Kersmis in Venlo: Liedjes over eenzaamheid, vriendschap, liefde en snel cashen

19 november 2019

Aanstaande vrijdag ligt de cd Kersmis in Venlo in de winkel. Vrijdag 13 december is het concert in Grenswerk, maar maandagavond 18 november vond in Café De Blauw Trap al een eerste luistersessie plaats van dit bijzondere project.

Tekst: Rob Buchholz | Beeld: Rob Hodselmans

Grote initiatiefnemer is Marcel Tabbers. Al een aantal jaren liep hij met het plan rond om een cd te maken met Venlose kerstliedjes. Op eerste kerstdag van het afgelopen jaar stuurde hij zijn idee via Facebook de wijde wereld in. Bewust. “Door het openbaar te maken, werd het concreet. Toen het bericht eenmaal online stond, wist ik: nu is er geen weg meer terug.” Onder anderen Johan Hauser, programmeur bij Grenswerk, en cameraman/filmmaker Rob Hodselmans reageerden enthousiast. Een eerste bespreking volgde, later een crowdfundactie en nu is de droom van de drie heren echt uitgekomen. Een ware Venlose kerst-cd met 14 liedjes over gemis, eenzaamheid, vriendschap, liefde en geluk. Plus vier sfeervolle verhalen. Prachtig vormgegeven in een stijlvol boekwerk door Studio Denk. Een resultaat waarbij de crowdfundactie overigens bepalend was voor het succes van dit project.  Behalve de vele Venlose muziekliefhebbers die zonder kennis van het eindproduct het project financieel steunden, zo omarmde ook een aantal sponsoren het plan. Ramon Peeters van Hovens Collin speelde daarin een belangrijke rol. “Als wij als echt Venloos bedrijf bijzondere projecten in  deze stad kunnen steunen, doen we dat direct. Zonder twijfel. Of het nu om het Zomerparkfeest gaat, VVV, Venlo on Ice of deze cd; dan hebben we daar graag een bijdrage voor over. Ook bij deze kerst-cd had ik direct het juiste gevoel.”

Fraai pallet
Wie het album beluistert, hoort een fraai pallet aan diverse stijlen voorbijkomen. Een aspect waar Johan Hauser enorm trots op is. “Een groot deel van de huidige Venlose popscene is op deze cd terug te vinden. Baer Traa rockt, Jelske Wilmer experimenteert met geluiden, het nummer van Bert van den Bergh is typisch Bert en wordt gedragen door een fraaie pianobegeleiding. En zo is er nog veel meer. Ik ben erg benieuwd welke liedjes de Venlonaar in het hart gaat sluiten en over 20 jaar nog steeds zingt. Dat is een proces waar we geen invloed op hebben.”

Afscheid van moeder
Dan de nummers zelf. Wie de verhalen achter de liedjes kent, zal nog dieper geraakt worden door de persoonlijke touch die er bij de diverse makers achter schuil gaat. Neem Kers beej Dich van Marinho Peters. Een beetje een liefdesliedje maar vooral een nummer waarin de pijn van het overlijden van zijn moeder in verwerkt zit. Dit jaar wil hij nog één keer met haar samen zijn op een bijzondere plek. Ver weg van Venlo. Ter afsluiting van drie jaar verdriet. “Ja, ik ben dit jaar weg. Kerstmis was hét feest van mijn moeder. De afgelopen jaren heb ik eigenlijk niet echt gerouwd, daar ben ik pas vrij recent mee begonnen. Het waren vooral jaren van vluchten voor het verdriet. Nu is de tijd rijp om die periode af te sluiten.” Peters gaat naar Bali. Hoewel het lange tijd de bedoeling was om alleen te gaan, reist zijn nieuwe vriendin toch mee. “Die reis wilde ik een paar jaar geleden al maken. Even tijd voor mijzelf. Alles was gepland. Tot mijn moeder een paar weken voor die vakantie met het vreselijke nieuws kwam dat ze ongeneeslijk ziek was.”Peters cancelde de trip en is samen met haar die laatste maanden in gegaan. “Nu is de tijd dus wel rijp om toch die reis temaken en om afscheid te nemen. Maar dus niet alleen.” Zijn nieuwe vriendin snapt de gevoelens en laat hem een dag of twee alleen om te doen wat hij moet doen. “Een deel van de as van mijn moeder gaat mee. Nog één keer wil ik met haar samen zijn; op een mooie plek. Samen kerst vieren. Misschien ga ik naar een tempel of een klooster. Ik weet het nog niet. Misschien gaat de as ook wel weer mee terug. En volgend jaar wil ik gewoon kerst met familie en vrienden vieren. Ik hoop dat het lukt.”

Dubbele gevoelens
Dat Kerstmis dubbele gevoelens oproept erkent ook Jelske Wilmer. “Nee, helaas kun je die twee dagen niet een weekje uitstellen omdat je niet lekker in je vel zit. Voor mij is het pas echt kerst als alle gevoelens geaccepteerd worden en iedereen zichzelf kan zijn. Dat idee heb ik in mijn liedje Zalig Kersmis verwerkt.” Hanneke Roggen snapt het idee achter het liedje van Wilmer. De van oorsprong geboren Tegelse tourt al 24 jaar als celliste over de hele wereld met het orkest van André Rieu. Toch vond ze in haar drukke reisschema tijd om op twee nummers (bij Michiel van der Grinten en Jacques-Paul Joosten) mee te spelen en bij de luistersessie aanwezig te zijn. “Soms heb je als mens niet altijd zin in Kerstmis, maar mijn herinneringen aan die dagen zijn wel erg mooi. Ik ben klassiek opgevoed. Zo draaide mijn vader op eerste kerstdag altijd het Weihnachtsoratorium van Bach. Telkens als ik dat nu terug hoor, ontstaan er warme gevoelens.” De diverse moderne stijlen die de celliste op deze cd terug hoort, waardeert ze echter ook enorm. “Marcel Tabbers sprak mij een paar jaar geleden tijdens het Zomerparkfeest al aan over een eventuele cd. We zijn oud-klasgenoten van het Marianum en ik was direct enthousiast over zijn idee. Toen hij mij eerder dit jaar benaderde om mee te doen, heb ik geen moment getwijfeld en gezegd zeker mee te willen doen.”

Snel cashen
Zonder humor geen Kerstmis. Laat dat maar aan Huub Holtman over. In zijn bijdrage Succes met Kers steekt hij op grappige wijze de draak met artiesten die door het opnemen van een kersthit snel willen cashen. In deze funky track zijn dan ook kort een aantal bekende kerstklassiekers verwerkt. “Ik hoop vooral dat dit album geen succes wordt, want dan ga ik problemen over royalties en zo krijgen.” Zeker zo noemenswaardig is de afsluiter van het album. Straolend Leech van pianist Egbert Derix. Instrumentaal, echter op een dusdanig knappe wijze dat de melodie als het ware zelf een tekst zingt. De fraaie videoclip die Rob Hodselmans maakte bij December van Frans Pollux geeft het nummer een extra dimensie. Kerstmis en Venlo op hun best. Een clip die binnenkort in première gaat. Voor iedereen die niet wil wachten, is vanaf vandaag al de clip Kersmis te bewonderen. Een idee vergelijkbaar met Do they know it’s Christmas van Band Aid. Alle Venlose sterren die samen een vrolijk, door Pollux geschreven nummer ten gehore brengen.

Kortom, de sfeer van Kerstmis is in alle facetten op Kersmis in Venlo voelbaar. De dagen van zelfreflectie die veel mensen aan het einde van het jaar hebben is op heel diverse wijze in de nummers verwerkt. Nummers die vaak al maanden voor het feest zelf bedacht en uitgewerkt zijn. Hauser en Tabbers zijn dan ook trots op het resultaat. “Het is grootser en professioneler geworden dan dat we elf maanden geleden voor ogen hadden. Iedereen die we benaderden was enthousiast. Van de artiesten zelf tot aan de producer Léon Bartels en natuurlijk iedereen die de crowdfundactie gesteund heeft. Het is een product waar Venlo gruuëts op mag zijn.”

 

De cd is vanaf vrijdag 22 november te koop bij: Sounds Recordstore, Boekhandel Koops, Beej Benders en Jumbo Benders.

Bekijk ons magazine

Blader door onze artikelen in Venlovanbinnenstad

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

‘Het vrijwilligersteam van de Venloop is één grote familie’

Geen enkel evenement kan zonder steun van vrijwilligers. Ook de Venloop niet. De populariteit van het evenement is in ruim 15 jaar explosief gegroeid. Ondanks het feit dat corona de afgelopen twee jaar voor een korte onderbreking zorgde, nemen dit weekend weer...