Jocus neemt bezoekers Hofbal mee op reis door de tijd

6 februari 2020

Het Hofbal van Jocus is voor veel Venlonaren één van de meest bijzondere avonden van het jaar. Een nieuwe stadsprins, de galakledij waarmee de gasten pronken, de verrassende optredens en natuurlijk vooral de entourage zelf.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Peter Janssen

Dit jaar verrast Jocus de bezoekers van het bal met een nieuw decor en bühne waarbij een reis door de tijd centraal staat. Een totaalconcept vol beleving waar veel leden van de vereniging bijna twee jaar intensief mee bezig zijn geweest en die de dag voor het Hofbal eindigt met een uiterst professionele logistieke operatie waarbij drie vrachtwagen de honderden losse elementen naar de Maaspoort vervoeren. Zaterdag vinden tenslotte de repetities plaats en moet alles perfect op orde zijn.

Station plus locomotief
Met de uitnodiging van het Hofbal lichtte Jocus al een tipje van de sluier op. Een stijlvolle, historische locomotief prijkte op de voorkant van de kaart. “Het is een idee van onze decorateur Ron Flos,” zo verklaart Paul Selen, lid van de Technische Commissie bij de Vastelaovesvereniging. “Ongeveer om de vijf jaar ontwerpen we een nieuw plan voor de complete entourage van het Hofbal. Ron heeft altijd de meest fantastische ideeën en in juni 2018 kwam hij met een plan van een traditioneel station plus locomotief aanzetten. De achterliggende gedachte was een reis door de tijd. Maar hoe fraai ook bedacht; de Raad van XI moet dit plan wel goedkeuren. Is het technisch uitvoerbaar? Is het financieel haalbaar? Vanaf het moment dat zij groen licht geven, kunnen wij als Technische Commissie (TC) aan de slag.”

Verantwoord kostenplaatje
Om de Raad van XI een optimaal beeld te geven van het plan wordt ieder ontwerp omgezet in een 3D-tekening. “Dat zorgt ervoor dat een ontwerp op aantrekkelijke wijze zichtbaar en te begrijpen is voor niet-technische mensen,” zo verklaart Selen. “Het uitvoeren van een dergelijk visueel spectaculair schouwspel kost geld.” Grote vraag is telkens weer of andere leden van Jocus het nieuwe decor dusdanig aantrekkelijk vinden dat ze het plan goedkeuren, maar ook of het kostenplaatje verantwoordelijk is. “Iedereen ervaart de ontwerpen van Ron Flos als een absoluut pronkstuk, maar het budget van Jocus blijft leidend.”

Bouwuren
Nadat door de Raad van XI afgelopen voorjaar groen licht was gegeven, kon de Technische Commissie in mei 2019 aan de slag. Bouwkundige Paul Selen is al 44 jaar lid van deze commissie. Een van zijn collega’s is Wiel Hermans, die al 36 jaar lid is van TC. Op de vraag hoeveel avonden werk er in de realisatie van het nieuwe decor schuilen, zijn beide heren duidelijk. “Dat is niet in avonden of uren uit te drukken. Veel leden zijn namelijk ook overdag met de bouwwerkzaamheden bezig. Bovendien hebben we het voordeel dat een aantal leden van de TC bij bouwgerelateerde bedrijven werkzaam zijn. Diverse technische werkzaamheden worden daar uitgevoerd. Simpelweg omdat die over betere faciliteiten beschikken.” Wiel Hermans voegt er met een lach aan toe. “Om je toch een indicatie te geven. Paul is alleen al met het ontwikkelen van de totale planning, voorbereidingen van bouwmomenten en werkzaamheden in de Jocushal ongeveer 350 uur bezig. Zijn vrouw had hem bijna met een koffer buiten de deur gezet. Hahaha. Maar het aantal manuren voor de bouw? Nee, dat is niet te meten.”

Strakke planning
Juist dat aantal uren van plannen en voorbereiden, toont al aan hoe intensief de leden van de Technische Commissie met de realisatie van dit nieuwe decor bezig zijn geweest. Selen knikt bevestigend. “Wij werken heel nauwkeurig. Inderdaad met die strakke planning en volgens een goed doordacht systeem. Ieder element wordt van een eigen code voorzien. Deze is terug te vinden op zowel de 3D-tekening als op de karren waar alle elementen in specifieke volgorde geplaatst worden. Dat is nodig om bij het vervoer in vrachtwagens en het lossen in de Maaspoort een juiste volgorde aan te houden. Niet alleen Wiel en ik doen dit werk al jaren, dat geldt voor de meeste leden van deze commissie. Die ervaring is een absoluut voordeel bij de bouwwerkzaamheden. ”

Tot in detail
Hermans bevestigt de uitleg. “Wij zijn een team waarbij iedereen zijn eigen kwaliteiten en disciplines optimaal kan benutten. Het is een samenspel waarbij ieders capaciteiten nodig zijn om de realisatie van de bühne tot een succes te maken. We vertrouwen op elkaar en laten de ander in zijn waarde. Maar de juiste takenverdeling is daarbij essentieel. In de loods van Jocus komt niemand binnen met de opmerking: zeg maar wat ik moet doen. Alles is tot in detail uitgewerkt en voorbereid. Dat geldt voor zowel de taken als de nummering van alle elementen. Die laatste zijn tevens terug te lezen op de tientallen technische tekeningen die hier in de loods hangen. Ook dat maakt het werk eenvoudig te begrijpen. Eigenlijk kan er niets mis gaan. Eigenlijk kan er niets mis gaan maar we blijven alert. In geval van twijfel draaien er gewoon een extra schroef bij,”

Transportkarren
Behalve de tot in detail bedachte nauwkeurigheid is tevens goed nagedacht over het feit dat de diverse elementen van lichte materialen moeten zijn gemaakt zodat ze eenvoudig te hanteren en te monteren zijn, zonder te veel gebruik van gereedschap. Ook voor de indeling van de transportkarren zijn speciale 3D-ontwerpen gemaakt om het geheel met goed doordacht beleid te vervoeren. Elke kar is voorzien van een foto waarop zowel de te beladen elementen zichtbaar zijn als de wijze waarop de kar wordt ingedeeld. Selen: “Vanaf vrijdagmorgen half zeven rijden drie vrachtwagens vol karren naar De Maaspoort. Het is niet alleen belangrijk dat de bouwploeg – bestaande uit 22 personen- door de Commissie Riej & Traksie (R&T) alles in juiste volgorde krijgt aangeleverd, maar ook dat de karren op de juiste locatie geplaatst worden. Welke materialen zijn in de zaal nodig? Wat moet naar de foyer en welke elementen zijn voor het podium nodig? Dit is echt een uiterst secure logistieke planning die dankzij de jarenlange ervaring van de Jocusleden zo perfect weet te verlopen.”

Hapklare brokken
Hermans benadrukt dat de leden van R&T – die de opbouw in De Maaspoort verzorgen – niet hebben meegebouwd. “Daarom moeten zowel de elementen als de tekeningen helder zijn. Zeg maar hapklare brokken om zowel de bühne als de rest van de entourage binnen zes tot acht uur perfect op te bouwen. Maar behalve onze eigen leden is tevens een heel team vanuit De Maaspoort actief. Tevens zijn diverse mensen druk bezig met zaken als licht en geluid. En ook zij moeten werken volgens een strakke planning die is afgestemd met de bouwplannen van de mensen van Jocus. Ook tijdens de opbouw hoeft niemand de vraag stellen: wat kan ik doen? Alles verloopt volgens planning. Net zo strak als een tijdschema op een station, het gebouw dat zaterdagavond in een uitverkochte Maaspoort centraal staat.” Dat het plan van Ron Flos al dateert van het voorjaar van 2018 toont aan dat de keuze voor een locomotief op de uitnodiging van het Hofbal geen aanwijzing is voor de nieuwe Prins van Jocus die pas na de zomer van afgelopen jaar door Vors Joeccius XI benaderd werd. Het gissen kan opnieuw beginnen en doorgaan totdat de bezoekers zaterdag deze nieuwe entourage tijdens het Hofbal mogen ervaren.

En hoe lopen de leden van de Technische Commissie dan zaterdag zelf de zaal in? De lach op het gezicht zegt voldoende “Gruuets natuurlik! We hebben zowel de tekeningen als een 3D-filmpje gezien en zijn zelf intensief met de elementen bezig geweest. Maar hoe het uiteindelijk in de zaal overkomt? Daar laten we ons graag door verrassen.” Volgens Selen en Hermans zullen alle gasten op het Hofbal onder de indruk zijn van de totale entourage die van nationale en misschien wel internationale allure is. “Natuurlijk zien de gasten niet ieder detail dat in de elementen verwerkt is, maar toch zijn juist die kleine aspecten enorm essentieel. De bezoekers voelen dat er werk van is gemaakt. Het gaat om de complete uitstraling en de totale beleving. Die kunnen alleen optimaal zijn als de details perfect zijn uitgewerkt. Het concept van Ron Flos bevat zoveel meer dan het ontwerpen en een aantal technische tekeningen. Ron is een man met een visie, maar ook een enorme vakkennis op het gebied van schilderen en decoreren. Dergelijke mensen moeten we koesteren binnen onze vereniging. Ook hij zal volledig onder de indruk zijn van de stijlvolle entourage in De Maaspoort.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad