Jocushaan moet mensen inspireren

10 november 2019

Kunst in de openbare orde is essentieel, zo liet een groep verontruste kunstenaars afgelopen week bij Omroep Venlo weten. In de gemeente Venlo zou een gebrek aan visie zijn. Daarvan kan bij Jocus geen sprake zijn. Voor de tweede keer in één jaar tijd schonk de Vastelaovesvereniging een kunstwerk aan de stad. Na de terugkeer van De Krijger op de Kop van Weerd in december 2018, werd zaterdagavond de Jocushaan voor het Limburgs Museum onthuld.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Leon Vrijdag en Rob Buchholz

Kunstenaar Rik van Rijswick was het hele jaar druk met de sculptuur bezig. “We leven in chaotische tijden; kunst kan dan juist hoop bieden,” zo liet de maker van het kunstwerk tijdens zijn toespraak weten. “Ik heb er in ieder geval mijn ziel en zaligheid in gelegd en hoop dat deze fiere haan mensen inspireert.”

 

 

Burgemeester Antoin Scholten was trots en verheugd dat de gemeente Venlo in economisch lastige tijden toch twee prachtige kunstwerken als geschenk mocht ontvangen. In zijn speech bedankte de burgervader niet alleen Jocus, maar ook alle bedrijven en particulieren die deze kunstwerken mogelijk hebben gemaakt. “Met dit beeld treedt Venlo naar buiten en hopelijk gaat de haan als een magneet voor de stad werken. Want een stad is nooit af. Deze twee kunstwerken zijn geschenken die tot in lengte van jaren mee gaan en ik hoop dat de Venlonaren deze haan, net zoals De Krijger, in hun hart sluiten.”

Roel Versleijen, voorzitter van Jocus, ziet de onthulling van deze sculptuur als een mooi einde van een prachtig jubileumjaar. “Deze haan staat symbool voor Vastelaovend, maar tevens voor alle vrijwilligers van de stad. Niet alleen de mensen die zich inzetten tijdens dit feest, maar ook alle anderen die vrijwillig bezig zijn tijdens het Zomerparkfeest, sportevenementen, bij scholen of waar dan ook. Ook voor hun staat deze haan symbool.” Versleijen refereerde tijdens zijn toespraak kort aan de overleden Geer van der Veer. “Hij was een vrijwilliger pur sang en heeft enorm veel voor onze vereniging betekend. Deze haan is zeker voor hem.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad