Herm Pollux : ‘Met nieuwe energie na 16 jaar weer in de finale van Opus Jocus’

5 september 2022

Zestien jaar na hun laatste deelname aan de Veurseleksie van Venloos Vastelaovesgezelschap Jocus stonden Bert en Herm Pollux weer op de bühne om te proberen een plek in de finale van Opus Jocus te veroveren. Toen zongen ze, samen met Ruud Stikkelbroeck en Bram Holla, het nummer Olms naar een plek bij de vier winnende liedjes.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

Afgelopen zaterdag waren de broers, deze keer samen met alleen Ruud Stikkelbroeck, opnieuw succesvol. Het liedje Nieje Energie, geschreven door Frans Pollux, behoort tot de elf finalisten die op 8 oktober in de Maaspoort proberen geschiedenis te schrijven.

Veertig jaar later
“Het was zelfs veertig jaar na onze eerste deelname,” zo weet Herm zich te herinneren. En dat is juist. Want in het najaar van 1982 wist het duo de eerste plaats te veroveren tijdens Jocus Leedjesaovend met Aojei! Aojei! ‘Ze pakke ôs heej, ze kniépe ôs heej. D’n oozel löp os nao’, zo klonk het toen. Een liedje over economische malaise en tegenspoed. Met Nieje Energie, 40 jaar na dato, lijkt de geschiedenis zich te herhalen. ‘Hebse al de priéze van ‘t gaas gehuurd, och jeej. Alles geit bevreere. Drek is ‘t beej wiéze van Alaska in ’t kefeej. Och, waat môt det waere.’ Herm begint te lachen. “Ja we zijn veertig jaar verder en zingen nog steeds over de stijgende prijzen. Frans heeft er echter op geheel eigen wijze een positieve draai aan gegeven. Hoe dat klinkt horen de mensen op 8 oktober.”

Zenuwen
Ervaren rotten. Podiumbeesten. Zo mogen we Bert en Herm gerust noemen. Gepokt en gemazeld zelfs. Toch erkent Herm dat afgelopen zaterdag de zenuwen door zijn lijf gierden. “Nee, het was niet eenvoudig om er weer te staan. Ondanks alle ervaring. Aan een kant is meedoen altijd leuk, aan de andere kant wil je ook gewoon presteren om een plek in de finale te halen. Zo trots zijn we wel. De zenuwen hadden mij aan het begin van de avond dusdanig sterk te pakken, dat ik dacht: dit optreden wordt een ramp. Bij de eerste uitvoering miste ik dan ook een paar keer de tekst, maar mijn broer Bert en Ruud Stikkelbroeck hebben mij er doorheen gesleept. Dat zijn twee hele stabiele factoren waar ik afgelopen zaterdag veel behoefte aan had.”

Druk op de ketel
Dat het drietal dit jaar weer mee zou doen, stond niet bij voorbaat vast. Herm: “Door omstandigheden nam Frans pas een paar weken geleden contact op. Hij wilde het liedje insturen en benaderde ons om het te zingen. Als een gunst voor Frans hebben we dat gedaan. Maar eigenlijk heeft het, ondanks het late tijdstip en mijn zenuwen, toch goed uitgepakt. Ik kan iets het beste repeteren als er druk op de ketel staat. Door de korte voorbereiding was daar deze keer dus ook weer sprake van. Ja, dat heb ik altijd. Of het nu met liedjes is, met teksten voor de Venlose revue of een buut.”

Alle winnaars van de Jocus Veurseleksie 2022

Verschillen met vroeger
Veertig jaar na hun debuut en zestien jaar na hun laatste deelname zal het er vast anders aan toe gaan tijdens een voorselectie. Herm knikt bevestigend. “Het gaat zeker anders. Voor mijn gevoel was vroeger de tekst veel belangrijker. Tegenwoordig staat de melodie meer centraal. Dat zorgt voor meer variëteit in de soorten liedjes. In het verleden klonken veel nummers vaak als een mars. Het ene is niet beter dan het andere. Maar dat is wel een van de verschillen die mij opvielen. Ook deden in het verleden vaak dezelfde artiesten mee. Ook daarin is tegenwoordig veel meer verschil. Het gaat van jonge talenten tot ervaren zangers en zangeressen. Bovendien is de nieuwe generatie veel meer getraind en voorbereid dan veertig jaar geleden. Wij werden bij wijze van spreken het podium opgeschopt en moesten maar ons liedje zingen. Ook dat had zijn charme. Tegenwoordig is het allemaal professioneler. Dat geldt bovendien ook voor de uitvoering. In het verleden zorgde Giel Aerts tijdens de voorselectie in de Knibbel met een orgel voor de muzikale ondersteuning. Nu worden fantastische digitale arrangementen meegestuurd die op de achtergrond klinken.”

‘Vastelaoveshert’
Herm benadrukt dat de losse, vriendelijke sfeer onder de deelnemers niet is veranderd. “Zowel artiesten als liedjesschrijvers gunnen elkaar allemaal het beste. Dat zorgt voor een enorme toffe en relaxte sfeer tijdens zo’n avond. Natuurlijk hoopt de nieuwe generatie dadelijk een plek bij de vier winnende liedjes te bemachtigen. Ze krijgen dan de kans om zich wekenlang in Venlo en omstreken te presenteren. Dat is goed voor hun ervaring. Wij hebben die drive iets minder. Al neemt dat niet weg dat het natuurlijk te gek zou zijn als ons liedje straks een plek op de nieuwe cd krijgt. Waarschijnlijk ben ik tijdens Opus Jocus dan ook minder nerveus dan afgelopen zaterdag. En mochten we tot de vier winnende liedjes behoren, dan lijkt het mij gaaf om de nieuwe zangers en zangeressen een stukje te coachen en te adviseren. Wat ik ze nu al kan meegeven is: zing uit het hart, je vastelaoveshert. Dat enthousiasme zal het publiek in de zaal waarderen en zeker oppakken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad