Jacques-Paul Joosten: ‘Dit concert is een eerbetoon aan Venlona , mijn vader en mijn eigen werk’

31 maart 2023

Op zaterdagmiddag 15 april om twaalf uur geeft Koninklijke Zangvereniging Venlona een speciaal concert in de kapel van het Ald Weishoès aan de Grote Kerkstraat. Tijdens deze uitvoering staat de carrière van zanger Jacques-Paul Joosten centraal. Een muzikaal avontuur dat beide partijen omschrijven als een open bijeenkomst en een workshop. Maar in feite zingen de heren van het befaamde Venlose koor samen met Joosten een aantal nummers uit zijn oeuvre.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders & Laurens Eggen

De zanger moet even nadenken als hem naar de reden voor deze samenwerking en het concert wordt gevraagd. “Ik heb zelf de afgelopen dagen veel nagedacht welke liedjes we tijdens deze middag aan de mensen willen laten horen. En realiseerde mij toen pas eigenlijk hoe lang ik al in het vak zit en hoe divers de projecten zijn geweest. Van Blaauw tot Stef Bos en van de Franse chansons tot vastelaovend-leedjes en mijn eigen nummers.” Dan valt hij even stil, denkt na en begint te lachen. “Verrek! Mijn eerste schreden op het muzikale pad heb ik gezet met ‘Veur altied eine Venlonaer’, geschreven door Glenn Corneille en Chris Thenu. Zij benaderden mij in 1993. Dit jaar dus precies dertig jaar geleden. Haha, nou als dat geen mooie reden is voor dit bijzondere concert dan weet ik het niet meer.”

Workshop
Dertig jaar in het vak. Maar dat was voor Venlona niet de reden om de zanger te benaderen. Het koor heeft een bijzondere band met Joosten. Zijn (inmiddels overleden) vader was jarenlang trouw lid en beide partijen stonden in het verleden al vaker samen op het podium. “Zij hebben inderdaad contact met mij gezocht. En om eerlijk te zijn: in het begin was het mij ook niet helemaal duidelijk wat precies het doel was. Ze begonnen over een workshop. En ik reageerde: ‘Een workshop? Ik? Ik ben geen professioneel muzikant. En zeker geen Frans Pollux die altijd veel mensen trekt en een echte muzikale carrière heeft.’ Bij mij overheerste dus vooral verbazing.” Toch nam Joosten de moeite om samen met de muzikaal leider van Venlona Wim Schepers een vergadering te bezoeken en serieus naar de plannen te luisteren. “Na enig overleg is besloten dat ik ga vertellen over mijn muzikale levenspad en dat we een aantal belangrijke nummers samen ten gehore gaan brengen. Jeroen van den Berg zal ons daarbij op piano begeleiden. Ja, en dan vertel ik dus over mijn jonge jaren tot aan het heden.”

Muzikale opvoeding
Voor het verleden van de 55-jarige zanger moeten we terug naar de jaren zeventig. Hartje stad. De Vleesstraat waar het gezin Joosten boven de slagerij van vader woont. “Muziek speelde altijd een belangrijke rol in ons leven. Mijn vader was niet alleen lid van Venlona, hij speelde ook piano. Moeder zong regelmatig mee. Mijn zus jankte van boven aan de trap mee met liedjes van Abba. En ik? Ik was wat meer rebels en draaide albums van The Police en Elvis Presley op mijn jongenskamer. Wat een combinatie, hè. Ja, dat geeft wel aan hoe muzikaal divers ik ben opgevoed.” En juist die jeugdjaren bezingt Joosten in het lied ‘1975’ van het gelijknamige album dat hij in 2014 uitbracht. “Dat nummer is een mooie start van het concert. Het maakt duidelijk waar ik vandaan kom en is dus een ideale kapstok voor de rest van de middag.”

Memorabel moment
Zoals gezegd stonden Venlona en Joosten al eerder samen op het podium. Zowel in de Maaspoort als in Domani. Ook toen de zanger in 2014 prins was van Jocus, ontstond er een muzikaal avontuur. Daarvan waren echter weinig mensen getuige. “Het is traditie dat de nieuwe prins van Jocus vrij snel na het Hofbal een bezoek brengt aan een repetitie van het koor. Die avond was speciaal vanwege het voormalige lidmaatschap van mijn vader. Hij was toen helaas al overleden, maar we hebben tijdens die ontmoeting ook samen een aantal nummers gezongen. Van alle 250 bezoekjes die ik als prins mocht afleggen, staat die avond zeker in de Top-5 van meest memorabele momenten. Ook tijdens mijn aftreden als bij de Pronkzitting kwam het hele koor ’s avonds laat naar De Maaspoort om mij muzikaal te begeleiden. Het geeft wel aan hoe bijzonder de band is die wij samen hebben. Daarom is het ook goed om nu dit speciale optreden in het de kapel van het Ald Weishoès te doen. Beschouw het maar als een eerbetoon aan Venlona , mijn vader en aan mijn eigen werk”

Joosten merkt – nu hij in zijn geheugen gaat graven en alle nummers nog een de revue passeren – dat hij er veel lol aan beleeft. “Het is goed om alles eens op een rijtje te zetten en terug te kijken. Mijn hemel, dertig jaar al. En dan nu dit avontuur in deze prachtige locatie. Een aantal jaren geleden ben ik daar nog wel eens geweest toen de schilderijen van Jean Laudy daar hingen. Wat een prachtige ruimte is dat. En groot. Ik hoop dat de kapel goed gevuld is. De leden van Venlona verdienen dat. Zij hebben het tijdens en na corona niet makkelijk gehad en te maken met een teruglopend aantal leden. Hopelijk inspireert dit concert andere Venlonaren om ook te gaan zingen. De begeleiding vanuit het koor is uitstekend geregeld.”

Het optreden van Venlona en Jacques-Paul Joosten begint dus om twaalf uur en de entree is gratis.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad