Jubilerend SPIJS! Foodfestival verkent nieuwe paden: “maar genieten van lekker eten staat centraal”

16 mei 2022

Maar liefst drie dagen kan de liefhebber de smaakpapillen verwennen tijdens het SPIJS! Foodfestival. Die extra dag, ten opzichte van eerdere edities, is er vanwege het 10-jarig jubileum van het evenement. Als het aan voorzitter Toine Schreinemachers ligt blijft dat zo in de toekomst. Ook meer aandacht voor muziek dit jaar. Maar foodbeleving, geeft Schreinemachers aan, staat 3, 4 en 5 juni centraal.

Tekst: Jac Buchholz | Beeld: SPIJS! Foodfestival

Het begon 10 jaar geleden als Slagerzfeztival, herinnert Toine Schreinemachers zich. Net als de aanleiding. “Venlo en omgeving werd destijds uitgeroepen tot Regio van de Smaak en daar hoorde wat ons betreft een evenement bij waar lekker en divers eten centraal stond. Of we nog steeds Regio van de Smaak zijn? Ik weet het eigenlijk niet. Die naam is toen wel vastgelegd. Maar het evenement bestaat nog wel altijd, alleen onder een andere naam”, vult hij glimlachend aan.

Zoals het was
Want na enkele jaren veranderde de naam in SPIJS! Foodfestival. De opzet bleef altijd hetzelfde. Een locatie met foodtrucks waar mensen uiteenlopende gerechten kunnen proeven. Ja, knikt Schreinemachers, ook in de coronaperiode. “Niet conform de gebruikelijke opzet, maar ook in die periode hebben we iets georganiseerd. Onder meer een drive-through bij de Hanos. En een aangepaste editie vorig najaar.” Dit jaar is alles weer zoals het was, geeft hij aan. “Gewoon weer in het voorjaar, het eerste weekend van juni. En weer rondom de passantenhaven bij de Maasboulevard.”

Hollandse feestmuziek
Overigens wordt het dit jaar niet helemaal zoals het was, merkt hij dan op. Vanwege het 10-jarig jubileum breidt het festival uit van twee naar drie dagen. “Vooralsnog is die toestemming eenmalig, maar we hopen dat in de toekomst voort te kunnen zetten.” Muziek klonk er altijd al tijdens het evenement, maar dat onderdeel krijgt dit keer meer aandacht. Zo is er op vrijdag 3 juni vanaf 17.00 uur de Reizende Sterren Feestavond. Schreinemachers: “Die staat in het teken van Hollandse feestmuziek. De muziek line-up bestaat uit Marinho en zijn Toog Tijgâhz, John West, Corry Geerlings, Patrick Valentijn, Dany Froger, Wesley Klein en Jeffrey Heesen.”

Laagdrempelig
Hij verwacht veel belangstelling. Reden om voor die avond met entreetickets te werken. Dat geldt niet voor de optredens tijdens de andere twee avonden. Die zijn volgens Schreinemachers vrij toegankelijk. “Op zaterdag staat de hillbilly-muziek centraal, op zondag hebben we Dowwen Hèze, de officiële tribute-band van Rowwen Hèze. Laatstgenoemde treedt die avond ergens anders op”, lacht hij. “Met Frans Pollux en band in het voorprogramma. Die is bij ons hoofdact.” Meer aandacht voor muziek dus, maar de foodbeleving staat nog altijd op de eerste plaats, zegt Schreinemachers. “Er staan, naast uiteraard diverse barretjes, zo’n vijftien foodtrucks. Ja, iets minder dan voorheen vanwege de aangescherpte regelgeving. Verder moet het voor de bezoekers vooral genieten zijn. Het is nog net als in de beginperiode laagdrempelig en relaxt. Met goed weer, want in al die jaren is het weer ons vrijwel altijd goed gezind geweest. We gaan er dus iets moois van maken.”

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad