Jocus Museum elke laatste zondag van de maand geopend: 30 april nieuwe vastelaovesfims

24 april 2023

Vanaf de elfde van de elfde tot Aswoensdag zijn veel Venlonaren volop bezig met vastelaovend. Daarna gaat de focus naar andere zaken. Echter niet bij het Jocus Museum, dat op een blijvende belangstelling kan rekenen. Vandaar dat het museum vanaf nu het hele jaar iedere laatste zondag van de maand is geopend. Met op 30 april naast de tentoonstelling ‘Sjiengele Boem’ tevens nieuwe vastelaovesfilms.

Tekst: redactie VenloVanbinnen | Beeld: Jocus

Afgelopen vastelaovend werd in het Jocus Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Sjiengele Boem!’ geopend. In het compleet vernieuwde museum staat de creativiteit en de veelzijdigheid van het Venlose volksfeest centraal. Voorzitter Renier Linders is positief verrast door de aanhoudende belangstelling voor museum en tentoonstelling: “Normaal gesproken gebruiken we de weken na vastelaovend om de voorbereidingen voor komend seizoen te doen. We hebben echter de laatste weken voor vaak meerdere groepen per week een rondleiding op afspraak mogen verzorgen. Op veler verzoek is het Jocus Museum nu ook elke laatste zondag van de maand geopend. Naast een zeer uitgebreide tentoonstelling zijn enkele ervaren Museumgidsen aanwezig om gasten van informatie te voorzien.”

Inhuldiging
In deze week van Koningsdag is een korte film van JocusTV te zien over de deelname van Jocus aan de Koningsvaart tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april 2013, dit jaar 10 jaar geleden. Daarnaast is ook de originele Koninklijke Erepenning en bijbehorende Oorkonde getekend door Koning Willem-Alexander die Jocus vijf jaar later mocht ontvangen, tentoongesteld.

Absolute pronkstukken zijn de originele schilden van de Raod van Elf

Schilden
Absolute pronkstukken van het Jocus Museum zijn de originele schilden van de Raod van Elf die sinds kort weer ‘thuis’ bij Jocus zijn. Elk lid van de Raod van Elf heeft een eeuwenoud schild als herkenningsteken. Rond 1879 schilderde de Venlose kunstenaar Eef Stoot een grote versie in blik, in kleur en met een originele Latijnse spreuk. Veertig jaar lang werden de originele uitvoeringen geëxposeerd bij het Limburgs Museum. Daarvoor werden de schilden jaren gebruikt als decoratie bij Jocus-zittingen, nog altijd worden replica’s in het Jocus-decor gebruikt. De originele versies hebben nu een prominente plaats in het museum.

Uniek
Renier Linders geeft aan wat er nog meer te zien is in het museum: “In het auditorium wordt nieuw filmmateriaal getoond, waaronder een film van Boerebroélofsgezelschap Stella Duce uit 1978. Deze is speciaal gedigitaliseerd en samen met andere uniek filmmateriaal te bewonderen. Ook zijn unieke collectiestukken over de Boerebroélof en de vastelaovend in de 19e eeuw te zien. Dat maakt een bezoek gewoon een hele leuke ervaring. We zijn bijzonder trots dat het museum wordt volledig beheerd door vrijwilligers: vanaf de inrichting, tot het beheer en inrichting van de exposities. Recent werden er ook nieuwe museumgidsen verwelkomt om bezoekers rond te leiden.”

Het Jocus Museum is elke laatste zondag  van de maand geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Entree bedraagt € 5,00, inclusief het unieke Jocus 1842 speldje. Het museum is eveneens op afspraak te bezoeken. Zie: www.jocusmuseum.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad