Heropening Venlose bioscopen: ‘Wij denken in mogelijkheden, niet in problemen’

4 juni 2021

‘Een krappe jaaroogst aan films is op de plank blijven liggen,” zo schreef de Volkskrant donderdag. Nu de bioscopen vanaf zaterdag 5 juni weer publiek mogen ontvangen, zullen veel Venlose filmliefhebbers met veel belangstelling de agenda van City Cinema en Filmtheater De Nieuwe Scene tegemoet zien. Waar beginnen de plaatselijke bioscopen mee en wat mogen ze in de nabije toekomst verwachten. Joep Caubo en Anita Smeets vertellen over hun plannen, maar ook hoe ze het afgelopen half jaar ervaren hebben.

Tekst en beeld: Rob Buchholz

Joep Caubo van City Cinema kan dankzij de vier zalen voldoende films aanbieden. Toppers die nog op de plank lagen als De Slag om de Schelde, The Conjuring en Cruella behoren tot de eerste reeks waarmee hij zaterdag opent. Bij De Nieuwe Scene starten ze met De Oost van Jim Taihuttu en Oscarwinnaar Nomadland. Eindelijk. Ondanks het feit dat juni – door het begin van de zomer en het EK Voetbal – niet de meest gunstige maand is om te beginnen, zijn er al voldoende reserveringen binnengekomen voor het openingsweekend. Caubo: “Ja, er is voldoende aanbod. Diverse films zijn uitgesteld, sommige tot veel verder in het jaar of zelfs volgend jaar. Daar ben ik blij om, want we moeten een fatsoenlijke inhaalslag kunnen maken. James Bond komt in het najaar. Top Gun een paar weken voor kerst. En de animatiefilm Minions komt pas in de zomer van 2022. Zo kunnen liefhebbers na dit lastige jaar rustig het nieuwe aanbod bekijken.”

Entertainen
Een lastig jaar was het zeker voor de filmbranche. Caubo: “Ik heb echt het gevoel dat we opnieuw moeten beginnen. Je bent als ondernemer overgeleverd aan de maatschappij en de beslissingen van de overheid. Aan de andere kant ben ik blij dat de financiële ondersteuning in Nederland gewoon prima geregeld is. Maar alles bij elkaar voelde het afgelopen jaar zeker niet goed. Wij zijn er om mensen te entertainen. Je mag echter niks. Je kunt niks. Dat was wel eens frustrerend.”

Anders werken
Collega Anita Smeets van De Nieuwe Scene had bij de verplichte sluiting in december geen idee meer wat de nabije toekomst zou brengen. “In mijn optiek hadden we als bioscoopbranche toch wel bewezen dat we coronavrij de bezoekers konden ontvangen. Vond ik het dus onterecht? Ja. Maar aan de andere kant: het was een noodsituatie en dan weet je dat er met de bijl gehakt wordt.” Mismoedig is ze er echter niet door geworden. “Nee, het werk ging gewoon door. Alleen op een andere manier. Deels bleven wij bezig met programmeren, maar verder kwam er de administratieve taak bij om de steunpakketten zo goed mogelijk te regelen. Het gaat om gemeenschapsgeld dus vond ik het essentieel om dat zo eerlijk en goed mogelijk aan te vragen. Voor theaters en poppodia was de steun beter geregeld dan voor de filmbranche. Dus het was een hele speurtocht. Gelukkig heeft de gemeente Venlo ons ook financieel bijgestaan. Daar zijn wij ze zeer dankbaar voor. Maar het is wat Joep zegt: wij zijn er eigenlijk om mensen te entertainen en mooie films te laten zien. Dus ja, krom zin had ik zeker wel eens. Het element ‘leuk’ was verdwenen. Je werkt, maar niet met de passie waarvoor je in deze branche bent gestapt.”

Mogelijkheden
Ondanks het feit dat beide bioscopen in totaal drie keer op slot moest en de laatste periode zelfs een half jaar duurde lieten beide ondernemers zich niet gek maken. Caubo: “We zijn onder andere bezig geweest de foyer op te knappen. Ik denk altijd in mogelijkheden, niet in problemen. Daarnaast hebben we een volgende stap gezet in het meewerken aan een duurzame maatschappij. De PET-flessen zijn vervangen door glazen flesjes die mensen weer aan de balie kunnen inleveren. Als ondernemer blijf je op allerlei manieren bezig met ontwikkeling. Zelfs op momenten dat de zaak gesloten is.” Ook Anita Smeets en haar team zaten allesbehalve stil. Zo is het klimaatsysteem in De Nieuwe Scene nu volledig gemoderniseerd. “We zijn er jaren mee bezig geweest om dat te realiseren en eindelijk kan ik met trots zeggen dat we voldoen aan de eisen van deze tijd. Onze bezoekers verdienen dat ook. Tevens hebben we een volledig vernieuwd wifi-systeem en beschikken we over een koffieautomaat waardoor ook cappuccino en andere smaken verkrijgbaar zijn. Tevens ben ik blij dat Freek Huys als programmeur en junior bedrijfsleider ons team is komen versterken. Ik ga echt nog wel een aantal jaren door, maar ik hoef nu niet meer perse 60 uur per week te draaien en kan vertrouwen op zijn deskundigheid en ervaring.”

Streamingdiensten
Een van de grootste pijnpunten voor Caubo en Smeets gedurende de afgelopen maanden schuilde in het feit dat een aantal films aan streamingdiensten werden aangeboden. “Ja dat is zeker een zorg voor de toekomst,” aldus Caubo. “Die diensten hebben zich de afgelopen jaren enorm ontwikkeld. Aan de andere kant: we hebben als bioscoopbranche in de afgelopen decennia al diverse stormen doorstaan. Denk aan de opkomst van de videorecorder, het huren van videobanden, illegaal downloaden en meer. Toch is het publiek ons altijd trouw gebleven en zijn de bezoekersaantallen in de laatste tien jaar zelfs alleen maar toegenomen. Wie kiest voor een bioscoopbezoek, kiest voor een stuk beleving. Dat is toch essentieel voor filmliefhebbers. Ik verwacht dat streamingdiensten een grotere concurrent zijn voor reguliere tv-zenders en dat ze uiteindelijk elkaar zelfs uit de markt prijzen. Ze willen allemaal goede content en dat kost geld. Er komen namelijk steeds meer aanbieders bij en mensen zien soms door de bomen het bos niet meer. Het gros van de consumenten houdt van overzichtelijkheid. Daar passen geen zes, zeven of zelfs meer streamingdiensten of betaalzenders bij.”

Ervaring delen
Smeets zag dat premières van films aan het begin van de coronapandemie nog naar achteren werden geschoven, maar na verloop van tijd merkte ook zij dat een aantal producties bij streamingdiensten te zien waren. “Een echte liefhebber wil zijn ervaring met anderen delen en genieten van de voorstelling op het grote filmdoek. Dat is thuis toch heel anders? Het is een ontwikkeling die al jaren aan de gang is en die mij eerlijk gezegd wel eens zorgen baart. Hun kwaliteit neemt toe en zeker als je kijkt naar het aanbod van Netflix. Die bezitten zoveel geld en gaan steeds vaker eigen producties maken met topacteurs. Die krijg je als bioscoop dus sowieso niet aangeboden. Corona heeft dat proces versneld. Maar gelukkig merk ik aan de andere kant ook wel dat de mensen ons niet vergeten zijn en snakken naar een bioscoopbezoek. Voor komende zaterdag zijn beide zalen al voor ruim zeventig procent gevuld dankzij de reserveringen.”

Divers publiek
Volgens Smeets heeft Venlo een heel diverse publiek als het gaat om bioscoopbezoek. “Je hebt de groep 60-plus die echt niet kan wachten tot ze weer mooie films kunnen zien. Tevens zijn er de echte documentaireliefhebbers die uitgedaagd en verrast willen worden. En ook de muziekfilms doen het altijd uitstekend. Er komen fraaie producties aan van David Byrne, Frank Zappa, The Beatles, Charles Aznavour en Prince. Maar het blijft ook ons doel om bezoekers te verrassen en uit te dagen met wereldfilms. Het verhaal van een Chinese of Turkse film kan de mensen uit Venlo en omgeving ook raken. Emoties zijn universeel en dat zien we vaak terug in arthouseproducties. Daarom kiezen we bij De Nieuwe Scene niet altijd automatisch voor de meest makkelijke films. Wij hebben een professionele kijk en willen die graag met liefhebbers delen. Het gaat bij films ook om een stukje educatie. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te voldoen aan de cultuurvisie van de gemeente Venlo.”

Dat de zalen door coronamaatregelen nog niet volledig gevuld mogen zijn, ziet Caubo niet als een probleem. “Laat het publiek er maar eerst even rustig wennen. Op dit moment mogen we per zaal vijftig bezoekers toelaten, maar over een paar weken volgen mogelijk al nieuwe versoepelingen. Verder ben ik blij dat de parkeergarage Arsenaal geopend is. Mensen die vooraf reserveren, krijgen na zes uur korting op hun parkeertarief. De garage ligt om de hoek van de bioscoop en dat maakt het extra aantrekkelijk voor bezoekers. Wij doen er alles aan om de gasten vanaf zaterdag weer met veel comfort en service te ontvangen

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad