JP Joosten voelt zich ‘gepaerdskeuteld’ met deelname aan Zing Nog Ens

26 januari 2021

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 februari zendt Venloos Vastelaovesgezelschap Jocus het programma Zing Nog Ens uit via een eigen website. Het idee is gebaseerd op het programma ‘Beste Zangers’ van de NPO.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Renier Linders

Tijdens deze avonden staan drie zangers centraal Michiel van der Grinten (Minsekinder), Bert van den Bergh en Jacques-Paul Joosten. Drie zangers die met hun gevarieerde repertoire eigenlijk perfect aansluiten bij de Vastelaovend van 2021, zo laat Oscar Linders, bedenker van dit idee, weten. “Het zijn niet alleen Vastelaovesliedjes. Deze drie heren hebben in hun carrière liedjes in zoveel verschillende stijlen opgenomen. Liedjes waarbij goed luisteren essentieel is. Tijdens deze avonden worden ze uitgevoerd door andere artiesten die er ieder op geheel eigen wijze een andere draai aan hebben gegeven. Dat zorgt voor bijzondere verrassingen en soms oprechte emoties. De kijker hoort bekende evergreens, maar ook minder bekende liedjes die op een andere wijze worden uitgevoerd.”

Werkgroep
Zoals gezegd: Oscar Linders bedacht het idee. “Ik echter niet alleen, maar samen met Bo Vercoulen. Het was een half jaar geleden al duidelijk dat de Vastelaovend van 2021 anders zou worden. We werkten het idee samen uit, maar realiseerden ons dat hiervoor geld en meer deskundige begeleiding nodig was. Beide aspecten vonden we bij Jocus.” Nadat de Raad van XI akkoord gaf, ontstond een werkgroep waarbij Oscar, Bo en Joep Schouren het heft in handen namen. “In totaal zijn we met 25 mensen aan de slag gegaan. Technici, muzikanten, cameramensen en meer.”

Dialoog en emoties
Behalve de drie bewust uitgekozen heren werden ook andere zangers en muzikanten bij het project betrokken. Denk aan Kristel Roulaux, Guusje Hazenbosch, Noa Peulen, Kim Boots, Quinn Vaessen en meer. Sommige vertolken de liedjes, anderen zijn lid van de backing band. Presentator van het programma is Sef Thissen. De opnames vonden afgelopen week plaats in de Venlonazaal. Net zoals bij ‘Beste Zangers’ wordt er tijdens de 45-minuten durende uitzending niet alleen gezongen, maar vertellen de uitvoerenden ook waarom ze voor een bepaald liedje hebben gekozen en verklaren ze tevens het nieuwe jasje dat een nummer heeft gekregen. “Zo ontstond telkens een dialoog waarbij best wel emoties vrij kwamen,” aldus Jacques-Paul Joosten. “Zij verklaren hun keuze. Ik geef mijn visie. En ja de keuzes waren divers. Er is voor één Vastelaovendliedje gekozen, eentje van mijn oude band Blauw en twee uit mijn repertoire van Stef Bos. Iedere uitvoering was bijzonder. Een aantal jaren geleden gaf Stef Bos mij het compliment dat ik één van zijn liedjes nog fraaier had uitgevoerd dan hijzelf. Nu durf ik te stellen dat Michel van der Grinten een nog mooiere versie heeft gemaakt. Het was alles bij elkaar voor mij een heel bijzondere ervaring, maar waar ook de zenuwen een rol speelden. Jocus en Oscar hebben toch iets nieuws neergezet. Je krijgt als zanger te maken met een grote band inclusief blazers en achtergrondzang. Alles was anders, maar dat maakte het tevens zo ontzettend gaaf. De muzikanten in de band zijn veel jonge gasten, die opnieuw bewijzen wat voor geweldig talent er in Venlo rondloopt. Het wordt een professionele productie.”

Kwaliteit en talent
Dat Joosten gevraagd is voor deze bijzondere serie uitzendingen, stemt hem trots. Op zijn Venloos gezegd: hij voelt zich gepaerdskeuteld. Toch? “Haha, ja dat woord omschrijft het wel goed. Venlo heeft al sinds de jaren vijftig goede zangers en uitstekende componisten. Daar zijn sinds de start van Minsekinder (In de jaren 80 nog onder de naam Mooder Hellep) een enorme reeks aan bandjes bijgekomen met ieder hun eigen stijl. Dat ik nu benaderd ben voor deze eerste serie van Zing Nog Ens zorgt wel voor een goed gevoel ja. Ik bedoel, ze hadden nog wel tien andere zangers of zangeressen kunnen kiezen. Er is zoveel kwaliteit en talent in deze stad, maar ik zit met Bert en Michel in deze serie. Dat stemt mij wel trots.” Oscar Linders haakt daar op in. “Het repertoire van deze zangers past zoals gezegd bij de Vastelaovend van 2021. Ze passen bij de coronatijd. Ingetogen en toch vol emotie. Ook dat is Vastelaovend.” Jacques-Paul Joosten knikt. “Normaal zijn er 30.000 mensen in het centrum van Venlo. Nu kijken ze thuis vanaf de luie stoel of bank naar deze uitzendingen. Het is anders, maar toch Vastelaovend. Dat bijzondere gevoel zal zeker overkomen.”

Coronaproof
Een Vastelaovend die anders is door de coronacrisis. Het virus zorgde overigens ook tijdens dit traject voor de nodige hobbels. Oscar Linders zucht. “Hou op. Het was vaak frustrerend. Eigenlijk zouden de opnames al in december hebben plaatsgevonden. Door de lockdown voor Kerstmis zagen we daar vanaf. Vervolgens is het doorgeschoven naar begin januari. Ook toen was het niet verantwoord. Uiteindelijk hebben we contact met de gemeente opgenomen en met hun de problematiek besproken. Zij hebben goed meegedacht en mede gezorgd dat we afgelopen week de opnames wel op een verantwoorde en veilige manier konden doen. We hebben echt alle regels gerespecteerd en nergens de grens opgezocht. Er zijn al voldoende mensen die telkens net over het randje willen gaan. Voor ons was duidelijk: als het niet kan, zoals wij het voor ogen hebben, dan moeten we er helaas een streep door zetten. Tijdens de repetities van afgelopen week was het nog even spannend. De avondklok zat er aan te komen. En donderdag was een essentiële avond om alles goed door te nemen. Als Rutte toen de avondklok al had laten ingaan, was het niet mogelijk geweest. Gelukkig konden we nog gewoon repeteren. En verder zijn we in het weekend iets eerder met de opnames begonnen. Alles is gerespecteerd: de anderhalve meter, eigen stoelen, eigen microfoons, eigen drinkglazen, mondkapjes, routing. Alles. We zijn trots dat we juist onder deze lastige omstandigheden toch drie dagen lang een goed programma aan de Venlose bevolking kunnen aanbieden. Deze Vastelaovend is misschien anders, maar het hoeft niet minder bijzonder te zijn.”

Behalve deze drie speciale uitzendingen, zal aansluitend tijdens de genoemde dagen ook nog Zing Nog Ens Live vanuit Grenswerk worden uitgezonden. Iedere avond zijn twee bands vanuit het Venlose poppodium te bekijken: Linke Mik, Minsekinder, Drekskaters, Herfshaneband, Greun Graas en Tekiela. Voor de opnames van deze shows zijn vanaf donderdag 28 januari 12.00 uur een aantal streamingtickets te koop. Zing Nog Ens Live wordt eerder op de dag van de uitzending opgenomen, vanaf 15.00 uur. De kaartkopers fungeren als publiek voor de optredende bands en worden daarbij geprojecteerd op de schermen.

Alle uitzendingen zijn gratis te volgen via www.zingnogens.nl

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad