‘Hopelijk draagt dit multicultureel feest bij aan meer verbinding in de wijk’

18 mei 2022

Aanstaande zondag 22 mei vindt in gemeenschapshuis De Windmeule Straelseweg een multiculturele dag plaats. Georganiseerd door mensen uit de wijk Venlo-Noord, maar toegankelijk voor iedereen. Het motto van deze middag is ‘De wijk, dat zijn wij samen’.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: organisatie Multiculturele dag

Nienke van Heeckeren is bij de organisatie betrokken en hoopt dat het evenement zorgt voor meer verbinding in de wijk. “Zeker na twee coronajaren is het goed om elkaar weer samen te ontmoeten. In dit gebied wonen veel mensen met een verschillende culturele achtergrond die elkaar niet goed genoeg kennen. Door gezamenlijk deze middag te organiseren hopen we een positieve bijdrage te leveren aan een nog betere saamhorigheid in de wijk. Het idee dateert al van ruim een jaar geleden en is ontstaan door gesprekken tussen mensen van De Windmeule en Vastelaovesgezelschap De Törvers. Toen heeft de gemeente ook middels een subsidie een financiële bijdrage aan dit initiatief beschikbaar gesteld. Nu is de tijd rijp.”

Ontstaan idee
Tijdens de coronaperiode ontstond dus het idee voor deze multiculturele middag. “Het was een periode dat veel mensen thuisbleven en er door de maatregelen noodgedwongen nog minder ontmoetingen plaatsvonden,” aldus Nienke. “Het is de bedoeling dat ieder land zich zondagmiddag presenteert. Dat gebeurt door onder andere gerechten, muziek en spellen uit iedere cultuur te presenteren.”

Diverse culturen
Volgens Nienke moeten we daarbij denken aan Marokkaanse theeceremonie, Surinaamse hapjes en een Eritrese koffieceremonie. Ook wijkbewoners met een achtergrond uit Turkije, India en de Molukken zullen zich presenteren. “Zie het maar als een soort van markt met een heel divers cultureel aanbod. Overigens is daarbij natuurlijk ook alle ruimte voor de eigen Venlose cultuur. Zo is Josje Wolters aanwezig om kinderen te schminken, organiseren wij een dans workshop en zal Frank Donders samen met Hay Vercoulen Venlose liedjes zingen. Dat gebeurt gewoon op het podium. Daar zal tevens een Marokkaanse band voor een muzikale bijdrage zorgen.”

Uit de eerste reactie die de organisatie ontvangt blijkt diverse bewoners uit Venlo-Noord het initiatief bijzonder waarderen. “Ze vinden het belangrijk dat hun cultuur zichtbaar is. Wij laten ze daarom vrij in de wijze waarop ze zich willen presenteren. Dat kunnen ze zelf het beste invullen. Als het aan ons ligt wordt dit een jaarlijks terugkerend evenement. Daarom zijn ook mensen uit andere delen van de gemeente Venlo of uit de regio van harte welkom om met de diversiteit in onze wijk kennis te maken. De middag begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad