Jocus Dreejspan 2020 : ‘In het voortraject leer je steeds beter liegen’

10 februari 2020

Afgelopen zaterdag werd Marcel Verdellen op het Hofbal uitgeroepen tot nieuwe Prins van Venloos Vastelaovesgezelschap Jocus. Samen met zijn adjudanten Jos Gipmans en Paul Joosten trekt hij 17 dagen lang door t Stedje van Lol en Plezeer. Om te genieten, te vieren, maar vooral om te verbinden.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

De keuze voor Verdellen was een verrassende. Waar in de afgelopen weken vaak geijkte namen als Pollux en Schreinemachers in Venlo rond gingen, daar koos Vors Joeccius XI Roel Versleijen bewust voor deze stadsprins. “Het verbaasde mij eigenlijk al jaren dat de naam van dit voormalig boegbeeld van Jocus Hofkapel eigenlijk nooit genoemd werd bij het Prinseraoje. Hij kan presenteren, zingen en beschikt over de juiste uitstraling. Het was blijkbaar geen persoon die mensen snel zouden raden.”

Verrassing als doel
Versleijen kreeg gelijk. De naam van Marcel Verdellen werd eigenlijk pas de dag voor het Hofbal voor het eerst als serieuze kandidaat genoemd. Vors Joeccius XI had daar stiekem wel plezier in, zo erkent hij nu. “De gebruikelijke namen kwamen weer voorbij plus een aantal nieuwe omdat Venlonaren de aanwijzingen en geruchten op eigen wijze interpreteerden. Dat de naam dan op de dag van het Hofbal plotseling veelvuldig genoemd wordt, vind ik minder erg. Mijn doel om te verrassen was geslaagd. Dat gebeurde eerder bij Lex Uiting. Bij Herm Pollux koos ik bewust voor een persoon met een enorme gunfactor en Erik Schnock paste perfect bij het 15×11 jubileum van Jocus. Een man van de vereniging. Het zijn tot nu toe vier heel verschillende persoonlijkheden geweest waarvoor ik heb gekozen. Maar ieder op hun eigen manier wel sterke persoonlijkheden.”

Zakelijke afspraak
Zoals al zijn voorgangers was ook Marcel Verdellen op positieve wijze uit het lood geslagen toen Roel Versleijen hem benaderde. “Ik had een zakelijke afspraak, werd naar een kantoorruimte geleid, kreeg een kop koffie aangeboden, maar de persoon met wie ik de afspraak had, liet wel erg lang op zich wachten. Toen wandelde plotseling Roel Versleijen de ruimte in. We maakten een babbeltje en ik had nog niets door. Nee, echt niet. Tot het moment dat Roel een kaartje tevoorschijn haalde en voor mij op tafel legde. ‘Jij bent mijn Prins voor het jaar 2020’ zo stond er op geschreven. Ja, dan ben je even stil. Het is een vraag die ik eigenlijk nooit verwacht had.”

Adjudantenkeuze
Ondanks de complete verrassing gaf Marcel snel het jawoord. Binnen een uur had hij contact gelegd met de twee potentiële adjudanten Jos Gipmans en Paul Joosten. Een logische keuze die al in het hoofd zat? “Ondanks het feit dat ik nooit verwacht had om gevraagd te worden als Prins van Jocus, stond de keuze voor deze twee heren wel vast ja. Waarom? Na mijn terugkeer uit Spanje in 2006 (waar Verdellen zes jaar woonde wegens een zakelijk project) werd ik lid van de Ronde Tafel. Daar zijn Jos en Paul mijn beste vrienden geworden. We hadden van meet af aan een klik. Tijdens mijn jaren als zanger van Jocus Hofkapel heb ik veel Prinsen voorbij zien komen. Op sommige momenten denk je, zoals iedere echte Venlose jong, wel eens: stel dat. Wie zijn dan mijn twee adjudanten? Dat antwoord was voor mij al jaren duidelijk. Deze twee echte vrienden dus.”

Emoties en champagne
Zoals Marcel Verdellen verrast was door de vraag van Roel Versleijen, zo verrast waren ook zijn twee kandidaat-adjudanten. “Omdat ik de reputatie heb graag geintjes te maken, had ik voor de zekerheid een foto van het kaartje van Roel gemaakt. Dat was mijn bewijs als Paul en Jos mij niet zouden geloven.” Paul Joosten kan zich het moment nog goed herinneren. “Als Marcel binnenkomt, komt er ook echt iemand naar binnen. Met veel egard en humor. Deze keer was het anders. Hij leek licht nerveus en vroeg of de kinderen thuis waren. Die waren er toevallig niet. ‘Ik mot dich wat wichtigs vraoge.’ Vervolgens liet hij de foto van dat kaartje zien en stelde de vraag of ik zijn adjudant wilde zijn. We zijn elkaar in de armen gevallen van geluk. Mijn antwoord mocht duidelijk zijn.” Volgende uitdaging: het vragen van Jos Gipmans. “Om elf minuten voor acht ging bij ons de bel,” zo herinnert de tweede adjudant zich. “Binnen een halve minuut liet Marcel mij de foto van het kaartje zien. Mijn reactie? Ik ben direct naar de koelkast gelopen en heb een fles champagne opengemaakt. Een dergelijk verzoek ga je toch niet weigeren. Die fles hebben we in recordtijd soldaat gemaakt.”

Liegen
Het Dreejspan van 2020 was op 2 oktober 2019 geboren. Een dag later begonnen al de voorbereidingen. Marcel, Paul en Jos werden aan de hulptroepen van Vors Joeccius XI voorgesteld en direct kwam het draaiboek op tafel. De periode van voorbereidingen, voorpret, maar ook het grote zwijgen kon beginnen. Jos: “We zijn drie heel nuchtere personen, maar je wordt vanaf de eerste dag meegenomen in ‘de toemel van klatergold en parelwien’. Ja, dat is een spel, maar dat spel hadden we snel door.” Het zwijgen en soms liegen bleek ook voor het Dreejspan 2020 het meest lastige aspect. “De partners werden direct ingelicht, maar de kinderen nog niet,” aldus Marcel. “Dat is lastig. Ik heb samen met Paul vaker op het podium gestaan en liedjes gezongen. Dat werd de smoes op avonden dat we weer weg moesten. Na verloop van tijd volgde de logische reactie:’Mosse noow alwaer repetere?’ Maar ja. Ze zijn jong. Zitten op school. Hebben veel contacten. Het liefste wil je het uitschreeuwen: papa wordt Prins bij Jocus. Het vertellen kon simpelweg niet.” Adjudant Paul knikt instemmend. “Je leert wel steeds beter om te liegen. Maar het is lastig. Zeker tegen de kinderen.”

Cruise
De ouders van Marcel, Paul en Jos werden wel een aantal weken voor het Hofbal al ingelicht. Jos tovert een grijns op zijn gezicht. “Ik moest wel. Mijn ouders waren bezig een cruise te boeken met Vastelaovend. Natuurlijk wil je dat ze die bijzondere periode meemaken, maar ik had tevens een logeeradres voor de kinderen nodig. We zijn de komende weken vaker van huis. Ik moest ze dus wel informeren.” Het bekend maken aan kinderen plus een aantal andere personen die dicht bij het Dreejspan staan, stond daags voor het Hofbal gepland. Marcel: “Misschien is dat nog wel intenser dan het uitkomen zelf. Je mag de mensen die het dichtste bij je staan informeren. Het is een klein gezelschap en dan komen emoties los die bijna tastbaar zijn. Een onvergetelijk moment.”

Zweitkaemerke
Dan het Hofbal zelf. Een dag die al om 12 uur begint met het diner bij Valuas. Een dag vol bijzondere momenten waarbij het verblijf in het befaamde ‘Zweitkaemerke’ ook voor dit Dreejspan een fantastische ervaring was. Vors Joeccius XI noemt het al een kwestie van gunnen om daar de laatste momenten voor het uitroepen te verblijven. Marcel, Paul en Jos beamen het. “We konden niks anders dan met elkaar praten. Een dag later wisten we niet meer wat allemaal besproken was, maar het was een fantastische ervaring.” Vanaf het moment dat het Dreejspan naar hun plek achter Jocusbühne werd begeleid, begon de ware euforie. Prins Marcel II begint te lachen. “We kregen direct de mededeling: let goed op, ga niet te veel met de stoel schuiven anders val je naar achteren. De stoelpoten balanceren namelijk op het randje van het podium. Toen we eenmaal onze plek bovenop het podium hadden ingenomen, begon het. Je hoort de binnenkomst van de Raad van XI en het welkomstwoord van de Vors. Vervolgens start de speech waarin de aanwijzingen verborgen zitten. Het geroezemoes in de zaal begint en dan…. Onze namen. Dat moment. Echt. Het is simpelweg niet te omschrijven. Je springt omhoog. Het gejuich uit de zaal klinkt. Wat een emotie.” De adjudanten bevestigen het gevoel. “Je moet het zelf meemaken om die prachtige emotie te begrijpen. Toen we zondag voor de receptie weer terugkeerden in De Maaspoort zeiden we tegen elkaar: kunnen we dat moment nog een keer overdoen. Het was echt onvergetelijk.”

Nu is de tijd rijp om twee weken lang te genieten. Zoals gezegd staat verbinden daarbij centraal. Een aspect dat tevens in de mantel en mutsen van het Dreejspan is terug te vinden. Het blauwe lijntje in de muts staat symbool voor Mooder Maas. De rivier die de stadsdelen niet verdeelt, maar juist verbindt. Vors Joeccius XI Roel Versleijen prijst het feit dat de heren ook de stadsmuur prominent in hun mantel laten terugkeren. “Daarmee toont dit Dreejspan aan hoe belangrijk hun verleden binnen deze stadsmuren voor hen is. Hier hebben ze Vastelaovend leren vieren. Hier werd de iërste kösmoel gegaeve. Hier hebben zij hun eerste glas bier gedronken. Marcel, Paul en Jos dragen de hele gemeente plus alle inwoners een warm hart toe. Dan laten ze zien door details in de kledij te verwerken, maar de komende twee weken ook in de praktijk.” Prins Marcel II kan zich volledig vinden in de woorden van de Vors. “Wij gaan alle inwoners met open armen ontvangen. Het is ons doel om op zoveel mogelijk plekken de Vastelaovend mee te vieren. Al is het soms maar voor even. Samen met alle Venlonaren willen wij dit fantastische feest beleven.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad