Harm Walstock: Het feestje van mijn koninklijke onderscheiding ga ik zeker nog groots vieren’

24 april 2020

Een koninklijke onderscheiding ontvangen, is en blijft een bijzondere gebeurtenis. Voor de Venlonaren die dit jaar een lintje mogen ontvangen, bleef de verrassing vandaag echter beperkt tot een telefoontje van burgemeester Antoin Scholten. Geen bezoek aan huis, geen camera van Omroep Venlo, geen volle woonkamer, maar vooral… nog geen lintje. Maar dat komt er. Hoe dan ook.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Collectie Harm Walstock

“Het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagt u te benoemen tot lid in de orde van Oranje Nassau.” Met die woorden maakte Scholten het nieuws aan negentien personen uit de gemeente Venlo, waarvan zes uit het stadsdeel Venlo, telefonisch bekend. Harm Walstock was beduusd na het onderhoud met de burgervader. “Het was voor mij een volledige verrassing,” aldus de 63-jarige Venlonaar. Walstock krijgt de koninklijke onderscheiding voor zijn bestuurlijke inzet bij de muziekverenigingen Joeks-Jagers en Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo. “Wat moest ik zeggen? Ik was even stil. Het overviel mij volledig. Dat heb ik de burgemeester ook gezegd. Hij liet mij nog wel weten dat de persoonlijke onderscheiding toch in een later stadium plaats gaat vinden en dat het lintje tot die tijd veilig in de kluis blijft opgeborgen.”

Joeks-Jagers
De aanvraag was volgens Walstock afkomstig vanuit de Fanfare Venlo en de Joeks-Jagers. Van die laatste vereniging is hij al vanaf de oprichting in 1980 lid. “Ik speelde trombone bij joekskapel Oet de Kop toen we benaderd werden om lid te worden van de Joeks-Jagers. Na een aantal jaren volgde het verzoek om de taak van secretaris cq vicevoorzitter op mij te nemen. Dat heb ik 33 jaar lang, tot 2019, met veel passie en inzet gedaan. Toen ik afgelopen jaar met die functie stopte, heeft de vereniging mij benoemt tot erelid. Ja, ik keek enorm uit naar aanstaande maandag. Koningsdag. Dat had een speciale taptoe voor het stadhuis moeten worden vanwege het 40-jarig jubileum van de vereniging. Maar helaas. Het wordt waarschijnlijk net zo’n saaie dag als de laatste zes weken. Wat ik ga doen? Een stukje fietsen of wandelen. Gelukkig wordt het mooi weer. Maar net zoals iedereen had ik mij die dag heel anders voorgesteld.”

Bijzondere momenten
Met de Joeks-Jagers heeft hij in de afgelopen veertig jaar toch al veel bijzondere momenten meegemaakt. “Een goed glas bier en muziek maken, gaan prima samen. Maar we zijn zeker een heel serieus gezelschap dat behalve de jaarlijkse optredens op Koninginne- en Koningsdag ook af en toe werd uitgenodigd voor bijzondere gelegenheden op de Frederik Hendrikkazerne in Blerick. Als een officier of een andere hoge mijnheer uit het leger daar een feestje hield, mochten wij voor de muzikale omlijsting zorgen. Daaruit spreekt veel waardering. Het was een eer die wij altijd met veel genoegen en plezier hebben vervuld.”

Penningmeester Fanfare
Hoewel hij geen lid was van de Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo werd hij in 2012 toch benaderd om daar toch een bestuursfunctie te vervullen. “Ja, ook dat was voor mij een verrassing. Ik kreeg de eervolle taak van penningmeester.” Geen lid, maar toch een bestuursfunctie. Hoe zijn ze op dat idee gekomen? “Er bestaat al decennialang een goede band tussen de Fanfare en de Joeks-Jagers met veel onderlinge contacten. Ik ben trots dat te mogen doen want de Fanfare is nog steeds een bloeiende vereniging met een eigen jeugdopleiding en dus ook een eigen jeugdorkest dat bestaat uit 34 leden.”

Sociaal betrokken
Walstock is eigenlijk al zijn hele leven sociaal betrokken geweest en hij mag graag feestjes en evenementen organiseren. Zeker bij de diverse joekskapellen waar hij lid van is geweest. Oet de Kop ging op in Pupke Blauw. Van daaruit werd hij lid van joekskepel Boëte de Paort, een kapel die verbonden was aan de gelijknamige carnavalsvereniging. Deze joekskepel is later doorgegaan als joekskepel Sjiengeleboem. Tevens is Walstock vrijwilliger bij De Zorggroep en bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren in het appartementencomplex waar hij woont.

Een feestje ter ere van de onderscheiding zal Walstock zeker ook zelf organiseren op het moment dat de maatschappelijke situatie dat weer toelaat. “Absoluut. Toen het nieuws van mijn koninklijke onderscheiding bekend werd, heeft de telefoon niet stil gestaan. Het was ongelooflijk hoeveel reacties ik kreeg. Ook via Whatsapp en Facebook. En zojuist zijn bloemen afkomstig van de burgemeester bezorgd. Dat maakt deze dag toch speciaal. Helaas moet het even op deze manier, maar dat echte feest gaat er zeker komen. Hoe dan ook.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad