Hoe verander je Venlose modder en klei in bruikbare verf

26 november 2021

Op donderdag 2 december begint in museum van Bommel van Dam ‘Earth Week’, een samenwerking tussen het museum en design duo Atelier NL dat momenteel een overzichtstentoonstelling in het museum heeft. De ‘Earth Week’ is bedoeld om mensen meer bewust te maken van de mogelijkheden die bronnen van heel dichtbij bieden, zoals het maken van verf uit Venlose aarde.

Tekst: Redactie VenloVanbinnen | Beeld: museum van Bommel van Dam & © Blickfänger

Één van de openingsexposities van het vernieuwde museum van Bommel van Dam in Venlo is de eerste overzichtstentoonstelling van het design duo Atelier NL, ‘Earth Alchemy – 15 Years of Digging’. Al meer dan tien jaar betrekken Nadine Sterk (1977, Gorinchem) en Lonny van Ryswyck (1978, Venlo) lokale gemeenschappen bij hun projecten, waarin ze verhalen onthullen over de aarde en alles wat ze voortbrengt.

Bronnen dichtbij
Tijdens de ‘Earth Week’ gaan ze met een aantal activiteiten dieper op die materie in. Te beginnen op donderdag 2 december om 16.00 uur, met een speciale rondleiding. In ‘Think Global, Dig Local’ neemt Lonny van Ryswyck de bezoeker mee door de tentoonstelling (foto boven). Ze laat onder meer zien hoe je waarde vindt in de bronnen die recht voor je liggen en hoe je met een beetje creativiteit en moed daar inspiratie uit kunt halen om dingen anders, op een eigen manier te doen.

Kleuren van Venlo
Een andere activiteit in die week is het ontdekken hoe je met behulp van de juiste ingrediënten en technieken modder en klei kunt veranderen in bruikbare verf. Onder de noemer ‘De Kleuren van Venlo’ heeft Atelier NL de afgelopen maanden met inwoners van Venlo plaatselijke aarde verzameld. Deze aarde is op hogere temperaturen gebrand en leent zich daardoor perfect voor het maken van olieverf. In de workshop ‘Earth Paint met olieverf’ op donderdag 2 december om 19.00 uur geeft Atelier NL persoonlijke instructies waarmee de deelnemers uit aarde een eigen verf creëren.

Verdwaalde objecten en materialen
Met ‘Mapping Typology’ wordt de Earth Week afgesloten. In deze workshop worden deelnemers uitgedaagd sociale en culturele patronen te herkennen door het verzamelen van verdwaalde objecten en materialen uit de omgeving. Ofwel, leer die omgeving kennen aan de hand van wat je op straat vindt. Elke deelnemer verzamelt en organiseert materialen op een unieke, eigen manier, wat erop wijst hoe diegene de wereld om zich heen waarneemt en waar zijn of haar interesses liggen. Zo zullen de verzamelingen net zoveel onthullen over iedere deelnemer als over het gebied.

Voor meer informatie en aanmelden: zie www.vanbommelvandam.nl/agenda-en-activiteiten

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad