Limburgse muzikanten die noodgedwongen thuis zitten, daar moet toch muziek uit te halen zijn. Zo was de gedachte bij het Venlose Poppodium Grenswerk. En dat bleek. Met als resultaat het project Home Grown, waarvoor in samenwerking met andere Limburgse poppodia muzikanten zijn benaderd om een lied over de huidige situatie te maken. En nee, die songs zijn vooralsnog niet bij de poppodia te horen, maar via social media.
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Grenswerk
De eerste weken nadat Grenswerk de deuren moest sluiten werd de beschikbare tijd vooral besteed aan het verplaatsen van optredens. Toen dat in grote lijnen was geregeld, rees de vraag, hoe blijven we toch zichtbaar, vertelt marketingcoördinator Sjuul Stultjens. “We zijn gaan brainstormen en zo ontstond het idee om iets met muzikanten uit de regio te doen, via social media. Dat idee kreeg steeds vastere vormen. Uiteindelijk hebben we het bij Pop in Limburg neergelegd, die hun steun toezegden, net als de provincie Limburg. Vervolgens hebben we diverse andere Limburgse poppodia benaderd.
Muzikanten uit iedere regio
Dat waren de Muziekgieterij in Maastricht, Nieuwe Nor in Heerlen, ECI cultuurfabriek in Roermond, Volt in Sittard en Muziekcentrum de Bosuil in Weert. Die op hun beurt diverse muzikanten uit hun regio benaderden. Onder andere Pablo van der Poel (DeWolff), Afterpartees, Yin Yin, The Dirty Denims en Mt. Atlas zegden al snel hun medewerking toe. Voor Grenswerk zijn dat naast Afterpartees ook Lieve Frey, Mike Roelofs en Moksi.
Video
“In totaal doen er 23 acts mee”, vertelt Stultjens. “Die leveren allemaal een nieuw gecomponeerd nummer over het geïsoleerd thuis zitten op video aan. Daarvan zetten we er de komende tijd drie keer per week een op onze social media, op maandag, woensdag en vrijdag, telkens om 13.00 uur. De aftrap is morgen, 15 april, met Pablo van der Poel.”
Live stream
Wat er over een kleine twee maanden als afronding van het project gebeurt is volgens Stultjens nog niet helemaal duidelijk. “We willen vanuit de diverse poppodia in ieder geval een live stream houden waarbij alle liedjes voorbij komen. Ook denken we na om ze op een of andere manier te bundelen.”
Najaar
Hoe snel daarna de deuren dan weer open kunnen is nu nog niet te zeggen, geeft hij aan. “We zijn net als iedereen afhankelijk van wat de overheid aangeeft. Natuurlijk lopen we inkomsten mis, dat hopen we in het najaar weer ietwat goed te maken. Verder hebben provincie en gemeente de subsidie naar voren geschoven. Dus ja, het is zoals voor velen een lastige tijd. Door zo’n project als Home Grown hebben we wel de banden met de andere poppodia kunnen aanhalen. Wisselen we informatie uit, delen we kennis en pakken we samen zaken op. Dat is dan de positieve kant van het verhaal.”