Jelle Truijen: “voor theaterproducties kom ik graag terug naar Venlo”

4 maart 2020

Hij houdt van afwisseling, diversiteit. Is het ene moment onderdeel van het productieteam achter ‘Married at First Sight’ en produceert op het andere moment ‘Shrek de Musical’ voor Gilde Opleidingen in zijn geboortestad Venlo. Jelle Truijen (25) vindt het allebei mooie uitdagingen.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: Karin de Jonge en Yentl Evers 

Ja, Jelle Truijen is momenteel regelmatig in Venlo, voor ‘Shrek de Musical’. Waarbij Jeroen Marcellisen de regisseur is. “We werken regelmatig samen, onder meer voor musicals van Stella Duce, stichting Stimulans waarin diverse gezelschappen zijn verenigd, en nu Gilde dus. Dat is heel plezierig, zeker omdat we elkaar goed kennen, op elkaar ingespeeld zijn. Daarnaast ben ik productieleider van de nieuwe Venlose Revue. En ja, voor dat soort theaterproducties kom ik graag regelmatig terug naar Venlo, los van het feit dat ik hier nog veel vrienden heb. Ook al woon ik in Hilversum, ik voel me nog altijd met Venlo verbonden.”

Afwisseling
Truijen begon in 2012 aan de opleiding Evenementenorganisatie in Tilburg. De opleiding was vooral gericht op evenementen en festivals, maar dat was niet waar zijn ambities lagen. “Het tweede jaar liep ik productiestage bij de KRO-NCRV en was ik betrokken bij programma’s als de BZT-Show en Willem Wever. Dat was veel meer mijn ding. Dus besloot ik me op het televisiewerk te focussen en naar Hilversum te verhuizen, in 2013.” Wat trok hem zo aan in het werk als producer? “De afwisseling. Iedere dag is anders, ieder programma is anders.”

Typische werkdag
Is het met al die afwisseling dan lastig om een typische werkdag samen te vatten? Truijen lacht. “Ja, al zijn er twee dingen die wel altijd hetzelfde zijn: als productie zijn we op draaidagen als eerste aanwezig en als laatste weg. We houden de financiën bij, stellen schema’s op, de montageplanning, sturen camera- en geluidmensen aan, leveren afleveringen aan bij de zender, maken draaiplanningen en proberen een format en redactionele ideeën om te zetten naar een realistisch plan en zorgen er vooral voor dat aan het eind van de dag gebeurd is wat moest gebeuren. Juist dat veelzijdige maakt het enorm boeiend.”

Op locatie
Dat deed en doet Truijen onder meer voor ‘Married at First Sight’, ‘Golden Boys’, ‘LUCKY13’, ‘Trauma Centrum’ en ‘Love Island’. Het liefst is Truijen op locatie. “Ik zou niet continu in de studio willen werken. Dat is niet mijn ding.” Momenteel is hij bezig met een grote spin-off van ‘Married at First Sight’, ‘Married at First Sight: Second Chance’ waarin oud-kandidaten opnieuw op zoek gaan naar de liefde. Dit programma beleeft komende maandag haar première op Videoland.

John de Mol
Truijen maakt programma’s voor zowel RTL als SBS en werkt momenteel bij ITV Studios Nederland. Een groot productiehuis dat wereldwijd vestigingen heeft. ITV heeft sinds januari jl. het vroegere Talpa Media van John de Mol overgenomen. Heeft hij als (senior) producer in het verleden vaker met een van de meest invloedrijkste personen in het Nederlandse televisielandschap te maken gehad of blijft De Mol in de achtergrond? “Ik heb hem een keer kort ontmoet. Maar op de achtergrond blijft hij zeker niet. Hij wil alles weten, houdt zich met alles bezig, is een echte perfectionist, net als ik. Mensen vinden van alles van hem, maar hij doet het wel steeds, en durft vooral uitdagingen en risico’s aan te gaan. Daar heb ik diep respect voor.”

Theaterproducties
Naast zijn dagelijkse werkzaamheden in Hilversum is Truijen dus ook regelmatig bezig met productiewerk voor theatervoorstellingen in Venlo. Hij vindt het leuk om dat ernaast te doen, zegt hij. “Het is telkens weer net zo’n mooie uitdaging als mijn werk in Hilversum.” Sterker nog, hij ziet deze theaterproducties als iets dat hij in de toekomst vaker wil gaan doen. “Voorlopig blijf ik het televisiewerk doen, omdat ik dat gewoon erg leuk vind. Maar als ik wat verder vooruitkijk… dan zou ik het liefste zo’n zes grote amateurtheaterproducties – zoals de Venlose Revue, Stimulans en Gilde – per jaar willen coördineren, door het hele land heen, en daar dan mijn brood mee verdienen. Dat is wel een mooi toekomstbeeld.”

Primeur
Tot slot heeft hij nog een primeur. Truijen gaat zich bezighouden met de voorstelling ‘Ik blijf bij je’, een voorstelling over depressie, met Abbie Chalgoum in de hoofdrol en geschreven door Alwin Grijseels. “De (landelijke) première hiervan vindt plaats op 14 mei 2021 in Theater de Maaspoort in Venlo.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad