Grenswerk en Maaspoort kijken vooruit… 'Diverse scenario’s mogelijk'

5 november 2020 | Leestijd: 3 minuten

Omdat er momenteel geen concerten kunnen worden gegeven, komt het Venlose poppodium Grenswerk met alternatieve ideeën. Zo werd vorige week het project ‘De studio roept’ gelanceerd. Er staan nog wat andere initiatieven op stapel. En er wordt ook al vooruitgekeken naar het moment dat optredens weer mogen. Vanuit diverse scenario’s. Hetzelfde geldt voor Theater De Maaspoort. Ook zij denken na over de nabije toekomst.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
Zo’n 600 bezoekers kunnen er in de zaal van Grenswerk. Maar die zijn er al een tijd niet meer geweest. Na het versoepelen van de coronamaatregelen na de eerste golf mochten er in eerste instantie 90 zittende bezoekers een concert bijwonen. Dat werden er vervolgens 30 waarop de deur dichtging.
Alternatieven
Woordvoerder Sjuul Stultjens legt uit. “30 personen en dan ook nog zonder horeca, dat is niet echt rendabel. Dus besloten we voorlopig geen concerten plaats te laten vinden.” Wel werden er alternatieve initiatieven bedacht, zegt hij, zoals ‘De studio roept’. Het houdt in dat vier bands gebruik mogen maken van de studio van Grenswerk. “Daar kunnen ze zich voor 13 november voor inschrijven. Voorwaarde is dat ze in een plan uitleggen hoe ze de studio willen gebruiken. De vier beste plannen worden uitgekozen en de bands kunnen onder begeleiding de studio in.”
Workshop
Hoewel vorige week de coronamaatregelen aangescherpt werden, denkt Stultjens dat het project doorgang kan vinden. “We beginnen er eind november, begin december mee, dat is na de twee weken dat er vrijwel niets mag. Denk wel, het is steeds maar één band en een studiotechnicus, dus heel beperkt.” Ook de andere alternatieven die Grenswerk op het programma heeft staan zijn heel kleinschalig van opzet, zegt Stultjens. “We willen de komende tijd de zaal gebruiken voor talentontwikkeling en educatie. Denk aan een workshop song writing, een workshop producen.”
Programmeren
Dat is voor de komende weken. En daarna. Stultjens geeft aan dat er voor februari en maart alweer wordt geprogrammeerd, voorzichtig. “Er zijn diverse scenario’s mogelijk. Meest optimistisch is weer met 600 man. Maar we hebben uiteraard ook een draaiboek voor als slechts 90 mensen binnen mogen. En een met 30 bezoekers maar dan zou er wel een stukje horeca open moeten mogen.” Nee, zegt hij, nu alweer acts vastleggen is niet riskant. “Zowel de artiesten als de bookingkantoren houden rekening met de situatie. Die weten dat er ook zo maar shows afgezegd kunnen worden als de maatregelen het niet toelaten.”
Coronacompensatie
Vandaag werd bekend dat diverse Venlose cultuurinstellingen coronacompensatie voor de eerste golf in het voorjaar krijgen van de gemeente. Voor Grenswerk ligt dat bedrag op 130.000 euro. Meer precies, het komt via de gemeente van het Rijk, een voorwaarde voor het eerder ontvangen, gelijke bedrag van OCW, legt Stultjens uit. Wat kunnen ze met dat bedrag? “Alles helpt, maar het is vooral om de kosten voor de komende tijd te dekken. Daarna wordt het onzeker. Maar zoals je merkt hebben we ons op allerlei manieren op de toekomstige maanden voorbereid.”
Theater als beleving
Ook Theater de Maaspoort krijgt coronacompensatie volgens dezelfde constructie, 180.000 euro. Volgens directeur Leon Thommassen is dat om een deel van de onkosten te dekken. “Die hebben we wat de eerste golf betrof inzichtelijk gemaakt. Wat de tweede golf betreft is er nog weinig bekend. Thommassen geeft aan eveneens vooruit te kijken. Over een ding is hij klip en klaar: “maximaal 30 bezoekers en geen enkele vorm van horeca, dat doen we niet. Dat is veel te steriel. Naar het theater gaan, is beleving, is een avond uit. Met vooraf wat eten bijvoorbeeld.” Wel ziet hij mogelijkheden als er maximaal 90 bezoekers mogen komen en de horeca, al is het maar deels, open kan. “Dan kun je de mensen een enigszins volwaardige avond uit bieden.”
December
Voor november en december verwacht Thommassen weinig. “Al wil ik zeker niet op de feiten vooruit lopen. We houden ons aan de maatregelen en kijken wat daar binnen mogelijk is. Zo zijn we momenteel aan het nadenken of rondom kerst iets kunnen doen. Een festival of iets dergelijks dat we streamen.”
En daarna? Hij lacht. “Van januari tot en met juni hebben we een vol programma gepland staan. Daar zal zeker nog in moeten worden geschoven. Dat is afhankelijk van de maatregelen. Hoe die er over een paar weken uit zien, is natuurlijk lastig te zeggen. Maar zodra er sprake is van versoepeling kunnen we daar, binnen de mogelijkheden, op inspelen.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

Containertuintjes en de  oneindige reeks van scheten

Containertuintjes en de oneindige reeks van scheten

Column: Jac Buchholz | Beeld: Peter Janssen De ondergrondse afvalcontainer, daar ging het opeens over. Jarenlang zo’n ding voor de deur gehad. Nou ja, bijna voor de deur. Handig als de vuilnis moest worden weggebracht; ik hoefde maar een paar meter te lopen. ’s Zomers...

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

Brandbrief Venlose ondernemers tegen sluiting NS-loket

In de december liet de NS weten het fysieke loket op het treinstation in Venlo te willen sluiten. Een bijzonder ongewenst besluit, vindt winkeliersvereniging Venlostad.com die bijval krijgt van de Vereniging van Vastgoedeigenaren Venlo (VVEV) en Stichting Venlo...