Herfshane Band in pole position voor de toekomst

18 september 2020

Toen de Herfshane Band zich begin dit jaar aan de wereld presenteerde, zaten de leden vol plannen. Niet veel later zorgde de coronacrisis er echter voor dat veel plannen on hold moesten worden gezet. De bandleden kozen er bewust niet voor om in een hoekje te gaan zitten, maar juist om de plannen die wel mogelijk waren, te realiseren. In augustus maakte de Herfshane Band haar podiumdebuut voor een select gezelschap in Café De Witte en vandaag verschijnt zelfs een eerste single: ‘As ik aan Venlo dink’.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Oscar Linders

Er was veel interesse voor optredens van de nieuwe Venlose formatie. Helaas blijft de agenda voorlopig nog even leeg. Het geeft de zes leden van de Herfshane Band wel alle tijd om aan hun repertoire te werken. De single en videoclip waarmee ze zich nu aan het Venlose publiek presenteren, is daarvan een eerste bewijs. Coronavirus of niet. De zangeressen Noa Peulen en Guusje Hazenbosch laten weten dat ze op pole position staan voor de verdere toekomst.

Eerste bespreking
Het is nog maar ruim een half jaar geleden dat de bandleden een eerste echte bespreking hadden in Café De Locomotief. De Vastelaovend was net voorbij en plannen waren er voldoende. “Wat willen we uitstralen? Welke liedjes kiezen we? ” zo trapt Noa Peulen af. “Iedereen was enthousiast over de toekomst, niet wetende dat de wereld niet veel later zou veranderen.” Belangrijk aspect was natuurlijk de sound van de band. Het doel was om bij diverse bestaande liedjes een nieuwe Venlose tekst te schrijven. Nederlandstalige, Limburgse, Duitse of Engelse nummers dus die iedere Venlonaar in de eigen taal makkelijk moet kunnen meezingen.

 

Gevoel voor Venlo
Een van de bandleden kwam met idee een relatief onbekend Keuls liedje te gebruiken. “Toen we dat de eerste keer hoorden, dachten we bijna allemaal: wat is dit voor iets?” zo herinnert Guusje Hazenbosch zich. “Na een paar keer luisteren, nam de waardering toe en stelde ik voor er een passende Venlose tekst op te schrijven.” Daarbij stond één belangrijke boodschap centraal: ‘Ut geuf gin woord wat zegge kin, wat ik veul wannier ik aan Venlo dink.’ Met die zin in haar hoofd begon Guusje te schrijven. Een serieuze opdracht waar ze een week of drie hard aan heeft gewerkt.

Schrijfproces
Hoe is ze in dat schrijfproces te werk gegaan? “Ik heb eerder teksten geschreven, dus was het niet helemaal vreemd. Je begint met een omschrijving wat Venlo voor mij persoonlijk betekent. Vergelijk het maar met een soort van storytelling. Vervolgens ben ik gaan kijken welke zinnen het beste bij de melodie van dat Keulse liedje pasten. En tussendoor liet ik de rest van de band horen hoe ver het schrijfproces gevorderd was. Het belangrijkste aspect bleef dat de liefde voor Venlo er op alle manieren in terug moest komen. De oprechte passie voor je eigen stad. Bovendien moest het een catchy nummer zijn waar mensen snel de neiging hebben om te gaan meeklappen.”

Passende videoclip
Essentieel ander onderdeel bij de release van die eerste single was het maken van een passende videoclip. Centraal hierin staat het stadhuis. Logisch, volgens Noa. “Dat is het kloppende hart van de stad. Daar komt de band uiteindelijk samen. Ieder lid komt uit een andere typisch Venlose straat gelopen en we treffen elkaar in het stadhuis op de Markt. Maar iedereen mag zelf oordelen wat ze er uit halen. We denken dat veel Venlonaren zich er wel in herkennen. De clip past in ieder geval perfect bij de tekst van het liedje.”

 

Geen optredens
Goed, er dus een debuutsingle. Een passende videoclip. Blijft één vraag over: wanneer mogen we de Herfshane Band op het podium verwachten? Een lastig verhaal, want het geplande optreden tijdens de Elfde van de Elfde voor het stadhuis kan door de coronamaatregelen al niet doorgaan. Hoe verder? Guusje: “Er waren voldoende aanvragen, maar helaas is op dit moment bijna niks mogelijk. Natuurlijk is dat een domper, want lange tijd blijf je toch hopen. Het optreden blijft dus nog even onzeker.”

Aan het podiumdebuut begin augustus voor een geselecteerd publiek bewaart de band in ieder geval goede herinneringen. De reacties waren enthousiast, maar de leden willen meer. “Bezig zijn met een band, kost geld,” aldus Noa. “De mensen van Jocus denken goed mee en natuurlijk hebben we sponsoren, maar optredens zorgen toch voor extra inkomsten. Die loop je nu mis. Maar we gaan door, blijven aan nieuwe liedjes werken en wie weet komt er over een jaar of twee zelfs wel een eigen album. Wij zijn in ieder geval startklaar voor het moment dat de maatregelen verdwenen zijn. Dan gaan we echt knallen.”

De videoclip beleeft vrijdagavond om 17:30 uur zijn première.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad