Op zaterdag opnieuw jong Venloos talent op het Amigo-podium van Zomerparkfeest. De 21-jarige Janet Livv, die lang twijfelde of ze wel voor een muzikale carrière moest kiezen. Ze brengt dansbare, melancholische pop. “Ik vond het wel even spannend of het publiek mijn muziek zou waarderen, maar dat was gelukkig het geval.”
Tekst: Jac Buchholz | Beeld: VenloVanbinnen
De Venlose Janet Livv – echte naam Janet Linders – neemt na haar optreden nog even de tijd voor haar fans. Daar zijn er ongetwijfeld een aantal bijgekomen. Het publiek laat duidelijk blijken dat ze de combinatie van haar warme stem met elektronische beats kunnen waarderen. Daardoor voelde ze zich tijdens haar optreden als snel in haar element, geeft Janet aan. “Veel publiek dat enthousiast reageerde, dan voel je je meteen relaxter.” Waardering was er eerder bijvoorbeeld ook al in de vorm van een nominatie van de Limburgse Popprijs als belofte van het jaar.
Liedjes zonder teksten
De familie aan haar moeders kant is heel muzikaal, vertelt ze, waardoor ook zij interesse kreeg in de muziek. Niet zozeer in een specifiek instrument, maar zingend en met het schrijven van teksten. Ze lacht: “In het begin, ik was een jaar of zes, stelde dat nog niet zo veel voor. Het waren meer een soort klanken, ‘gibberish’, liedjes zonder teksten.” Rond haar twaalfde pakte ze het wat serieuzer aan en schreef ze haar eerste echte songteksten. “Zonder dat ik daar een vastomlijnd idee bij had.” Toch bleef ze op ontdekkingsreis en rond haar zestiende ging ze aan de slag met een laptop. Ze nam haar stem op en creëerde allerlei loops en samples.”
Onzeker
Ze zat in die periode op het vwo, wilde zich nadrukkelijk op de muziek gaan richten maar twijfelde. “Mijn klasgenootjes waren bezig met een reguliere loopbaan. Dat knaagde ook aan mij. Kies ik voor een baan in bijvoorbeeld het bedrijfsleven of toch voor de muziek, met de kans dat ik met een gitaar op straat sta te spelen?” Ze voelde zich in de jaren tussen haar 16e en 19e onzeker, vertelt Janet. Tot ze de knoop doorhakte en besloot naar de Rockacademie in Tilburg te gaan – waar ze inmiddels het derde jaar volgt. Daar kwam ze producer Rens Jansen tegen en met hem ging ze aan de slag om een eigen sound te ontwikkelen. “Bovendien kon ik me muzikaal verbreden, leerde er ook piano en gitaar.”
Confronterend
Inmiddels is er een eerste ep en werkt ze volop aan nieuw eigen werk. Waar haalt ze haar inspiratie uit? “Mijn leven, mijn verdriet. Als ik me down voel, schrijf ik mijn beste songs. Ik ben heel emotioneel, kan heel heftig op verhalen van anderen reageren. Ik zuig alles op en zet dat om in muziek. Ja, mijn teksten zijn Engelstalig, dat voelt veiliger. Als ik in het Nederlands zou zingen, zou dat veel meer confronterend zijn.” Op de vraag of ze ook voorbeelden heeft noemt ze meteen Lady GaGa. “Niet zozeer wat haar muziek betreft, die is heel anders, meer als persoonlijkheid.” De later die avond tijdens ZPF optredende S10 komt ook voorbij. En, verrassend, The Beatles. “Vooral het latere werk. ‘Something’ van George Harrison bijvoorbeeld. Prachtig.”
Scherm
Janet ging uitgerekend tijdens de coronaperiode naar de Rockacademie. Niet leuk, geeft ze aan. “Vooral het eerste jaar was een k*tjaar. Ik kreeg een heel verkeerd beeld van de opleiding. Muziek is toch iets waar je fysiek voor bij elkaar komt. Nu zat ik de hele tijd achter een scherm.” Ze wist zich er doorheen te worstelen, kan inmiddels weer gewoon naar school en treedt regelmatig op. Zoals tijdens ‘Aan de waterkant’ in Venlo, en eveneens in Poppodium Grenswerk en tijdens Zuiderstorm. Ook deed ze diverse voorprogramma’s.

De Venlose Janet Livv met gitarist Raphael van Helden: “belangrijk voor mijn sound”
Afzonderen
Zomerparkfeest vroeg haar al voor de gecancelde editie van vorig jaar en ze is blij dat die uitnodiging is blijven staan. “Hartstikke tof om in Venlo tijdens zo’n groot festival te kunnen optreden. Ik ben er dit jaar mentaal meer klaar voor.” Zo vlak voor een optreden, vertelt Janet, dus ook nu, zondert ze zich altijd even af. Ik moet dan in mijn eigen stemming komen, wil niets van anderen horen, want dat kan mijn gemoedstoestand en daarmee mijn optreden beïnvloeden. Nogmaals, ik ben iemand die alles opzuigt.” Ze doet haar set op de Amigo-bühne samen met gitarist Raphael van Helden. “Hij is heel belangrijk voor mijn sound.” Met die duo-bezetting speelt ze het liefst in kleinere gelegenheden. Maar ze schuwt grotere podia niet. “Dan wil ik wel het liefst een complete band achter me hebben.” Waar ze eveneens aandacht voor heeft is de lengte van haar songs. Ze glimlacht: “Die zijn nu best kort, 2 minuut 20, 2 minuut 30. Maar ik maak ze niet geforceerd langer. Ik ben wel met langere songs aan het experimenteren, maar het moet wel allemaal kloppen.”
Britse elektronische sound
Als Janet het scenario krijgt voorgelegd dat ze zonder beperkingen haar eigen toekomst mag uittekenen – ‘the sky is te limit’, zeg maar – moet ze even nadenken. “Ik zou graag bij een label onderdak vinden, in plaats van alles op eigen houtje uitbrengen; daar zijn we al mee bezig. Meer voorprogramma’ spelen ook. En mag echt alles, ha ha? Nou, dan zou ik bijvoorbeeld graag samenwerken met de Engelse producer A.G. Cook, die heeft een te gekke sound. Of met producer Duskus. Ik hou wel van die Britse elektronische sound, bijvoorbeeld drum-‘n-bass en breakbeat. Maar dat is nog ver weg. Ik wil me nu vooral blijven ontwikkelen. En gave optredens zoals hier tijdens Zomerparkfeest doen.”