Maaspoort

Om maar even te beginnen met het programma dat de bezoekers van de Maaspoort zaterdag 6 november kunnen verwachten: fragmenten uit La traviata van Verdi, Der Liebestrank van Donizetti, Carmen en Die Perlenfischer van Bizet en aria’s en duetten van Tsjaikovski, Mascagni, Rossini, Offenbach en Puccini. Gebracht door een internationale cast  van het muziektheater ensemble en de Niederrhein Opera Studio van het Theater Krefeld-Mönchengladbach. “Een echte toevoeging voor ons programma, niet alleen voor de echte operaliefhebber maar dankzij het toegankelijke programma voor iedereen die houdt van theater”,  zegt de programmeur van De Maaspoort, Maarten van Erp.

Geringe afstand
Interim Marketing Manager Simone Coenen-Oostdam legt vervolgens uit dat de wens van samenwerking tussen de drie theaters al langer bestond. “De theaters liggen elk 36 kilometer uit elkaar, dat is maar een geringe afstand. Gezamenlijk bieden we een bijzonder hoogwaardig aanbod. Waarom dan niet nauwer samenwerken en de drempel voor elkaars achterban zo verlagen, zo vroegen we ons af.” Ze vertelt dat er in 2020 een onderzoek plaatsvond naar grensoverschrijdend theaterbezoek. “Daaruit ontstond de wens voor een gastoptreden van het gezelschap van het Theater Krefeld-Mönchengladbach.”

Eigen productie
Een wens die vanwege de coronamaatregelen een tijdlang niet in vervulling kon gaan, zegt ze. “We hebben het programma meerdere keren moeten verplaatsen. Maar nu is het dan toch zover. Het betreft een eigen productie van het Duitse gezelschap, iets waar ze goed in zijn en bekend om staan. In Duitsland is dit ‘Klein operagala met grote stemmen’ al een succes. Nu komen ze voor de eerste keer naar Nederland.” Voor de stukken die ten gehore worden gebracht, maakt ze duidelijk, zijn speciaal arrangementen voor klein orkest gemaakt; tussen de liederen door is er steeds een toelichting in het Nederlands. “En zoals gezegd, er staan topmusici op het podium. De bezoekers zullen aangenaam verrast worden. Dit is een eerste stap maar we verwachten in de toekomst regelmatig van dit soort bijzondere producties te kunnen brengen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad